Hlavní obsah

Blog: Koronavirus prudce šlápl do pedálů. Jak v druhé vlně nestrašit

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Instagram Aleny Schillerové

Snímek z Instagramu Aleny Schillerové z dubna letošního roku. Ministryně po jeho zveřejnění tvrdila, že si vlasy upravuje sama. Profesionální kadeřníci by ji hned zaměstnali.

Reklama

Žádné zavírání ekonomiky už nebude, dušuje se vláda. Kdyby ale přece jen přišlo, tak tady je pár stylových rad. Vážně i nevážně o módě ve víkendovém sloupku Seznam Zpráv.

Článek

Přestaňte strašit, vyzývá kde koho premiér Andrej Babiš. Míní tím, abychom nemluvili, nepsali o sílícím koronaviru a nepoukazovali na to, jak se zhoršuje situace okolo nákazy v Česku. Ta je ale faktem. Stát přistupuje k omezení hromadných akcí, roušky už jsou povinné skoro všude. Vědci varují, že čísla porostou. Ekonomové, že uzavření ekonomiky se stane realitou, byť ho vláda oficiálně nenařídí, avšak lidé se preventivně stáhnou zpět domů sami.

Ale protože je dobré někdy premiérovi vyjít vstříc, tak tady je pár drobných tipů, jak v době sílící nákazy nestrašit. Týkají se tedy stylu a jen na okraj nekladou si za cíl být vyčerpávající, ale mohou se v následujících týdnech hodit.

Začněme vlasy. Ty se staly jaksi symbolem první uzávěry Česka na jaře. Kadeřnictví jsou zatím v provozu, ale s českou vládou nevíte dne ani hodiny… Výhodu samozřejmě mají ti (zejména tedy pánové), kteří se obslouží strojkem. Pak jsou na tom dobře ti, kteří stejně jako ministryně financí Alena Schillerová jsou šikovní s natáčkami a kulmou, jak už víme z jarní fáze.

Pro ostatní platí pár následujících rad od kadeřníků. Když už to nemůžete vydržet a vrhnete se sami na zkracování přerostlých pramenů, buďte mírní. Menší zásahy nůžkami jsou lepší a rychleji případná „nezdařilá šmiknutí“ zamaskují dorůstající vlasy. Platí, že i dost velký „zářez“ zhruba během šesti týdnů zaroste natolik, že se dá opravit. A když už stříhat, tak „za sucha“. Neboli lépe trefíte, jak moc chcete vlasy zkrátit.

Malinko větší problém je barvení. Máte-li oblíbenou barvu u kadeřníka, optimální je mu o ni napsat a nechat si ji poslat nebo nějak vyzvednout. Jednak jej tím podpoříte, jednak budete mít ten „váš“ odstín. Když jen překrýváte odrosty nebo šediny, tak je dobré zapojit „ještě jedny ruce“, ať zbytečně nevrstvíte barvu na už dobře nabarvené plochy. Vznikají tak totiž tmavější místa. A pokud by se to opakovalo několikrát, bude to také znamenat několikanásobnou návštěvu u profesionála, až bude barvu jednotit.

Variantou je používat dočasné barvy. Ať už spreje na krytí šedin nebo přelivy, které se časem vymyjí samy.

Jak to vypadalo po otevření (nejen) kadeřnictví v Praze, se podívejte v květnové galerii.

Vlasy bychom tedy měli vyřešené. Teď se zaměříme na obličejovou část. Když se vydáme ven mezi lidi, budeme primárně potřebovat roušku nebo jiné krytí dýchacích cest. Kromě doporučených jednorázových variant je samozřejmě možné sáhnout po „nákladnějších“ stylových rouškách známých módních značek. Více v následujícím odkazu.

Tím je alespoň polovina obličeje vyřešená. Následuje „dotunění“ viditelného zbytku. Make-up je nadále výrazně dámskou parketou. Tak jedna rada z aktuálních trendů očních stínů. Frčí odstíny modré. Jsou dle stylistky módních stránek deníku The Guardian „zklidňující“ oproti třeba červeným nebo oranžovým, které byly trendy donedávna. Také jsou méně tvrdé než kouřové oči přecházející do černa.

Foto: Shutterstock.com

Inspirace modrých očí pro odvážnější. Přehlídka podzimní a zimní kolekce pro rok 2020 značky Miu Miu.

A protože oči nás teď, dokud se roušek nezbavíme, budou navenek reprezentovat nejčastěji, vyplatí se investovat i do rozjasňovačů a korektorů. To už dokonce platí i pro pány. Rozjasňovače se totiž nebojí ani takový macho jako americký prezident Donald Trump (jen to s ním trochu přehání). Navíc na videokonferencích, které nyní zase nabývají na významu, není tak nápadné, že jste sáhli po kosmetických přípravcích.

Když už jsme u těch videohovorů. Opakování je matka moudrosti. Takže přidejme pár rad z jara od návrháře Toma Forda. Ikona americké módy sepsala návod, jak vypadat opravdu dobře při zoomování a jiném vzdáleném besedování pomocí drobných triků.

Nejprve je třeba správně nastavit kameru. Umístěte ji mírně nad vaší hlavou. Už víte, k čemu se hodí ta sbírka encyklopedií? Následně kameru mírným sklonem nasměrujte k očím. Nadhled je totiž lichotivější než podhled, který má navíc tu nepříjemnou vlastnost, že rád vytváří druhou nebo i třetí bradu. Když jste předtím korektorem a rozjasňovačem zakryli kruhy pod očima, bod pro vás.

Hra světla a stínů je další osvědčený trik. Postavte proto lampu ideálně s teplým světlem mírně za počítač. Ale opravdu jen mírně. A nastavte ji tak, aby osvětlovala tu půlku vašeho obličeje, kterou považujete za tu hezčí.

A mistrovský tah na závěr. Před sebe na stůl položte čistě bílý papír nebo ubrus. Lépe rozprostře světlo a zruší nelichotivý stín pod krkem.

Samozřejmě přitom trochu pozor na pozadí, když všechno toto absolvujete, mohlo by vaše úsilí ztroskotat na balíku oblečení přehozeného přes židli za vámi.

Reklama

Související témata:
Sloupek

Doporučované