Hlavní obsah

Blížíme se rovným příležitostem, věří historicky první rektorka UK

Foto: archiv Mileny Králíčkové, Seznam Zprávy

Nová rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Reklama

Do čela Univerzity Karlovy zvolili senátoři dosavadní prorektorku Milenu Králíčkovou. Stala se tak první ženou v této funkci. „Chci, aby to znamenalo, že se blížíme k rovným příležitostem,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Dosavadní prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková porazila v rektorských volbách bývalého děkana Filozofické fakulty Michala Stehlíka. Vyhrála hned v prvním kole. Získala 55 hlasů z 69 přítomných členů akademického senátu. Ve vedení Univerzity Karlovy vystřídá Tomáše Zimu. Jakmile ji ve funkci potvrdí prezident, stane se první ženou v čele nejstarší a největší české vysoké školy.

Máte vůbec ze zvolení radost nebo už převážil pocit zodpovědnosti za celou univerzitu?

Je to obojí. Na jednu stranu velká radost, na druhou samozřejmě obrovský závazek, protože akademická obec mi vyjádřila velkou důvěru a já udělám všechno pro to, abych ji nezklamala.

Dopředu jste avizovala, že se chcete zaměřit na oblasti, kterým by měla být věnována větší pozornost, tedy například na elektronizaci a digitalizaci nebo zvyšování efektivity vnitřních postupů. Co si pod tím mám konkrétně představit?

Mělo by dojít k jasnému posunu, díky kterému získáme data a budeme je mít na jednom místě. Chci, aby se jednotlivé roztříštěné informační systémy propojily tak, abychom mohli rozhodovat na základě dat jak v otázkách studia, tak v dalších oblastech. Mojí prioritou je jednoznačně modernizace informačních systémů a obecně elektronizace a digitalizace.

Takže například sesbíráte dotazníky mezi studenty a absolventy, získáte zpětnou vazbu k jednotlivým oborům a zároveň budete vědět, jaká je jejich zaměstnanost, a podle toho upravíte oborovou strukturu. Můžu to interpretovat na takovém příkladu?

Ano. Když se například podíváme na studijní program, tak budeme mít všechny informace od vyjádření zájmu o studijní program až po uplatnitelnost absolventů. Na tohle všechno bychom měli mít data, vyhodnocovat je a na jejich základě se rozhodovat.

Anketa

Jsou v Česku muži v zaměstnání zvýhodňováni před ženami?
Ano
45,6 %
Ne
54,4 %
Celkem hlasovalo 169 čtenářů.

Jako vědkyně se zabýváte hlavně otázkami neplodnosti. Jak skloubíte práci rektorky s vědou?

Pro mě je výzkum život a čirá radost. Takže by bylo hodně bolestné, kdybych musela vědu opustit. Být rektorkou je ale takovým závazkem, že vědeckou činnost bude nutné hodně utlumit.

Králíčková: Očkování je cesta k normálnímu životu

Jako rektorka se budete potýkat i s covidem a opatřeními, která ovlivní výuku na univerzitě. Přichází podle vás v úvahu, aby se studenti opět z kampusů přesunuli domů na distanční výuku?

Uvidíme, jak se bude pandemie rozvíjet. Doufám, že ne do takové míry, abychom museli přistoupit k on-line výuce. Jako Univerzita Karlova jsme ale na hybridní nebo distanční výuku připraveni.

Budete jako rektorka propagovat u studentů očkování? Přeci jen řada z nich se teď může s novými opatřeními dostat do problémů minimálně na kolejích, protože testy si budou muset hradit sami.

Jako doposud i do budoucna se budu snažit říkat, že očkování je cesta k normálnímu životu. A budu vakcinaci podporovat. To v každém případě.

Do čela Univerzity Karlovy jste byla zvolena jako první žena v historii. Cítíte kvůli tomu možná ještě větší odpovědnost, protože budete inspirací nejen pro akademičky a vědkyně, ale jako rektorka nejstarší české univerzity i pro ženy obecně?

Máte pravdu. Cítím ten závazek o něco silněji, protože chci, aby pro všechny studentky a akademické kolegyně prolomení tohoto skleněného stropu opravdu znamenalo, že se blížíme k rovným příležitostem. A budu také na tom pracovat, abychom cíl rovných příležitostí skutečně naplňovali.

Reklama

Doporučované