Hlavní obsah

Blog: Další velká bitva kulturní války o LGBT

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

Dave Chapelle budí emoce. Což je součást jeho hodnoty.

Reklama

Proč bylo pro Bruce Jennera snazší změnit si pohlaví než pro Muhammada Aliho změnit si jméno, ptá se komik Dave Chapelle. A oheň je na střeše.

Článek

Americký komik Dave Chapelle budí velké emoce svým posledním, v pořadí už šestým standupovým speciálem na Netflixu. Míří v něm na svůj oblíbený cíl, tedy transsexuály, tentokrát však bez jakýchkoli servítků. A zjevně se mu to podařilo: Dostavila se silná protireakce jak samotných LGBT aktivistů, tak mnoha progresivních komentátorů a médií. A protesty hrozí i část zaměstnanců samotného Netflixu.

Vedení firmy – tedy oba šéfové Reed Hastings a Ted Sarandos – se za komika postavilo. Jak píše deník New York Times, vedení firmy je i vzhledem ke svým akcionářům v poměrně paradoxní situaci. Na jednu stranu má mediální gigant za sebou nejúspěšnější období historie, k čemuž pochopitelně přispěla i pandemie. Počet předplatitelů překonal hranici 200 milionů a firma za svou původní tvorbu získala už 44 cen Emmy. Nový jihokorejský seriál Squid Game válcuje oficiální i neoficiální žebříčky sledovanosti a stane se jedním z nejpopulárnějších televizních projektů vůbec.

A Netflix stejně vplouvá do rozbouřených vod kvůli hodinovému vystoupení komika, který si svou provokaci a vyvolanou kontroverzi zjevně užívá. Stejně jako jeho kritici i on skloňuje sloveso „to cancel“, tedy zrušit, které se užívá pro případy, kdy mainstreamová média začnou ignorovat nějakého umělce nebo interpreta. Chapelle v dotyčném standupu říká: „Jestli tohle znamená, že mě zruší, tak musím říct, že se mi to líbí.“

Pozorovatelé showbyznysu v tuto chvíli možná jen krčí rameny a říkají, neděje se nic nového, poprask kolem pořadu s příhodným názvem Uzavírka (The Closure) je jen další bitvou v probíhající kulturní válce. Na jejích frontách stojí, zjednodušeně řečeno, na jedné straně konzervativci, kteří mají pocit, že jim mladá generace demontuje jejich svět pod nohama, a na druhé straně progresivisté, kteří z trosek starého světa stavějí nový podle svých představ.

Rozdíl je v tom, že tentokrát narazili na opravdu těžkou váhu. Dave Chapelle je superhvězda, která se svými standupy teď po pandemii bez problémů vyprodává velké haly i sportovní arény. A jeho netflixový speciál s číslem šest rovněž trhá rekordy sledovanosti a zároveň sklidil i chválu kritiků.

Dave Chapelle má – pragmaticky řečeno – výhodu i v tom, že jako černoch upozorňuje na to, jak se Amerika nespravedlivě chovala a chová k „jeho“ komunitě. A umí s tím velmi dobře pracovat. Viz třeba jeho vtip s odkazem na dva slavné sportovce – desetibojaře Jennera, který se stal ženou a jmenuje se teď Caitlyn, a boxera Muhammada Aliho: „Ptám se vás: Jak to, že pro Bruce Jennera bylo jednodušší si změnit pohlaví než pro Cassiuse Claye změnit si jméno?“

Chapelle přináší v posledním speciálu nejen svou asi největší provokaci, ale zároveň zřejmě i nejlépe napsaný standup své kariéry. A není vyloučeno, že půjde o jeden z nejlepších standupů v historii žánru. Zkrátka proto, že hranice a formát tohoto žánru umělecky přesahuje. Mírou emocí, které vyvolá, i silou, jakou vás jeho obsah zejména v druhé polovině zasáhne.

A to je zároveň ten nejsilnější argument pro ty, kteří Chapella nechtějí „zrušit“, odmítají ho stáhnout z nabídky Netflixu a říkají, že má právo říkat to, co říká. Prostě proto, že jde o umělecké dílo a vztahuje se na něj ta nejvyšší míra svobody vyjádření. Humor vždycky zraňuje něčí city, jak už bylo řečeno, a komici by neměli být svázáni žádnými pravidly.

Bitva je však na samém počátku, a těžko soudit, jak dopadne. Nicméně společenské bojiště je dnes nesmírně zajímavé. Na jedné straně máme technologické giganty, kteří si hýčkají své provokatéry a narušitele politické korektnosti. Nejde jen o Netflix, ale například i o společnost Spotify, která poskytla útočiště kontroverznímu podcasterovi Joeu Roganovi. Na druhé straně jsou technologičtí giganti, kteří bezostyšně cenzurují kontroverzní názory a doživotně „blokují“ jejich proponenty – hlavně Twitter a Facebook.

Někomu to může připadat jako sympaticky vybalancovaná situace. Ale já to považuju za velmi, velmi hloupé. Bude o hranicích naší svobody rozhodovat pár soukromých společností, lépe řečeno jejich zakladatelů a šéfů? Tento způsob budoucnosti se zdá být mimořádně nešťastný.

Reklama

Související témata:
Muhammad Ali
Bruce Jenner

Doporučované