Hlavní obsah

Blog: Dobrá zpráva o epidemii. Jsme v ní krásnější. Aspoň pro okolí

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Profimedia.cz

Nejkrásnější mužská tvář roku patří švédskému youtuberovi vystupujícímu pod jménem PewDiePie.

Reklama

Vědecká studie ukazuje, že když schováte část obličeje, pak se přihlížejícím zdáte atraktivnější. Aneb vážně i nevážně o vzhledu a módě ve víkendovém sloupku Seznam Zpráv.

Článek

Únava z vlekoucí se pandemie koronaviru a s ní souvisejících omezení normálního života je hmatatelná. Před očima defilují smutné, povadlé tváře kolegů a známých, kterým chybí nějaké to vyžití nad rámec videokonferencí, procházek po opakujících se trasách a stále kratších telefonátů s rodinou (o čem si také vyprávět).

Na náladě nepřidá, že si člověk přijde čím dál zanedbanější. Vlasy volají po zásahu odborníka a radikální řešení strojkem začíná být čím dál lákavější. Tepláky, do nichž jsme vklouzli v prvním lockdownu skoro s nadšením, vypadají úplně stejně unaveně jako my sami. Vytahaná domácí trička se pomalu mění spíš v šaty po kolena.

A to se pořád bavíme o těch šťastnějších lidech, kteří mají práci a neřeší existenční problémy.

Takže by to chtělo nějakou veselou zprávu, která aspoň na chvíli chmury zažene. Byť zde je třeba zařadit varování jako na krabičkách od cigaret: Její čtení nijak nevylepší situaci vaši ani vašeho okolí. Ale zase zjistíte, že díky pandemii a nařízenému zakrývání obličeje bychom měli připadat svému okolí krásnější.

Začněme několika drobnými informacemi z poslední doby, které (ať zůstaneme u povadlých tváří) souvisejí s obličejem.

Třeba tou, jak bychom asi chtěli vypadat. Zkraje roku, jako to dělá už 30 let, zveřejnil uznávaný filmový kritik TC Candler žebříček nejkrásnějších tváří světa, které vybírá sdružení nezávislých kritiků. Takže pro tento rok je to izraelská modelka Yael Shelbia s obříma vodovýma očima a velkými plnými rty (ty pod rouškou zejména vyniknou).

Foto: Profimedia.cz

Nejkrásnější obličej mezi ženami má modelka Yael Shelbia, porazila i loňskou vítězku - filmovou Wonder Woman Gal Gadotovou.

Mezi muži pak zvítězil švédský youtuber PewDiePie. 31letý Felix Arvid Ulf Kjellberg, jak zní jeho pravé jméno, tak přidal do své sbírky další prvenství. Jeho kanál byl v květnu 2020 druhým nejodebíranějším serveru YouTube a zároveň byl nejodebíranější osobou serveru YouTube. Až za tímhle „klukem od vedle“ se seřadili filmoví krasavci jako Chris Hemsworth, Idris Elba nebo Jason Momoa.

Kdybyste na to chtěli jít vědečtěji než přes hlasování kritiků, tak vloni poměřovala jedna klinika plastické chirurgie krásu slavných podle jednotlivých prvků v obličeji. Zkoumala symetrii, ostrost rysů a tak dále. Nejkrásnější mezi všemi vyšla modelka Bella Hadid se skóre 94,35 ze sta možných, mezi muži pak zvítězil nový Batman Robert Pattinson s 92,15, kterého by ovšem ještě trumfla dvojka na žebříčku žen – zpěvačka Beyoncé s 92,44 bodu.

Foto: Profimedia.cz

Tady při natáčení nového Batmana to možná nevypadá, ale díváte se do nejdokonalejší mužské tváře patřící herci Robertu Pattinsonovi.

Pokud po prozkoumání žebříčků nejste spokojeni s tím, co vám příroda nadělila, můžete to zkusit jako mnozí Asiaté. Ti se kvůli době rouškové vrhli na plastické operace, především očí. Protože co jiného z nás teď jde vidět. Druhá populární zkrášlovací procedura je vylepšování pleti, která trpí pod krytem ochrany dýchacích cest.

A když už jsme u těch obličejových krytů, tak do třetice. V Česku se o tom spíš mluví, jinde – třeba v Rakousku - se i koná a zavádějí se povinně respirátory namísto roušek. To bude mít dopad na vzhled především pánů. Aby totiž respirátor fungoval tak, jak má, je třeba, aby přiléhal. Dobře přiléhal. Což znamená módní strniště nebo nedej bože hipsterský plnovous musí (nebo by tedy měl) dolů. A to by mohla být pro mnohé vážně rána.

Ale teď tedy konečně ta dobrá zpráva. Vědecky ověřená. Všechny problémy se zakrýváním obličeje by mělo vyvážit to, že bychom svému okolí měli připadat atraktivnější.

Nedávno mezi zveřejněnými studiemi v uznávaném vědeckém magazínu Nature přibyla jedna od dvojice Diana Orghianová a César A. Hidalgo. Ona psycholožka se zaměřením na sociální vnímání, on fyzik se specializací na umělou inteligenci a data. Při společném působení na prestižním americkém MIT zkoumali, jak vnímáme cizí tváře, když je nevidíme celé.

A jejich výsledky nám právě v době, kdy jsme neustále zarouškovaní, přinášejí tu dobrou zprávu. Ve svém pokusu ukazovali lidem fotky, na nichž byly tváře buď ze dvou třetin zakryté, rozmazané, nebo byl obrázek extrémně malý.

„Podle našich výsledků k největšímu zkreslení docházelo u ze třetiny odhalených tváří. Ty účastníci vyhodnocovali v poměru k originálu nejčastěji jako více atraktivní,“ píší autoři studie. V druhém pokusu pak „sebrali“ originálům polovinu obličeje a výsledek byl opět stejný. Na škále od jedné do desíti si obličeje na fotkách co do atraktivity polepšily v průměru o bod.

A jak velkou část obličeje zakrývá rouška? No dobrou polovinu.

Zkusit si to můžete třeba u fotky izraelské modelky Yael. Autor přiznává, že na jejích obřích očích ho něco ruší, když ale skryje část obličeje, je kráska zdánlivě ještě krásnější. Anebo tady s „naměřeně“ nejsymetričtější Bellou Hadid:

Foto: Profimedia.cz

Modelka Bella Hadid na letošní přehlídce Fendi.

Aby nezapadly ještě další výsledky studie. I miniaturní fotky měly větší úspěch, než když lidé dobře viděli na obličeje těch, co měli hodnotit. To můžete zkusit třeba na Twitteru. Opět jedno přiznání: díky těm malinkým fotkám, mívám pocit, že je na této síti nadbytek hezkých lidí. Rozkliknutí profilů mě pak občas z tohoto přesvědčení vyvede. Tohle je mimochodem dobré vědět kvůli tomu, že řada personálních oddělení lustruje sociální sítě potenciálních zaměstnanců. A dřívější studie Orghianové a Hilgada prokázala, že o hezčích lidech si myslíme, že jsou také zdravější a pracovitější. Takže hezká fotka v profilu se hodí.

Úplně nejlepší výsledky, co se týče trochu klamného zkrásnění, pak měly obrázky, které autoři „rozpixelovali“. Neboli náhodně odstranili třetinu tváře malými čtverečky po celé ploše fotky. Toho sice rouškou nedosáhneme, ale je možné zkusit to drobným trikem – a to pořídit si kostičkovanou roušku, jakou kdysi prezentoval třeba exministr Adam Vojtěch.

Foto: Profimedia.cz

Jako ministr vystřídal Adam Vojtěch řadu roušek. Tahle byla z těch nudnějších, ale možná imituje „rozpixelování“, které nás činí krásnějšími.

A ještě jeden pozoruhodný výsledek pokus měl. Část fotek upravili tak, že tváře učinili symetrickými. Neboli přesně přes půlku obličeje je překopírovali i na druhou stranu. A tihle perfektně symetričtí lidé byli shledáni účastníky pokusu jako méně atraktivní než originály. Takže za ty plastické operace vedoucí k dokonalosti je možné ušetřit.

P.S.: Jedna nevyžádaná rada. Když si chcete udělat radost a cítit se trochu krásnější, zkuste se hezky obléct a vyrazit s někým známým na procházku. Samozřejmě za dodržení platných pravidel. Jak jsme na sebe i na těch videokonferencích zvyklí jen v různých variantách na teplákové mikiny, tak v kabátě budete působit elegantně a třeba to váš spoluprocházející zmíní. Je to totiž vlastně šokující změna, a tu je třeba komentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované