Hlavní obsah

Blog: UFO existuje, říká americká armáda. Co bude dál?

Michael Durčák
historik, novinář
Foto: Profimedia.cz

Americká vláda se vážně zabývá nejrůznějšími pozorováními a záznamy neidentifikovaných létajících objektů, nicméně tento konkrétní snímek je jen ilustrační.

Reklama

Američany nezajímá, jestli existují mimozemšťané. Zajímá je, jestli náhodou nemají Číňané nebo Rusové v rukávu nějaké neznámé technologické eso.

Článek

Možná jste si toho kvůli koronaviru nevšimli, ale americká vláda přestala popírat existenci UFO. Tento fenomén se příští měsíc dostane jako možná bezpečnostní hrozba i do debaty na půdě amerického Senátu.

O UFO (neboli neidentifikovaných létajících objektech) slyšel každý. Někomu se vybaví „Phoenixská světla“, nevysvětlitelný světelný úkaz, který v Arizoně a Nevadě v roce 1997 nahlásilo více než 700 lidí a dodnes není uspokojivě vysvětlen.

V Nevadě je i světoznámá americká základna a „Oblast 51“ spojená s řadou ufologických konspiračních teorií. Notoricky známý je i podvrh se záběry z pitvy mimozemšťana či Roswellský incident z roku 1947, který vlastně stál u zrodu moderní ufologie.

Jenže zatímco většina těchto teorií se točí kolem existence mimozemšťanů, americkou armádu zajímají létající objekty jako potenciální bezpečnostní hrozba. Takže ne, v Senátu se zřejmě nebudou probírat únosy lidí mimozemšťany jako třeba ve filmu Oheň v oblacích z roku 1993.

Aktuální vlnu zájmu o UFO v Americe odstartovala 13minutová reportáž pořadu 60 Minutes z minulého týdne.

Klíčovým respondentem, který odpovídá moderátorovi Billu Whitakerovi je Luis Elizondo, veterán z Afghánistánu a bývalý šéf Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP), česky nejspíš Program pro identifikaci pokročilých vzdušných hrozeb, který spadá pod Pentagon.

„Takže mi říkáte, že UFO, neidentifikované létající objekty, jsou skutečné?“ ptá se napůl pobaveně moderátor vojáka. „Myslím, že už jsme dávno za tímhle bodem. Vláda již potvrdila, že jsou skutečné. To neříkám já. To říká vláda Spojených států,“ prohlásí hned na začátku reportáže Elizondo.

Takové vnímání představuje naprostý průlom ve vnímání UFO americkými bezpečnostními orgány. Je zajímavé si připomenout historii samotného programu AATIP. Ten prosadil navzdory odporu americké armády v roce 2007 Harry Reid, bývalý senátor za stát Nevada a někdejší šéf demokratické většiny v Senátu, který byl sám fascinovaný fenoménem UFO.

Reid tehdy našel spojence i ve vlivném republikánském senátorovi za Aljašku Tedu Stevensovi a společně prosadili program, který dostal v rozmezí let 2007 až 2012 z federálního rozpočtu tajně 22 milionů dolarů. A šéfoval mu právě Elizondo. Veřejnost se o jeho existenci poprvé dozvěděla v roce 2017.

Pentagon se roky zdráhal brát fenomén UFO vážně. Různé záběry, zkazky a další zmínky putující veřejným prostorem buď smetl ze stolu, nebo je vůbec nekomentoval. Ale i díky Reidovým penězům se začal přístup americké armády měnit. O celém problému napsal dlouhý, ale fascinující text „Jak začal Pentagon brát UFO vážně“ novinář Gideon Lewis-Kraus do magazínu The New Yorker.

Trochu paradoxní je, že se vlastně nejedná o nic nového. Pentagon už loni v dubnu potichu odtajnil tři videa, která v letech 2004 a 2015 natočili piloti amerického námořnictva. A potvrdil, že se jedná o neidentifikovatelné létající objekty.

Tehdy ovšem světovému dění vládl rozjezd covidové pandemie, takže zpráva trochu zapadla. Videa prosákla už v roce 2017 do deníku New York Times a samotné americké námořnictvo v roce 2019 ustanovilo speciální sadu pokynů pro hlášení podobných incidentů s UFO.

Samotný Harry Reid byl z postupu Pentagonu nadšený. „Jsem rád, že Pentagon konečně zveřejnil tyto záběry, ale je to jenom zlomek výzkumu a materiálů, které jsou k dispozici. USA se musí vážně a vědecky zabývat tímto fenoménem a všemi jeho možnými důsledky pro národní bezpečnost. Američané si zaslouží být informovaní,“ tweetoval Reid.

Takže ano, UFO skutečně existuje. Ale nejedná se o mimozemšťany. Pokud nevěříte autorovi tohoto textu, potvrzují to i povolanější. Existenci UFO totiž nedávno v talk show Jamese Cordona na CBS potvrdil i bývalý prezident Barack Obama. „Co je pravda, a teď to myslím naprosto vážně, je, že máme záběry a záznamy objektů na obloze, o nichž přesně nevíme, co jsou. Nemůžeme vysvětlit, jak se pohybovaly, ani jejich trajektorie. Neměly snadno vysvětlitelný vzorec,“ uvedl s vážnou tváří exprezident.

Ostatně proč brát celou situaci naprosto vážně, vysvětlil v reportáži 60 Minutes i Luis Elizondo: „Za výcvik těchto pilotů utrácíme miliony dolarů. A oni vidí něco, co nedokážou vysvětlit. Kromě toho jsou tyto informace zálohovány například na záběrech ze zbraňových kamer umístěných přímo v letadle. A také v radarových datech. Pro mě je to přesvědčivé.“

Že se přístup Pentagonu skutečně změnil, dokazuje i případ z tohoto týdne, kdy UFO nadšenec Jeremy Corbell sdílel na internetu záběry UFO mizejícího ve vodě – a Pentagon potvrdil jejich pravost a uvedl, že se jedná o záběry, které jsou součástí vyšetřování.

Proč se americká armáda vůbec o něco takového zajímá? Kritici tvrdí, že jde jen o trik, jak chce Pentagon vytáhnout další peníze z kapes amerických daňových poplatníků. Něco takového ale nedává moc smysl z několika důvodů. Pokud by o to Pentagon skutečně stál, desítky let by se k celému problému nestavěl tak blahosklonně. Armáda by mohla využít Reidovu vášeň pro UFO, jistě by na finanční požadavky slyšel. A v neposlední řadě je spousta jiných, mnohem lukrativnějších témat, na která lze zabrnkat, když chcete, aby vám politici z Washingtonu přisypali něco do kasičky – terorismus, Rusko, Čína… Stačí si vybrat.

Důležitý je skutečně onen posun ve vnímání, a totiž, že Američané začínají vnímat celou věc jako bezpečnostní hrozbu. Republikánský senátor Marco Rubio ještě loni v prosinci během schvalování pandemického záchranného balíčku pro americkou ekonomiku požádal šéfy bezpečnostních složek, aby předali Kongresu veřejnou zprávu o celém problému UFO. FBI, Úřad pro námořní zpravodajství a Pracovní skupina pro neidentifikované letecké jevy pak má v Senátu předložit zprávu už příští měsíc. „Cokoli, co vstoupí do našeho vzdušného prostoru a nemá to tam být, je hrozba. Chci, abychom tenhle problém brali velice vážně. Někteří kolegové senátoři se o téma velmi zajímají, někteří se posmívají, když ho začnete probírat,“ uvedl pro 60 Minutes senátor z Floridy.

Deník Tampa Bay Times pak ještě v návaznosti na reportáž znovu zdůraznil, že Rubio se nesoustředí na teorie o mimozemšťanech, ale je znepokojen tím, že podobné objekty představují hrozbu pro národní bezpečnost. Speciálně pokud by šlo o stroje, které by ukazovaly na obrovský technologický skok zahraničního protivníka. Jinými slovy Američany nezajímá, jestli existují mimozemšťané, ale jestli náhodou nemají Číňané nebo Rusové v rukávu nějaké neznámé eso třeba v podobě nové „mizející“ stíhačky.

Což je vlastně docela opodstatněná obava. „Představte si technologii, která snese sílu 600 až 700 g, dokáže letět 13 tisíc mil za hodinu, dokáže se vyhnout radaru a dokáže létat vzduchem, vodou a možná vesmírem. A mimochodem – nemá žádné zjevné známky pohonu, žádná křídla, žádné ovládací plochy, a přesto dokáže vzdorovat přirozeným účinkům zemské gravitace. To je přesně to, co vidíme,“ specifikoval technické detaily, které se vymykají všem veřejnosti známým technologickým inovacím, v reportáži Elizondo.

Představa, že by Rusové nebo Číňané měli v technologických závodech takový náskok před Američany, je samozřejmě ošidná. Kromě obav o národní bezpečnost je ale zájem o UFO také známkou přetrvávajících úvah o tom, že války a válčení se dost možná v příštích letech přesunou i do vesmíru. Výzkum nevysvětlitelných létajících objektů v tom může hodně pomoci. Zároveň konflikty z druhé poloviny dvacátého století (šestidenní válka v roce 1967, první válka v Zálivu v roce 1990 i další) dokázaly, že konvenční vojenské konflikty se v moderní éře vyhrávají především ve vzduchu – tak proč neposunout frontu i na oběžnou dráhu?

Už Ronald Reagan měl svůj program Star Wars a Donald Trump v roce 2019 založil Space Force – vesmírné síly americké armády, které spolupracují s NASA a mají za úkol třeba monitorovat ruské kosmické lodi, které zase sledují americké vládní satelity.

Nakonec bychom si po zkušenostech z posledního roku a půl asi dokázali pro blízkou budoucnost představit i divnější věci, než že se podaří jednou provždy pohřbít letité mystérium kolem UFO.

Reklama

Doporučované