Hlavní obsah

Blog: Jak krátké vám to je ještě projde, pánové

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Profimedia.cz

Ideální letní model dle módních konzervativců, kteří ovšem připouštějí kraťasy na dospělých mužích. Šortky lehce nad koleno (níže fotka v plné velikosti) a košile s ohrnmutými (nikdy krátkými) rukávy.

Reklama

Ukázat lýtko, nebo i stehno? A jak moc? Puristé samozřejmě omdlévají, ale trendy se na to neohlížejí a kraťasy zkracují. Pánská noha prostě není tabu. Vážně i nevážně o módě ve víkendovém sloupku Seznam Zpráv.

Článek

Slovenský zpěvák Paľo Habera zřejmě patří k lidem, kteří jen tak něco nevyhodí. Před dvěma lety to dokázal, když se vyfotil na sociální sítě ve svých legendárních džínových šortkách ze začátku 90. let. V těch superkraťoučkých ani ne dlaň pod rozkrok sahajících, ke kterým patřilo extrémně rozevláté v podstatě nic nezahalující tílko a tehdy bujná kštice havraních vlasů.

V letošním létě (snad si ještě užijeme pořádně slunné dny) se mu jeho „shánčlivost“ bude hodit. Trendy v pánské módě právě jeho po léta vysmívanému modelu víc než nahrávají. Jsou v zásadě dva. Jednak frčí odhalování co největší plochy stehna, tedy in je mít kraťasy krátké, nebo radši ještě kratší. A jednak jsou znovuobjeveným hitem „džíňasy“ (takový neumělý překlad anglického „jorts“, což je složenina slov džíny a šortky).

Proberme si to postupně. Jednodušší to bude s džínovými šortkami. Na jejich obnovený boom upozornil respektovaný módní redaktor Jacob Gallagher ještě respektovanějšího listu The Wall Street Journal.

Jak píše, na dračku jdou v jakémkoliv provedení. Ať už pečlivě krejčovsky ztvárněné od značky Yves Saint Laurent s lehce absurdní cenovkou 850 dolarů, nebo ty za 40 dolarů, které vypadají přesně jako když si doma ustřihnete džíny sami, od firmy Handup Gloves, která se jinak specializuje na rukavice pro cyklisty, lyžaře či golfisty. A trend potvrzuje i viceprezidentka džínové jedničky Levi‘s Janine Chilton-Faustová, když říká, že „je to jasný hit pro léto 2021“.

Proč? Vysvětlení jsou údajně následující. Je to nostalgie po starých dobrých časech. Asi proto je taky skladuje Paľo Habera. „Připomínají nám jednodušší časy, 70. léta, kdy když bylo horko, prostě jsme si ustřihli džíny a bylo po problému,“ popisuje Aaron Levine, který jako designér pracoval přes 40 let pro značku Abercrombie & Fitch. Jen dodává, že dnes pánové stříhají trochu níž, než by to udělali v sedmdesátkách.

Druhým důvodem je obměna toho prvního. Nejdřív si navlečete „džíňasy“ jako vtípek, že takhle váš taťka před lety griloval, a už je nesvléknete. Protože po covidovém nijak radostném roce je trocha toho veselého rozptýlení třeba právě díky šatníku třeba.

A do třetice. Džínové šortky, zejména ty s hodně vysokým obsahem elastanu, si oblíbili zavilí posilovači. A covidovým „nicneděláním“ vylepšené tělo mnohé z nás nahnalo k posilovacím strojům, takže jsme to „navnímali“ a trend se šíří.

Mimochodem to poslední souvisí s druhým zmíněným hitem – superkrátkými šortkami. Jejich obliba probublává pomalu už třeba rok dva. Občas se v nich zjevila nějaká celebrita jako zpěvák a svého druhu módní ikona Harry Styles nebo irský herec Paul Mescal (podle jeho sportovních trenek dokonce vloni Gucci stvořil jeden svůj model). Mánii pak vyvolal letos americký herec Milo Ventimiglia, hvězda ceněného seriálu Tohle jsme my nebo dříve Gillmorových děvčat. Vyfotili jej, jak odchází z posilovny v šortkách tak krátkých, že už by mohly být klidně spodním prádlem.

Důvody pro oblibu znovu objevených pánských minišortek je dle módních stránek The Guardianu třeba hledat opět právě v posilovnách. Již delší dobu údajně trenéři slýchají, že pánové chtějí opravdu posílit a ne jen vytvarovat sexy „véčko“ s pekáčem buchet. Což znamená dát zabrat i nohám. A kdo by se s výsledkem nechtěl pochlubit.

Navíc když byly posilovny covidem uzavřené, nezbylo těm, co nechtěli nechat své tělo chátrat než nazout tenisky a vyběhnout. Což znovu vytvarovalo jejich nohy.

A ještě za třetí… Tentokrát jde skutečně o snahu upoutat pozornost. Trendy posledních let velí, že in je oversize styl. Což značí třeba i objemná trika, jejichž krátký rukáv končí těsně nad loktem. A to se pak mužnost pomocí skvěle tvarovaného bicepsu těžko ukazuje. Takže,když je k dispozici ukázkový kvadriceps, proč se nepochlubit.

A teď přichází ta ožehavá část. Kam se smí a nesmí v kraťasech. Konzervativci mají jasno. Chlapec, který už začal mutovat, odhazuje krátké kalhoty a stává se mužem, který už nikdy na veřejnosti mimo sportoviště nohy neodhaluje. Tuto tradici třeba dodnes dodržuje britská královská rodina a až na opravdu extrémní výjimky malí princové jsou neustále v šortkách a po dosažení patřičného věku už jen v kalhotách či skotských sukních a při sportu, ke kterému to náleží, v šortkách.

Je to pár let, co to velmi jízlivě popsal ve sloupku pro Daily Mail spisovatel a novinář Colin Dunne. „Kdykoliv chce osud udělat z nás mužů hlupáky, nechá nás obléknout si kraťasy, abychom ztratili i poslední zbytky cti.“ Argumentoval pak estetikou typických britských mužských nohou, které se údajně dodávají jen ve dvou provedeních. Jako tlusté chlupů prosté bílé sádelnaté válečky připomínající bílé klobásky, u nichž je těžké odolat pokušení do nich píchnout vidličkou, aby se vyřinul horký tuk. A jako křivé vyhublé tyčky, pokryté srstí ovcí stižených nadměrnou kučeravostí.

České ekvivalenty si laskavý čtenář dosadí sám dle své představivosti.

Foto: Profimedia.cz

Tak ještě jednou i s viditelnou délkou kraťasů.

Proto platí, že dle tvaru a vysportovanosti nohou by se měla řídit délka kraťasů. Pokud nemáte stehna jako Ventimiglia, pak raději na minišortky zapomeňte. A držte se klasiky. Tedy úzkých rovných kraťasů v délce prst nebo dva nad koleno.

Pokud v nich hodláte jít do města a případně do práce (míněno kanceláře), pak by se měl styl co možná nejvíce blížit vzoru „pobyt na jachtě“. Neboli naducané kapsy po stranách si nechte na čundr. Až tolik bonton netřeba napínat. Už tak je posun vnímání kraťasů jako přijatelné volby pro pracovní den za poslední roky velký. Dříve platilo, že prodyšný len či případně „dlouhasy“ mírně ohrnuté nad kotník by měly dostačovat pro komfort pánů.

Ideální ovšem je v zaměstnáních, kde to hrozí, mít po ruce kalhoty na převlečení pro případ nenadálé pracovní schůzky.

Reklama

Doporučované