Hlavní obsah

Blíží se volby, policie zatýká v řadách opozice. Za mříže šlo 10 500 lidí

Volby se v jihoasijské zemi se 168 miliony obyvateli konají v neděli.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Bangladéšská policie v posledních týdnech pozatýkala přes deset a půl tisíce členů opozice, agentuře AFP to řekli zástupci dvou velkých tamních opozičních stran. Podle nich zatýkání souvisí s parlamentními volbami, které se v zemi konají v neděli. Policejní obvinění jsou však podle opozičních stran smyšlená.

Článek

Vláda se podle generálního tajemníka Bangladéšského islámského společenství (Džamáate islámí) snaží před volbami vytvořit atmosféru strachu. „Každý den je zatčeno 80 až 90 našich členů,” řekl agentuře AFP. Podle něj bylo od listopadu zadrženo na 3500 členů této největší islamistické strany v zemi.

Představitelé hlavní opoziční Bangladéšské nacionalistické strany též uvedli, že policie v posledních týdnech zatkla 7021 jejích členů. Policejní obvinění jsou ale podle mluvčí strany smyšlená.

Před volbami se v Bangladéši množí též útoky na novináře. Podle agentury Reuters v pondělí 20 maskovaných mužů napadlo a zranilo skupinu bangladéšských žurnalistů v hotelu nedaleko metropole Dháky, několik z nich vážně.

Policie útok vyšetřuje. Žádného z útočníků však zatím nezatkla, jelikož se jí nepodařilo muže identifikovat.

Poslední parlamentní volby se v Bangladéši konaly v lednu 2014, podle očekávání v nich zvítězila vládnoucí strana Lidová liga šajch Hasíny Vadžídové. Ta je premiérkou už od ledna 2009. Hlavní opoziční strana tehdy volby bojkotovala, jelikož měla výhrady k jejich regulérnosti. Ze zahraničí také zaznívala kritika, že volby provázela zásadní pochybení.

Na nynější volby má podle agentury Reuters dohlížet 175 zahraničních pozorovatelů. Americké ministerstvo zahraničí ale v pátek bangladéšskou vládu kritizovalo za to, že neudělila včas akreditace a víza většině mezinárodních pozorovatelů z organizace ANFREL (Asijská síť pro svobodné volby), kterou americká vláda financuje.

Reklama

Doporučované