Hlavní obsah

Blokování nepovoleného hazardu není cenzura, rozhodl Ústavní soud. Piráti to vidí jinak

Šéf Pirátů Ivan Bartoš vysvětluje, proč je jeho strana proti zákonu o hazardu.

 

Reklama

Ministerstvo financí smí sestavovat seznam nepovolených internetových her. Senátoři argumentovali omezením svobody projevu a podnikání.

Článek

Ústavní soud (ÚS) ponechal v platnosti současné znění zákona o hazardních hrách. Podle něj může Ministerstvo financí sestavovat seznam nepovolených internetových her, poskytovatelé připojení je pak musí blokovat.

ÚS tak zamítl návrh dvaadvaceti senátorů na zrušení zákona o hazardních hrách, kterého se domáhali proto, že se domnívají, že je zákon nejasný, porušuje zákaz cenzury a omezuje práva na svobodu projevu, informace i podnikání.

V normě není podle senátorů například dostatečně vymezeno, zda má provozovatel blokovat pouze stránku s hrou, nebo celou domovskou stránku.

Podle ústavního soudce Jaromíra Jirsy však sporná ustanovení nemají nic společného s cenzurou.

„Jde o naprosto legitimní a ve světě běžnou úpravu," uvedl Jirsa. Poukázal na problematické aspekty internetových her a hazardu obecně, například z hlediska daňových úniků, kriminality, ale i závislostí. „Je to riziková zábava," konstatoval Jirsa, podle nějž je pochopitelné, že stát přijímá opatření proti nepovoleným hrám.

Zákon podle nálezu vychází ze skutečnosti, že oproti kamenným provozovnám je hazard na internetu podstatně hůře kontrolovatelný i nebezpečnější. „A to již tím, že se k internetovým hrám při absenci účinné regulace lze připojit v podstatě odkudkoli, mohou se jich účastnit snadno i děti nebo patologičtí hráči, hry probíhají rychleji a jde v nich o vyšší částky," stojí v nálezu.

Piráti: Nebezpečný precedens

Proti zákonu se hlasitě stavěli třeba Piráti. Jejich předseda Ivan Bartoš k rozhodnutí Ústavního soudu pro Seznam ironicky podotkl, že jsou z verdiktu „nadšení". Kritikům se nelíbí hlavně povinnost blokovat přístup na stránky uvedené v seznamu, který povede Ministerstvo financí.

Seznam je zatím prázdný, probíhají správní řízení, která musí předcházet případným sankcím.

Ústavní soudci ale zdůraznili, že proti zařazení na „blacklist" i proti dalším sankcím se provozovatelé her mohou bránit správní žalobou. Pojistek je dost, míní Jirsa, podle něhož není důvod k obavám ze zneužití zákona.

„Soud vyvrátil argumenty velmi rychle. S rozhodnutím samozřejmě nesouhlasíme, ale vzhledem k tomu, že jde o nejvyšší instanci, je třeba ho respektovat,” řekl Bartoš Seznamu (reakci předsedy České pirátské strany si pusťte ve videu v úvodu článku).

Bartoš se také bojí, že se ze zákona stane nebezpečný precedens - poukázal při tom například na to, do jaké podoby se restrikce prezentované jako ochrana občanů vyvinuly v Turecku.

Nový zákon o hazardu platí od 1. ledna. Po měsíci účinnosti se z trhu stáhlo 44 zahraničních loterních firem s 55 webovými stránkami v češtině. Představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu.

Reklama

Doporučované