Hlavní obsah

Blog: Povinné očkování? Raději ne, mohlo by dojít k násilí

Foto: Mr Dheo, graffiti

Ne všichni si o zdravotnících myslí, že jsou hrdinové, kteří svou prací rozbíjejí vir na padrť.

Reklama

Covid už není nebezpečný pouze jako potenciálně smrtící virus. Lékařské kapacity i politiky, kteří vybízejí lidi k očkování, ohrožuje i jinak než, řekněme, čistě pneumologicky.

Článek

Česká tisková kancelář (ČTK) ve čtvrtek citovala prestižní časopis Nature, podle jehož průzkumu vědci ze sedmi zemí, kteří s médii otevřeně hovoří o pandemii covidu-19, po svých vystoupeních zaznamenali výhrůžky smrtí nebo fyzickým napadením.

„Kromě zpráv, telefonátů a urážek na sociálních sítích se setkali také s nenávistnými e-maily, které někdo zaslal jejich zaměstnavatelům, zveřejněním osobní adresy nebo s pokusy o zpochybnění jejich profesní pověsti. Celkem 15 procent z 321 vědců uvedlo, že jim kvůli rozhovorům s médii o koronaviru někdo vyhrožoval smrtí a 22 procent zažilo vyhrožování fyzickým nebo sexuálním násilím. Šest z 321 zpovídaných vědců někdo skutečně fyzicky napadl,“ napsal vědecký magazín. Dvě pětiny respondentů řekly, že v důsledku obtěžování zaznamenaly psychické nebo emoční problémy. Vědci, kteří čelili nejhoršímu obtěžování, uvedli, že to negativně ovlivnilo jejich ochotu nadále mluvit s médii.

Kdyby mohli, podělili by se jistě o poznatky z říše covidového temna i čeští ministři zdravotnictví. Ten aktuální, Adam Vojtěch, má podle informací Seznam Zpráv dočasně přidělenou policejní ochranu. Z taktických důvodů oficiální zdroje nechtěly hovořit o důvodu. Je ale nasnadě. „Dočasnou ochranu v minulých měsících dle dostupných informací měli přidělenou i předchozí ministři zdravotnictví Roman Prymula a Jan Blatný. Podle dostupných informací to souviselo s opatřeními vlády v boji proti epidemii covidu-19, která část společnosti razantně odmítá,“ napsal náš server.

Virolog musel být ukryt na bezpečné místo

Některé z extrémnějších případů vyhrožování se objevily i v médiích. Známý vlámský virolog Marc Van Ranst musel být přemístěn na bezpečné místo poté, co v Belgii prchl profesionální a ozbrojený voják, který mu vyhrožoval násilím.

Hlavního poradce britské vlády pro boj s koronavirem Chrise Whittyho v parku napadl 24letý realitní makléř. Dvěma předním německým vědcům zase někdo poslal lahvičky s průzračnou tekutinou, na kterých byl nápis „pozitivní“ a instrukce, ať nápoj vypijí.

Zdroj: Nature

Mně osobně v soukromé e-mailové korespondenci (proto nebudu uvádět jeho jméno) napsal nedávno jeden z nejvýše postavených českých úředníků, který bez ustání apeluje na lidi, aby se nechali očkovat, že sprostých a výhrůžných reakcí dostává kvanta. „Ale ono to chodí v rozzuřené formě celou epidemii, jen se mění témata, asi to tak lidé potřebují, nevím. Doufejme, že se naočkují,“ dodal smířlivě.

Jak bylo řečeno v úvodu, je to globální problém, nikoliv jen tuzemský. ČTK přinesla před několika dny zprávu začínající tímto odstavcem: „Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski má kvůli odpůrcům očkování už od května ochranku. Šéf resortu zdravotnictví to řekl v rádiu RMF, kde zároveň prohlásil, že hnutí odmítající vakcíny proti covidu-19 je v Polsku ‚dobře zorganizované.“

A ještě jednou citujme ČTK: „Lucemburský premiér Xavier Bettel čelí výhrůžkám smrtí. Tvrdí, že je to kvůli protikoronavirové politice vlády. Šéf lucemburské vlády v parlamentu řekl, že musela být posílena jeho policejní ochrana. Výhrůžky dává do souvislosti se zesíleným tlakem na lidi, kteří se odmítají nechat očkovat proti covidu-19. Bettel řekl, že autoři výhrůžek mu sdělují, že ho zabijí nebo že si ještě musejí obstarat zbraň a kulku.“

Podle světových agentur se v souvislosti s vakcinací stali terčem výhrůžek v nedávné době například i vládní politici v Itálii.

Farmaceutický expert čelil „silám vúdú“

nenávistí se setkal také farmaceutický expert Andrew Hill, jenž nejprve zveřejnil pozitivní hodnocení léku ivermektin, ale změnil své stanovisko, když zjistil, že data, na základě kterých svou studii zveřejnil, byla nedůvěryhodná. Antiparazitikum, které většina významných institucí nedoporučuje k léčbě covidu-19, začala řada lidí nazývat zázračným lékem na nemoc, zejména v kruzích, jež odmítaly nově vyvinuté vakcíny. „Posílali mi fotky nacistických válečných zločinců, kteří viseli na kandelábrech, vúdú obrázky houpajících se rakví, výhrůžky, že má rodina není v bezpečí, že všichni shoříme v pekle,“ řekl BBC.

Zdroj: Nature

Ale člověk nemusí být nutně premiér, aby dostával od lidí, kteří očkování nesnášejí, pořádnou sodu. Tak třeba já předem vím, že budu mít po publikaci tohoto textu opět zahlcený e-mail vulgarismy nejhrubšího zrna, anonymními hrozbami, jak si na mě kdosi počká s baseballovou pálkou. Konstatováními, že jsem komunista, fašista, nacista a že jsem se vůbec neměl narodit. V poslední době chodí i skutečnými lidmi podepsané výzvy, abych se za své texty omluvil, jinak že budu čelit trestním oznámením. Nevím, želízka zatím nemám, hrozby beru tak, že si lidé zkrátka potřebují na někom zchladit žáhu. A tak mám na počítači jen hodně ohmatanou klávesu „delete“.

Jenže novináři svou glosou maximálně na pár minut vytočí odmítače vakcín doruda. Politici a epidemiologové, virologové, imunologové a další odborníci, kteří jim se zvládáním pandemie pomáhají, mohou do značné míry každodenní životy lidí skutečně ovlivnit. A tady se co do míry rizika dostáváme na úplně jinou úroveň. Od první chvíle, kdy očkování začalo štěpit společnost, se bojím, že to celé může skončit svého druhu občanskou válkou.

Ačkoliv si osobně myslím, že očkovat by se měl v zájmu celku každý (s výjimkou dětí), komu v tom nebrání zdravotní nebo možná ještě náboženské důvody, velmi bych se zdráhal za nynější atmosféry přenastavovat očkování do povinného formátu nebo k němu lidi jakkoli silově tlačit. Hromy hněvu, které by se snesly na hlavy lékařů a politiků, by byly jistě mocné. A bojím se, že v krajním případě zraňující nejen duševně, nýbrž i fyzicky.

Reklama

Doporučované