Hlavní obsah

Blíží se konec utrpení dětí i učitelů? Roušky jsou prý ve školách zbytečné

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Odučit celou hodinu v respirátoru není v teplém počasí jednoduché, říká zástupce ředitelů základních škol Michal Černý. Trpí logicky i děti. Ministerstvo zdravotnictví rozhodne, jestli má opatření proti šíření covidu ještě smysl.

Článek

Budou žáci a studenti dál nosit roušky a respirátory? Příští týden by vláda mohla toto opatření zrušit. Učitelé by konec zakrytí úst uvítali a opatření už nepovažují za nutné ani někteří epidemiologové.

Debatu o rouškách ve školních třídách rozvířil tento týden ministr školství Robert Plaga (za ANO). Údajně získal příslib od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), že by učitelé a žáci mohly roušky odložit příští týden v úterý.

Učitelé by konec zakrytí úst zřejmě vesměs uvítali. A to zejména při současném stále teplejším počasí.

„Pokud to zruší, budeme samozřejmě rádi,“ říká předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. „Teď jsem se zrovna vrátil z hodiny. Celou jsem ji odučil v respirátoru, což v tomto teple není úplně jednoduché udýchat. Budeme rádi, když je zruší, ale rozhodně nebudeme opatření porušovat, dokud je nezruší ministerstvo zdravotnictví,“ řekl Seznam Zprávám.

Anketa

Jste pro odložení roušek ve školách?
Ano
84,5 %
Ne
15,5 %
Celkem hlasovalo 10050 čtenářů.

Opatření se ve školách přinejmenším formálně ještě dodržuje, dodává Černý, předseda asociace a zároveň ředitel základní školy v pražských Klánovicích. „Samozřejmě je velmi pravděpodobně, že když se nikdo na děti nedívá, tak to prostě sundají. A asi i učitelé jsou trochu tolerantnější. Ale formálně se to v naprosté většině škol ještě dodržuje, i když z toho není velké nadšení,“ popisuje Černý.

A například epidemiolog a vakcinolog Jiří Beran již považuje zakrytí úst ve školách za současného stavu za zbytečné. „Je správné, aby se daly pryč roušky. Je už naprosto zbytečné, aby se v tomto stavu nosily. Podklady jsou úplně jasné – protože je úplně minimum pozitivních testů u dětí, čili nemohou nikoho infikovat. Zjišťuje se, že pokud dítě je infekční a zjistí se to v testu, je tam reprodukční číslo přibližně 0,1, což je strašně málo,“ říká Beran.

Pravidla pro zakrytí úst ve školách

Mateřské školy

V mateřských školách děti roušky ani respirátory nosit nemusí.

Základní školy

Žáci musí mít alespoň chirurgickou roušku, a to po celou dobu přítomnosti ve škole. Odložit ji smějí během tělocviku nebo při zpěvu.

Střední školy

Na nižších stupních víceletých škol stačí chirurgické roušky, na vyšších stupních je nutný respirátor s filtrační účinností alespoň 94 %.

Vysoké školy a vyšší odborné školy

Studenti musí nosit respirátor s filtrační účinností alespoň 94 %.

„Já pevně věřím (…), že aspoň při frontální výuce žáci roušky ještě do konce školního roku nebudou muset mít. S tím, že chápu, že ve společných prostorách je ten požadavek ministerstva zdravotnictví pochopitelný. Ale myslím si a mám takový příslib pana ministra Vojtěcha, že nejpozději příští pondělí na základě konkrétních dat si opět sedneme a v ideálním případě od příštího týdne, od příštího úterka by ta povinnost nosit roušky při frontální výuce ve třídě být nemusela,“ řekl ministr Plaga.

Ministr zdravotnictví by byl zdrženlivější. Roušky a respirátory by podle něj mohly zůstat do prázdnin. „Je to to nejzákladnější hygienické opatření. Zavedením povinnosti respirátorů se situace začala zlepšovat, je to efektivnější ochrana než látkové roušky,“ řekl Vojtěch.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se v pondělí rozhodne na základě vyhodnocení dat z posledních dvou týdnů.

Vláda zasedá v pondělí odpoledne, konec roušek a respirátorů ve školách by tak mohl hned přijít následující den, tedy v úterý.

Reklama

Doporučované