Hlavní obsah

Blog: „Zchudlý“ princ Harry má jedinečnou šanci. Proto je palác v napětí

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry při předtočeném interview s Oprah Winfreyovou. Hvězdná moderátorka slibuje „šokující odhalení“.

Reklama

Otevřené rozhovory členů královské rodiny napáchaly v minulosti pěknou paseku. Svůj „zářez“ má i manžel královny, princ Philip. Teď se uvidí, co řeknou Harry s Meghan, kteří hrají o srdce Ameriky.

Článek

„Řekli jste tu pár pěkně šokujících věcí,“ říká v ukázce z očekávaného interview s princem Harrym a jeho ženou Meghan americká hvězdná moderátorka Oprah Winfreyová. Výstřižek má nalákat na dvouhodinovou show, kterou bude televizní stanice CBS vysílat v neděli večer. A šok je něco, co dvojice potřebuje a zároveň musí udržet trochu na uzdě.

Ze dvou upoutávek je jasné, o čem mluví Harry. Že se bál, aby se neopakovala historie a jeho ženu bulvár neuštval stejně jako jeho matku princeznu Dianu. Zmiňuje, že nechápe, jak to tehdy mohla vydržet sama samotinká. Že oni s Meghan jsou na to přece jen dva. Takže dál podporuje story, kterou už otevřel v „konkurenčním“ rozhovoru s komikem Jamesem Cordenem rovněž na televizi CBS. Tam zmínil, že prostě „udělal to, co by udělal každý manžel. Pokusil se ochránit rodinu“. A to tím, že „ustoupil do pozadí, ne že by odstoupil z královské rodiny“.

Dojem z prvních ukázek shrnují komentátoři jako popis „boje o přežití“. V tom je ostatně Harry jako bývalý voják trénovaný, což dokázal i během Cordenovy show, kde se oba pánové vypravili na cvičiště a zkušený Harry si ani neumazal triko při plazení se bahnem.

Klíčové bude to, co řekla vévodkyně Meghan. I z této části rozhovoru už uvolnila televze ukázku. V ní Meghan nařkla královský palác z udržování lží. Ve zkratce jde o téma, které již kdysi nakousla. Neboli nikdo se ji proti tomu zlému bulváru nezastal. Nicméně tady je vhodné podotknout, že Buckigham až na extrémní výjimky nedementuje zprávy v médiích. Prostě je nechává proplout a odplout. Jak složité pro ni bylo se včlenit do královské rodiny? Jak hrozný byl tlak britského bulváru? Vážně měla pocit, že čelí rasistickým narážkám kvůli svému smíšenému původu? Na to vše jistě v rozhovoru, který slavná moderátorka označuje za svůj nejlepší v životě, dojde.

Pro Harryho s Meghan jde totiž o jedinečnou a možná také jedinou šanci získat si Američany (pro ty je interview určeno) na svou stranu. A stvrdit nebo spíš získat status „áčkových celebrit“, píše Daily Mail. Zatím je totiž pro ně Harry „jen“ synem tragicky zesnulé princezny Diany, což sice není málo, ale navždy to pozornost neupoutá, a Meghan je jedna z mnoha hereček ze seriálů, která měla štěstí a vzala si prince.

Ten status potřebují třeba jen pro to, co opakují. Že byť již nemají oficiální tituly a oficiální záštitu nad nadacemi a organizacemi, které podporuje Koruna, hodlají svůj život navždy spojit se službou veřejnosti. A jak řekl Harry Jamesi Cordenovi: „aspoň svým malým dílem přispět tomu, aby byl svět lepší“.

Kromě toho se samozřejmě ten status hodí pro získávání lukrativních kontraktů. Rodina vévody ze Sussexu, která se brzy rozroste o druhého potomka, se totiž kromě jiného při loňském opouštění nejužší královské rodiny zavázala, že si své účty poplatí sama.

Jak ukazuje čerstvá analýza magazínu Forbes, Sussexovi nejsou překvapivě příliš „za vodou“. Harry se zatím musí spoléhat primárně na jmění, které mu zbylo z dědictví po jeho matce. To časopis odhaduje na zhruba deset milionů dolarů. Podle Forbesu navíc Harry nemá oproti dřívějším zprávám přístup k majetku, který zanechala královna matka a je odhadován na skoro sto milionů dolarů. Meghan vládne jměním okolo dvou milionů, což jsou její herecké příjmy po zdanění – primárně ze seriálu Kravaťáci. Není to přitom tak dávno, co se odhad Harryho jmění pohyboval na zhruba 50 milionech a u Meghan byl nad pěti miliony.

Výdaje už měli velké. Jednak jejich dům v Santa Barbaře vyšel na skoro 15 milionů dolarů, z čehož třetinu zaplatili hotově a zbytek je na hypotéku. Jednak se zavázali, že Koruně vrátí tři miliony dolarů, za něž se pro jejich potřeby upravoval dům známý jako Frogmore Cottage, který ovšem vloni vrátili královně a opustili ho. Takže suma sumárem teď pár vládne majetkem za asi deset milionů dolarů, uzavírá Forbes.

Příjmy už jsou ovšem na cestě. Zrovna minulý týden oznámili spolupráci s platformou Spotify. Tam chtějí mít podcast, který „pozvedne hlasy, které by jinak mohly být přeslechnuty“. A odhadovaná cenovka na této spolupráci se pohybuje mezi 15 a 18 miliony dolarů na tři roky.

Princ Harry také plánoval právě s Oprah Winfreyovou sérii pořadů o duševním zdraví pro Apple TV. Vizi prozatím poslala pandemie koronaviru k ledu.

Asi nejlukrativnější záležitostí bude kontrakt podepsaný s Netflixem. Příštích pět let se má pár podílet na produkování dokumentárních, zábavních i dětských pořadů a odhaduje se, že si může přijít na sumu okolo 100 milionů dolarů.

Do rodinného rozpočtu pak přispívají i poplatky z účasti na konferencích, jako loni v únoru, kdy si údajně mohli Sussexovi na akci JP Morgan přijít až na milion dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s Oprah. Nejdříve bude zpovídaná vévodkyně Meghan. Její manžel se připojí až v druhé části dvouhodinového pořadu.

K udržení takto hezky rozjetého byznysu je ale třeba zůstat ve středu pozornosti. A proto je interview Oprah pro pár tak důležité. Musí být skutečně „šokující“, jak slibuje moderátorka, aby se o něm mluvilo ještě dlouho. Zároveň ale Harry potřebuje, aby nebylo šokující moc. Nadále totiž popisuje vztah s rodinou jako harmonický. Ostatně Cordenovi prozradil, jak s „dědečkem a babičkou“ zoomují (princ Philip údajně neumí chat opustit jinak, než že zaklapne počítač), a jak jim královna pořídila k Vánocům pro malého Archieho vaflovač. A nebylo by moudré rodinu nahněvat zcela. Přece jen záloha v podobě majetku, který se jen v případě královny odhaduje na půl miliardy dolarů, se vždycky hodí.

Tajuplná prohlášení o šokujících odhaleních ale udržují dle zpráv královských zpravodajů Buckinghamský palác v napětí. O něm píše nejen britský bulvár, ale popisuje jej i specialistka BBC na královský dvůr Daniela Relphová.

Není divu. Palác s otevřenými rozhovory členů rodiny nemá dobré zkušenosti. A nejde rozhodně jen o proslulé interview princezny Diany z roku 1995, o které se dosud vedou spory, zda nebylo dělané pod nátlakem novináře. V něm princezna na vkus královské rodiny příliš odhalovala svůj pohled na to, co se děje za zavřenými dveřmi komnat. Z něj také pochází citace, že v jejím manželství s princem Charlesem bylo těsno, když v něm byli celou dobu tři.

Před necelými dvěma lety si rozčarování z rozhovorů královská rodina zopakovala. V naplánovaném a královnou povoleném interview zcela pohořel její prostřední syn princ Andrew. Snažil se napravit svou pošramocenou pověst kvůli přátelství s americkým finančníkem Jeffrey Epsteinem. Ten se v létě roku kvůli obviněním ze sexuálního násilí (nejen) na nezletilých dívkách oběsil ve vězení. A královský princ čelil podezřením, že zneužívání nejen přehlížel, ale že sex s nezletilými i měl.

