Hlavní obsah

Londýn a Brusel se hádají, kdo víc blokuje vývoz vakcín

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropské rady Charles Michel.

Reklama

Napětí mezi Evropskou unií a Velkou Británií trvá i po brexitovém „rozvodu“. Zazněly ostré výroky na téma vakcín a jejich exportu.

Článek

„Jsem šokován, když slyším, že je EU obviňována z vakcínového nacionalismu. Fakta jsou i tady jiná. Spojené království a Spojené státy zavedly úplný zákaz vývozu vakcín či jejich součástí vyráběných na svém území,“ napsal předseda Evropské rady Charles Michel v úterý ve svém newsletteru.

„Naprostá lež,“ reagoval britský ministr zahraničí Dominic Raab a odmítá, že by Velká Británie blokovala vývoz vakcín.

Vyhrocená komunikace mezi oběma stranami se tedy týká především exportních pravidel. Kvůli nesplněným závazkům společnosti AstraZeneca (která vyrábí vakcíny v Británii, Belgii a Nizozemsku) vůči EU se totiž Unie rozhodla přísně kontrolovat jakýkoliv vývoz z členských zemí.

Konkrétně se to stalo minulý týden, kdy se zablokovalo 250 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca, které měly putovat z Itálie do Austrálie. A předsedkyně EK Ursula von der Leyenová v pondělí řekla, že takový krok nemusel být poslední.

To se ale nelíbilo mimounijním zemím, včetně Velké Británie. Charles Michel na to reagoval oním vyjádřením, ve kterém označil naopak Spojené království za ty, kteří úplně blokují vývoz vakcín. Dominic Raab však Michelovo tvrzení vyvrátil a řekl, „že se na půdě EU neustále opakují lži“. Již před dvěma týdny totiž řekla i předsedkyně EK von der Leyenová, že Británie a USA blokují vývoz.

Podle vládních zdrojů novinářů z The Times si britské ministerstvo zahraničí předvolalo vysoko postaveného unijního diplomata, aby situaci dále probrali. „Je to frustrující, několikrát jsme si v soukromí řekli, že to není pravda, a stále se to říká veřejně. Toto byla poslední kapka,“ řekl vládní zdroj novinářům.

Přidal se také britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, který v úterý dodal: „Vymezujeme se vůči jakémukoliv vakcínovému protekcionismu. Dodávky vakcín jsou celosvětové a nápad, že by část světa měla blokovat vývoz, je chybný.“

Evropská komise čelí dlouhodobé kritice za pomalé dodávky slibovaných vakcín. Je to ale právě firma AstraZeneca, která opakovaně oznamuje, že EU dodá méně vakcín, než původně nasmlouvala. Odůvodňuje to tím, že její fabriky nestíhají vyrábět. EU oproti Británii nebo Spojeným státům očkuje několikanásobně pomaleji.

Pozor na ruskou a čínskou vakcínu

Michel vyzval země k trpělivosti a varoval členské země před nasmlouváním čínské a ruské vakcíny, které nejsou schváleny Evropskou lékovou agenturou. Podotkl, že během letošního roku se EU stane největším producentem vakcín. „Evropa je také nejlépe vybavena k tomu, aby výrobu vakcín rychle adaptovala na mutace viru,“ prohlásil směrem k obavám, že některé dnes vyráběné vakcíny nebudou účinné vůči nakažlivějším variantám šířícím se po světě.

„Neměli bychom se nechat oklamat Čínou a Ruskem, jejichž režimy uznávají méně žádoucí hodnoty, než jsou ty naše, a které organizují velmi limitované, ale velmi medializované nabídky dodávek vakcín pro ostatní,“ uvedl v úterý Michel.

Doplnil, že podle dostupných informací obě země dosud aplikovaly v přepočtu na sto obyvatel zhruba polovinu dávek vakcíny než země Evropské unie. Většina unijních zemí přitom v průměru naočkovala proti covidu-19 za více než dva měsíce od začátku kampaně mezi pěti a deseti procenty obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované