Hlavní obsah

Blokády kamionů se týkají i pěti českých hraničních přechodů

Ilustrační fotografie.

Reklama

Obnovené blokády kamionové dopravy slovenskými autodopravci se týkají 14 silničních hraničních přechodů, z toho pěti s Českou republikou. Oznámila to dnes Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která pokračování protestů ohlásila na dnešek v 8:00. Kromě toho naplánovala protesty v Žilině a Ružomberku na severu země, kterými procházejí důležité silniční tahy.

Článek

K opětovným protestům, které byly přerušeny 13. ledna, přistoupila UNAS poté, co ministerstva financí a dopravy nepřijala její návrhy na výrazné snížení silniční daně a na zvýšení slevy z mýtného v závislosti na ujeté vzdálenosti. Podle UNAS například silniční daň na nákladní auta, kterou platí podnikatelé, je na Slovensku druhou nejvyšší v EU.

Protesty ohlásili dopravci také na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské–Břeclav, dále na přechodech Drietoma – Starý Hrozenkov, Makov – Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou – Střelná a Svrčinovec – Mosty u Jablunkova. Kromě toho jde také o hraniční přechody s Maďarskem, Polskem a Ukrajinou.

Nespokojení slovenští dopravci už dříve v tomto měsíci a v době pokračující kampaně před únorovými parlamentními volbami téměř týden protestovali na různých silnicích v zemi. Zablokovali také některé hraniční přechody se sousedními zeměmi, včetně Česka.

Protest přerušili po výzvě premiéra Petera Pellegriniho k jednáním, která ale k dohodě nevedla. Ministerstvo financí oznámilo, že dopady nových návrhů UNAS na státní rozpočet předloží na středečním jednání vlády.

Reklama

Doporučované