Hlavní obsah

Blíží se konec dalšího ministra? Skloňují se jména dvou náhradníků

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger řeší problém spojený s majetkovým přiznáním, v němž neuvedl významné položky o svých příjmech a nemovitostech.

Článek

I když tento týden načne Petr Arenberger (za hnutí ANO) teprve pátý týden v křesle ministra zdravotnictví, už se objevují jména, která by ho mohla vystřídat.

Důvodem je několik zjištění, která v uplynulých dnech publikovaly zejména Televize Seznam a Seznam Zprávy.

Arenberger v majetkovém přiznání, které odevzdal v roce 2019, když byl ředitel vinohradské nemocnice, uvedl, že vlastní pět nemovitostí a neměl žádné vedlejší příjmy.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jenže se ukázalo, že nezveřejnil vše. Když na pochybnosti redakce upozornily, uvedl v přiznání už jako ministr, že na konci loňském roku měl 65 nemovitostí a vedlejší příjem téměř 30 milionů korun.

Navíc se ukázalo, že jednu z Arenbergerových budov si pronajímala nemocnice, kterou vedl. Využívala ji jako archiv. A Arenberger za to inkasoval za pět let zhruba šest milionů korun.

Během uplynulého víkendu premiér Andrej Babiš (ANO) pro rádio Frekvence 1 uvedl, že situace kolem Arenbergerova majetku je nešťastná a že je na něho kvůli tomu naštvaný. Reagoval tak na předešlá slova prezidenta Miloše Zemana, který ve stejném rádiu uvedl, že by proti odvolání Arenbergera nic neměl.

Už minulý týden ve čtvrtek se premiér podle zdrojů Seznam Zpráv setkal s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a také náměstkyní ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martinou Vašákovou.

Co na setkání řešili, nechtěly Svrčinová a Vašáková během telefonického rozhovoru říct. Na otázky zaslané přes SMS, ani jedna z nich neodpověděla. Na dotazy nereagovala ani mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Právě Martina Vašáková a také Vlastimil Vajdák – další náměstek ministra zdravotnictví – jsou podle zdrojů z ministerstva kandidáty na Arenbergerův post. Ke změnám by mohlo dojít na konci května. Ale zda k nim dojde, není jasné.

Babiš přitom na dotaz Seznam Zpráv odmítl, že by právě náměstkyně Vašáková mohla resort po Arenbergerovi převzít.

„Nesmysl,“ odpověděl premiér krátce na dotaz Seznam Zpráv.

Martina Vašáková přišla na Ministerstvo zdravotnictví na místo náměstkyně pro zdravotní péči. Na otázky kolem nynějšího dění v resortu neodpověděla, podle jejích blízkých spolupracovníků však nabídku na vedení ministerstva odmítla.

Další Arenbergerův náměstek Vlastimil Vajdák o křesle ministra v tuto chvíli neuvažuje. Oficiálně však na dotazy Seznam Zpráv také nereagoval.

Ministr Arenberger se s premiérem Babišem setkal v průběhu minulého týdne. V pátek novinářům tvrdil, že mu vše vysvětlil.

„Všechna data jsem předal a žádná výhrůžka odvolání nezazněla,“ řekl Arenberger ke schůzce s předsedou vlády.

Jenže Babiš ve stejný den uvedl, že chce, aby byla dokončena kontrola vinohradské nemocnice, kterou Arenberger vedl. A v této souvislosti také ministryně financí Alena Schillerová doplnila, že se její podřízení hospodařením tohoto zdravotnického zařízení také zabývali.

Reklama

Doporučované