Hlavní obsah

Blog: Jak Starostové po(d)razili Piráty

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš. Muž z Jablonce, který věřil, že se politické dohody dodržují. Netušil, že v jeho rodném Libereckém kraji nikoliv.

Reklama

Hledá se důvod, proč se politický spolek Pirátů a STAN změnil ve sdružení blazeovaných Starostů vláčejících za sebou vyřízené Piráty. Příčin je mnoho. Za zmínku ale stojí, že na severu Čech Starostové své koaliční druhy podrazili.

Článek

„Já osobně budu u volební urny řešit problém, které čtyři z devítky kandidátů Starostů pro Liberecký kraj jmenovitě podpořit (více zákon bohužel neumožňuje). Budu potěšen, pokud budete řešit a úspěšně vyřešíte stejný problém. Přeji vám všem šťastnou ruku. Michael Canov – senátor volebního obvodu Liberec, starosta Chrastavy.“

Tolik citace z předvolebních novin Starostů pro Liberecký kraj, které kolportéři naházeli do poštovních schránek lidem v celém regionu. V hlavním textu téhož listu hejtman Libereckého kraje Martin Půta v rozhovoru říká: „Kandidují naši lidé, kteří jsou připraveni – v případě zvolení – do Parlamentu jít. Na koaliční kandidátce jsou i kandidáti za Piráty a každý z voličů si dokáže sám vyhodnotit, komu věří. Hlavní vzkaz je, že tyto volby jsou pro jejich kraje i obce opravdu důležité.“

Člověk nemusí být expert na čtení mezi řádky, aby vyrozuměl, že hejtman pléduje za protežování starostovských kandidátů. Což je v nesouladu s koaliční dohodou, kterou obě hnutí uzavřela.

Seznam Zprávy o věci psaly už v lednu. Informovali jsme, že návrh koaliční smlouvy počítá s tím, že kandidáti dostanou zákaz vyzývat voliče ke kroužkování. „Pokud se do toho přesto některý z kandidátů pustí, navrhující strana má zajistit pořádek. A v extrémním případě může být provinilec úplně vyškrtnut z kandidátky. Ve smlouvě se myslí i na potenciální skokany skryté v nižších patrech kandidátky,“ informovali jsme.

A přidali jsme i citaci z patřičného dokumentu: „Koaliční strany se rovněž zavazují nenavrhovat na nižší místa kandidátní listiny osobnosti se zjevným záměrem získat preferenční hlasy, a změnit tak dohodnutý poměr na volitelných místech.“

Oxfordský vědec českého původu Jan Kulveit popisuje důvody pirátského fiaska. Z Anglie však logicky nemůže nahlédnout tuzemské regionální nuance:

Právo o pár dní později informovalo o podobě odsouhlaseného dokumentu. „Schválená smlouva počítá například s tím, že se kandidáti zavážou nevyzývat voliče ke kroužkování na společné kandidátce,“ napsal deník. A podobně jako Seznam Zprávy pár dní předtím přidaly noviny i konkrétní úryvek: „Kandidát koalice je povinen zdržet se jakékoliv výzvy – přímé či nepřímé, veřejné či osobní – ke kroužkování.“

Starostové na to šli od lesa. Dali si pozor, aby nepoužili termín kroužkování. Jako například starostka Hodkovic Markéta Khauerová. „Výzva všem, kteří ještě váháte a je pro vás spojení Pirátů a Starostů z jakéhokoliv důvodu těžko přijatelné. Využijte svého práva vybrat kandidáty, které znáte ze svého kraje, z města či obce. Práci kandidátů za hnutí Starostové pro Liberecký kraj máte stále na očích, starostové jsou srdcaři a vždy jsou připraveni tvrdě pracovat,“ napsala.

Výzva „kroužkujte“ nepadla, ale apel na kroužkování je to ve skutečnosti zcela jasný.

Po nadregionálním angažmá dlouho marně lačnící hnutí Starostů se rozhodlo Piráty, kteří je přitom – nahlíženo celostátní optikou – zprvu vytáhli z venkovských obecních úřadů do hledáčků celostátních médií, zkrátka podrazit.

Zdá se vám to přehnané? Přečtěme si společně, co ve zmíněných starostovských novinách, na jejichž poslední stránce byla mimochodem roztomilá společná fotogalerie kandidátů obou politických uskupení, pronesl třeba Jaroslav Zeman. Senátor za obvod Jablonec nad Nisou a starosta Albrechtic v Jizerských horách, nevkusně proslulý svými na hraně okamurovského rasismu balancujícími názory. „Hlasujte pro lidi, kteří mají za sebou kus odvedené práce, znáte je ze svých měst a obcí a kteří dokážou své zkušenosti zúročit. Hlasujte pro kandidáty Starostů pro Liberecký kraj, které najdete na společné kandidátce Pirátů a STAN,“ napsal.

Foto: Občasník regionální politiky „Náš kraj – náš domov“

Výstřižek ze starostovských novin, kde se podporovatelé společné koalice dopouštějí zakázaného protežování kandidátů STAN a Starostů pro Liberecký kraj.

Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje a někdejší starosta obce Prysk, si přisadil. „Já za sebe budu podporovat a volit kandidáty hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které znám již mnoho let a s jejichž prací se plně ztotožňuji. Důležitost naší volby je v dnešní době obrovská a bez debaty neseme odpovědnost za budoucnost naší země a našich dětí,“ burcoval.

Výčtem těchto podpásovek bych tady mohl otravovat další půlhodinu. Předejme ale slovo jasné řeči čísel. Jednička liberecké kandidátky, starostenský Jan Farský, získal 15 479 preferenčních hlasů. Upřímně na tom zase není nic tak skandálního. Farský byl úspěšným starostou Semil, léta se pohybuje v nejvyšších patrech celostátní politiky. Je známý, slušný, populární.

Zajímavý je ale skokan číslo dvě Jan Berki. Bezesporu čestný člověk, univerzitní kantor. Muž s pohlednou tváří rozpustilého uličníka. Na zasedáních libereckého městského zastupitelstva aktivně vystupující politik. Před starostovskou PR „masírkou“ jej ovšem například v sousedním Jablonci nad Nisou (o odlehlé České Lípě ani nemluvě) neznal nikdo. Kampaň Starostů mu každopádně doručila 12 266 preferenčních hlasů. Dvojka společné kandidátky, pirátský poslanec a vysokoškolský lektor Tomáš Martínek, dostal 3 853 hlasů.

Starostům ironicky pogratulujme, Pirátům upřímně kondolujme.

Foto: Občasník regionální politiky „Náš kraj – náš domov“

Společně! Ale jen naoko.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, rodák z Janova nad Nisou, dnes jasně nejvýraznější politická figura vzešlá z Libereckého kraje, řekl na začátku roku již zmiňovanému Právu, že „pevně věří, že se všichni kandidáti soustředí na úspěch koalice jako celku.“

Pošetilý omyl.

Vyčítat voličům, že nerespektovali koaliční smlouvu, o jejíž existenci ve většině patrně neměli ani tušení, by bylo absurdní. Říci bez obalu, že minimálně v Libereckém kraji Starostové svého koaličního partnera podrazili, je ale – myslím – pro lepší pochopení pirátského volebního výsledku nutné.

Reklama

Doporučované