Hlavní obsah

Odložení roušek ve školách na dohled. Španělsko se blíží kolektivní imunitě

Foto: Profimedia.cz

Odloží brzy španělští školáci roušky? (Základní škola ve španělské Granadě.)

Reklama

Obavy vystřídal mírný optimismus. Španělsku se díky vysoké míře proočkovanosti daří snižovat počty nově nakažených a k masovému šíření covidu nedošlo ani po otevření škol, kde je největší skupina neočkované populace.

Článek

Nejhorší scénář nenastal. Před měsícem se do španělských škol vrátilo 5,2 milionu žáků mladších dvanácti let, tedy největší část populace, která stále nebyla očkovaná proti covidu-19. Odborníky návrat velkého množství neočkovaných osob děsil, aktuální údaje ale ukazují, že k obávanému prudkému nárůstu počtu nakažených nedošlo.

Naočkování téměř 80 procent španělské populace tak podle epidemiologů přiblížilo zemi něčemu, co by bylo možné označit za kolektivní imunitu, píše deník El País. Kompletní vymizení viru je sice podle odborníků stále v nedohlednu, okamžik, kdy budou moci žáci základních škol odložit roušky, se podle nich ale blíží.

„Nacházíme se v nejlepší možné podobě scénáře, který jsme mohli před měsícem očekávat,“ řekl deníku epidemiolog a výzkumník barcelonského institutu ISGlobal Quique Bassat. „Komunitní přenos klesl výrazně a velmi rychle, což spolu s protiepidemickými opatřeními, která byla zachována ve školách, bylo dostačující i u tak nakažlivé varianty, jakou je delta,“ vysvětlil Bassat.

Stejný názor sdílí i primář oddělení infekčních onemocnní v nemocnici Virgen de la Macarena v Sevillle Jesús Rodríguez Baño. „Pokud máme hledat vysvětlení toho, proč se epidemická situace trvale zlepšuje, a je tomu tak i mezi neočkovanými, a to vzhledem k tomu, že zde koluje varianta delta, jednou z možností je, že už zde funguje něco jako koncept kolektivní imunity,“ řekl deníku El País Baño.

Data španělského ministerstva zdravotnictví a serveru World in Data ukazují, že se zemi daří nadále zplošťovat křivku ukazující počty nových případů i úmrtí. Za poslední dva týdny přibylo v průměru 40,5 případu na sto tisíc obyvatel, tedy třetinová hodnota měsíc starých čísel. Důležité je pro Španělsko především to, že počty nakažených klesají i mezi mladými, kde se během léta covid-19 rozsáhle šířil.

U osob mladších dvanácti let klesl výskyt nových případů nákazy na sto tisíc obyvatel ze 150 před měsícem na aktuálních 60. Ještě prudší pokles zdravotnické úřady zaznamenaly u skupiny od 12 do 19 let, kde výskyt nových případů nákazy klesl v porovnání se začátkem září ze 154 na 30 případů na sto tisíc obyvatel. I v této skupině se podle ministerstva proočkovanost pohybuje okolo 80 procent.

Zásadní pokles hlásí i španělské nemocnice, ve kterých je podle pátečních statistik 1854 pacientů s covidem-19. Ještě před měsícem přitom pacienti nakažení covidem-19 zabírali na 4600 lůžek. Téměř o dvě třetiny klesl i počet lidí na jednotkách intenzivní péče, z téměř 1200 (opět před měsícem) na 454. Na méně než polovinu klesl počet obětí za týden, ještě v polovině září umíralo v zemi týdně na covid-19 okolo 200 lidí, aktuálně toto číslo kleslo na 87.

Podle odborníků se díky vysoké proočkovanosti snížilo riziko velkých ohnisek nákazy na minimum. „Nejpravděpodobnějším scénářem v blízké budoucnosti je, že nedojde k žádným dalším velkým vlnám nákazy. To, co aktuálně pozorujeme, je nanejvýš lokální nárůst výskytu, ne něco, co se bude masově šířit. I když stále bude panovat určitá nejistota, například ohledně výskytu nových variant,“ řekla El País Clara Pratsová z Institutu biologie na Katalánské polytechnické univerzitě.

Španělsku se nadále daří pokračovat v efektivní očkovací kampani, podle serveru Local.es zdravotníci aplikovali vakcínu proti covidu-19 87 procentům populace nad devatenáct let. Od 25. října se budou moci Španělé starší sedmdesáti let nechat naočkovat třetí dávkou vakcíny. Takzvaná posilující dávka se podle serveru týká asi sedmi milionů Španělů. Mnoho z nich ale bylo očkováno jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson, zdravotníci tak budou muset přistoupit k mixu očkovacích látek.

Roušky zůstanou povinné, dokud to budou doporučovat odborníci.
Vicent Marzà, regionální ministr školství Valencijského společenství

Zlepšená epidemická situace znovu v zemi oživila debatu o tom, zda by děti starší šesti let měly ve školách stále nosit roušky. Opatření ve školách regulují regionální vlády, které zatím postupují velmi opatrně. „Roušky zůstanou povinné, dokud to budou doporučovat odborníci,“ uvedl na tiskové konferenci regionální ministr školství Valencijského společenství Vicent Marzà.

V Katalánsku mezitím regionální šéf zdravotnictví Josep Maria Argimon tento týden uvedl, že povinnost nosit roušky ve školách v regionu zůstane po celý podzim a zimu, protože to „je sezona koronaviru“. Argimon také vyzval k „opatrnosti“. Zároveň ale ministr uvedl, že školy budou první na řadě, až regionální vláda rozhodne o odložení roušek ve vnitřních prostorech.

Španělsko se v posledních týdnech pomalu vrací k normálnímu životu, jedním z posledních opatření zůstavá povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech a při setkávání většího množství lidí. Většina regionů už nijak neomezuje otevírací dobu restaurací nebo barů. Opatření se ale liší v závislosti na rozhodnutích regionálních vlád. Na konci září se nicméně mohly kapacity španělských fotbalových stadionů znovu naplnit na sto procent a otevřely se také taneční bary.

Reklama

Související témata:

Doporučované