Jeho výkon před kamerou byl – mírně řečeno – slabý. Britská média to neváhala označit jako PR katastrofu. Celou dobu se točil na detailech typu, že jedna z akcí nebyla velká oslava, ale jen „večeře o osmi nebo deseti lidech“. Také se snažil zpochybnit své přátelství s Epsteinem tím, že byli spíš jen známí. A že se v jeho domě pohybovaly příliš mladé dívky? To princ nezkoumal, protože je zvyklý, že se kolem něj vždy hemží příliš mnoho lidí. Žádný soucit projevený obětem nepřišel.

Od té doby je bohémsky založený princ „uklizený“ z očí veřejnosti.

Rozhovorový přešlap nemají na kontě jen „tradiční potížisté“ královské rodiny. Svůj nepovedený kousek má také princ Philip. Ten je sice proslulý průpovídkami někdy až za hranou, ale při projevech si dával vždy pozor. A to hlavně proto, že se poučil v roce 1969. Tehdy byl na samostatné cestě ve Spojených státech a kromě jiného zašel do televizního pořadu „Meet the Press“ stanice NBC. A postěžoval si, že finanční situace rodiny je fakt špatná. Že je platí málo a budou tak brzy v „červených číslech“. A že si snad bude muset odpustit pólo, že se „asi budou muset přestěhovat do menšího“ a že museli prodat jachtu.

Část z toho byla myšlena jako typický princův bonmot. Nicméně v té době skutečně rodina chtěla od vlády za svou práci více peněz. Ale zároveň byla britská ekonomika v krizi a princi se povedlo to, co rozhodně nechtěl. Obrátit pozornost k rodinnému majetku, penězům, které provoz firmy jménem Koruna stojí daňového poplatníka, a rozjela se tím nezadržitelně cesta také k tomu, co se stalo o pár desítek let později. Královna začala platit daně.

Palác rozhodně doufá, že podobné škody rozhovor Meghan a Harryho nenadělá. Strategie, jak to případně zahladit, má samozřejmě nazkoušené. Jednak se tvářit, jako by se nic nestalo. To třeba rodina dělala v případě dokumentárního snímku, který s BBC připravila rovněž v roce 1969. Měl ukazovat členy královniny rodiny „jako normální lidi“. Ukázat, jak žijí a co pro vlast dělají. Snímek ale přinesl spíše opak a proslulý David Attenborough jej označil za „zabijáka monarchie“. A tak jej královna po několika odvysíláních zakázala, přístup k němu má jen pár vyvolených badatelů a prostě se dělá, že není. Teda teď to jde trochu ztuha, protože vloni unikl na YouTube, ale už přece jen s odstupem doby vypadá jako první pokus o reality show s lidmi, kteří nevědí, jak se chovat před kamerou.

Druhá část strategie říká: překrýt. To jde v tak početném klanu snadno. Vždycky někdo plánuje svatbu, čeká dítě, nebo jen prostě dělá to, co má. Neboli poskytuje veřejně podporu národu souženému v této chvíli koronavirovou pandemií.

A to dělá rodina soustředěně. V neděli, jen pár hodin před tím, než se na amerických obrazovkách zjeví Meghan s Harrym, bude v Británii jiné královské vysílání. Namísto tradičních oslav Dne Commonwealthu ve Westminsterském opatství připravila BBC speciál s princem Charlesem, princem Williamem a jeho ženou Kate, nebo Sofií hraběnkou z Wessexu, ženou nejmladšího z dětí královny Alžběty II. prince Edwarda a její nejoblíbenější snachou. A samozřejmě s předtočeným poselstvím samotné panovnice z Windsoru.

Mimochodem právě oslavy tohoto významného dne jsou královninou srdeční záležitostí. A byly také vloni poslední oficiální akcí, na které se Harry s Meghan ukázali.

To vypadá jako slušný souboj o titulky v novinách.

Reklama

Doporučované