Hlavní obsah

Blog: Jediná show, kterou stojí za to hltat během pandemie

Hana Němečková
šéfeditorka
Foto: Profimedia.cz

Show RuPaul's Drag Race se v roce 2019 zastavila i v Berlíně, na snímku je účinkující Aquaria.

Reklama

Opuštěným singles, párům, které se už doma nudí, divákům důchodového věku i teenagerům bych v současnosti doporučila jediný televizní pořad: talentovou show RuPaul's Drag Race.

Článek

Téměř rok se pandemické životy v Česku nesou v rytmu vstát - do práce - domů - dva Rampušáky a spát (copyright putuje do Šťastného pondělí). Letní intermezzo, kdy se svět jevil zdánlivě v pořádku a mnozí z nás stihli i dovolenou v Chorvatsku, nebudeme počítat. Život v Česku prostě už rok nestojí za nic.

Malou útěchou ve hře „nezkrachovat, nenakazit babičku a nezešílet“ zůstává nepřeberná nabídka streamovacích služeb. Nechme stranou, že po celodenním civění do počítače při home office si dáváme ještě porci několika dalších hodin u obrazovky (a k tomu kontrolujeme na chytrém telefonu Twitter, protože do 22 hodin čekáme na vládní tiskovku). Binge watching, tedy sjíždění seriálů na jeden zátah, může být podle různých vědeckých studií doprovázen řadou negativních závislostních jevů, jako je přejídání, zanedbávání povinností nebo ztráta kontroly nad životem. Na druhou stranu, oblíbená show může fungovat jako spolehlivý substitut, únik, který na pár hodin vytlačí úzkostlivé myšlenky. A teď není čas na hrdinství.

Opuštěným singles, párům, které se už doma nudí, divákům důchodového věku i teenagerům bych v současnosti doporučila jediný pořad: talentovou show RuPaul's Drag Race, která v lednu vstoupila už do své 13. sezony. Jak název napovídá, o titul královny vesmíru a cenu 100 tisíc dolarů v ní soutěží 13 drag queens. V Česku ji můžete sledovat na Netflixu. Od českých travesti shows se liší úrovní produkce, garderoby i kariérního potenciálu soutěžících - princip ale zůstává stejný: za účelem performance se převléknout za ženu, dámu, drag queen.

Kvalifikací všech účastnic je kromě makeupového umu, sbírky paruk a úžasných bot také extrémní soutěživost a talent. Správná drag queen musí mít i správné alter ego. Letos o titul bojují dívky s přezdívkami Tina Burner, Elliott se dvěma T nebo Olivia Lux. V každé epizodě se musí poprat s módní či performerskou výzvou, které jsou koncipovány vtipně, vysoce aktuálně a překvapivě sociálně kriticky. V posledním díle královny zpívají a tancují v muzikálu na téma sociálních sítí, kdy největší ohlas sklidí duo Denali a Gottmik, které má roli ruských botů. Minulá série se zase nesla v duchu amerických prezidentských voleb. Herec Jeff Goldblum, který moderoval pomyslnou prezidentskou drag debatu, málem spadl smíchy pod stůl, když soutěžící Jaida Essence Hall zvolila na všechny otázky stejnou trumpovskou odpověď: „Hele, koukněte se tam!“

Foto: Profimedia.cz

RuPaul (uprostřed v nápadném večerním úboru) a další tvůrci pořadu přebírají televizní cenu Emmy, snímek ze září 2019.

Celou show se navíc vine rétorika sebepřijetí. Když moderátor, zpěvák, herec, amatérský spirituální guru a hlavní tvář celé franšízy RuPaul Andre Charles pronáší mantry jako „pokud nedokážete milovat sami sebe, jak sakra můžete milovat někoho jiného“, poprvé se trochu uchechtnete. Po několika dílech se už přistihnete, jak souhlasně přikyvujete.

Ač je žánr dragu spojován zejména s gay komunitou, drag queen se může stát úplně každý bez ohledu na pohlaví nebo sexuální orientaci (pokud dočetl Roman Joch až sem, tak si právě začal rvát zbytky vlasů). Jediným stanoveným pravidlem je, že drag má přinášet radost. A je jedno, zda toho soutěžící dosáhnou komickým talentem, opulentními módními kreacemi nebo ostrými hláškami, kterými víří emoce a drama mezi konkurentkami.

Radost, přijetí toho, co je, a docela dost třpytek. Za mě do pandemie přesně to, co kromě fungující vakcinační strategie potřebujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované