Hlavní obsah

Blog: Cestováním proti Babišovi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Rozvášněný premiér Andrej Babiš hovoří ve Sněmovně o imigrační hrozbě.

Reklama

Cestování není aktivita, která by teď na sítích sbírala lajky. Alfa, delta. Mutace, varianty. Bojíme se jich. Oprávněně. Snad to brzy skončí. Pokud ne, opět se o něco umenší naděje, že vybředneme z xenofobních spárů Babišových.

Článek

To nejlepší, co můžete udělat pro budoucnost svých dětí, je s nimi cestovat. Nejde o citát nějaké chytré hlavy, nýbrž o moje přesvědčení. Pokud děti ve věku, kdy intenzivně vstřebávají svět, vyrazí do míst, kde žijí lidé na první pohled a poslech úplně odlišní, zjistí, že se jich navzdory faktu, že jim nerozumí a že mají třeba i jinou barvu kůže, není třeba bát.

Cestování umenšuje strach z cizího, neznámého. Je jedno, jestli pojedete do Mexika, Austrálie, Ruska, Číny, Chorvatska, Bulharska, Singapuru, USA, Norska, Japonska, Ománu, Velké Británie, na Slovensko nebo kamkoliv jinam, kde není vyloženě nebezpečno.

Karel Brabec, který se ženou a třemi dětmi jezdí po světě, v rozhovoru pro Flowee přesně vystihl, co je jedním z hlavních benefitů putování: „Jeden z našich cílů byl ukázat dětem jinou kulturu. Nechtěli jsme, aby žily jen v české bublině, a když se řekne to magické slovo ‚imigrant‘, aby hned neviděly ‚bubáka‘, ale spíš pochopily, že lidé jsou všude stejní, hodní i zlí a je jedno, jakou mají barvu kůže. I když to zní jako klišé.“

Oscarový režisér a multitalentovaný umělec Baz Luhrmann kraloval v roce 1999 hitparádám s ambientním hitem Everybody's Free (to wear sunscreen), v němž „udílí rady,“ jak správně žít. „Cestujte,“ zní jedna z nich.Video: Youtube.com

Právě běžence, jejichž kohorty se prý valí do Česka, asi aby znásilňovaly naše ženy, zabíjely naše starce a unášely naše děti, si vybral za volební téma premiér Andrej Babiš (ANO). „Já jsem to už řekl tisíckrát, že Česká republika je svrchovaný stát a my budeme rozhodovat, kdo tady bude pracovat a kdo tady bude žít! Já nechci muslimskou Evropu. My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický pirátostán,“ hřímal Babiš ve Sněmovně.

OK, on snad někdo navrhuje něco jiného? Hledat v Babišově proslovu pravdu nebo logiku je marné.

Na Twitteru pak premiér napsal, že Piráti chtějí lidem nuceně nastěhovat do bytů nájemníky – „nejlíp nějakého migranta“. Piráti kvůli tomu na Babiše podávají žalobu.

Babiše vzápětí setřel uznávaný sociolog Daniel Prokop, který uvedl, že „muslimů u nás bude v roce 2050 do jednoho procenta – naši vnuci je sotva potkají, natož aby byli v menšině. Skutečný migrační problém České republiky je často malá integrace dětí rostoucího počtu mongolských a dalších pracovníků v našem vzdělávání.“

Premiér má ale samozřejmě silnější hlas a mnoho lidí mu jeho nesmysly, jimiž chce ve skutečnosti oslabit Piráty, uvěří.

Vsadím se ale, že mezi nimi nebudou lidé zcestovalí. Ti, kteří, když se řekne magické slovo ‚imigrant‘, hned nevidí ‚bubáka‘. Babišova xenofobní a snad i latentně rasistická předvolební taktika je nízká. Premiéra, který neumí nabídnout jiný program než strašení, si Česko nezaslouží.

Poznávání světa je jednou z cest, jak se podobných politiků napříště zbavit. Děti, které dnes na cestách zjišťují, že všude jsou lidé plus mínus stejní, a že je svět – alespoň jeho většina – bezpečné a krásné místo, příští nahnědlé Babiše určitě volit nebudou.

Reklama

Doporučované