Hlavní obsah

Blíží se nová pravidla pro očkování. Stát ho bude více hlídat

Odkládat povinné očkovaní proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím těsně před nástup dítěte do školy už nebude od ledna možné. Stát ale musí vyřešit kolizi zákonů.

 

Reklama

Očkovat, nebo neočkovat? Otázka, kterou si klade v poslední době řada rodičů. Napětí mezi státem a rodiči ohledně této povinnosti zatím příliš neopadá.

Článek

Od ledna pravidla pro očkování upraví nová vyhláška. Mohou tedy rodiče zásadně mluvit do očkování svých dětí, nebo je to vše čistě pod taktovkou státu? Do Seznam Zpráv přišel Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví a předseda České vakcinologické společnosti.

Rozvolňování očkovacího kalendáře stát nechystá

Odkládat povinné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím těsně před nástup dítěte do školy už nebude od ledna možné. Začne platit vyhláška, podle které první dávku vakcíny je nutné podat do 18. měsíce věku. U takzvané hexavakcíny, která chrání proti šesti nemocem najednou, nově budou lékaři aplikovat o jednu dávku méně.

Někteří aktivisté ale volají po tom, aby rodiče měli větší možnost mluvit do toho, kdy je jejich dítě připravené na očkování. Vadí jim také, že některé intervaly jsou příliš krátké. Na stranu rodičů se postavila i ombudsmanka Anna Šabatová. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale výtky odmítá. „V těchto intervalech je ta protilátková odpověď nejlepší. Když se podíváme na to, že bychom si třeba specificky rozložili antibiotika, jak se nám líbí, tak by se mohlo stát, že by to antibiotikum bylo neúčinné.”

Podle Prymuly funguje celosvětově organizovaná síť, která si vyměňuje v uzavřených skupinách na sociálních sítích dezinformace o očkování. „Logicky my se do těchto sítí nedostaneme, máme jen informace od maminek. V podstatě jsou tam informace odpůrců očkování,” řekl Prymula v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Vinu vidí Prymula ale i na straně státu. Podle něj v Česku chybí dobrý zdroj informací, změnit to má nový akční plán. O jeho naplnění má rozhodnout ale až nová vláda.

Na novou politickou reprezentaci také čeká rozhodnutí o zřízení fondu, z něhož by stát odškodňoval děti těžce poškozené nežádoucími účinky očkování. Prymula odhaduje, že během tří měsíců by obnovený návrh mohl mít už resort hotový a projednaný se sněmovním zdravotním výborem. Napravit také bude muset ministerstvo v co nejkratší době kolizi dvou zákonů. Jedna norma říká, že přijaty mohou být do školky pouze řádně očkované děti, druhá zavádí povinné předškolní vzdělávání pro pětileté děti, a to i ty neočkované. V praxi to znamená, že čtyřleté neočkované dítě školka přijmout nesmí, ale pětileté už musí. „To je nepochybně nesmysl, to vidí každý,” řekl Prymula v rozhovoru, na který se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované