Hlavní obsah

Bloomberg jako černý kůň amerických voleb?

Foto: WIkimedia Commons

Michael Bloomberg může zamíchat demokratickou kandidátkou.

Reklama

aktualizováno •

Miliardář proti miliardářovi, i tak může příští rok vypadat souboj o americké prezidentské křeslo. Do ringu se dere další kandidát, bývalý newyorský starosta a devátý nejbohatší Američan, Michael Bloomberg. Jaké má šance?

Článek

„Kandiduji na prezidenta s cílem porazit Donalda Trumpa a obnovit Ameriku. Nemůžeme si dovolit další čtyři roky lehkomyslného a neetického počínání prezidenta Trumpa,“ řekl zakladatel finančního, softwarového a mediálního impéria Bloomberg LP, který ještě v březnu kandidaturu odmítal. V posledních týdnech ale přibývalo náznaků, že změnil názor a od neděle už je to oficiální.

Sedmasedmdesátiletý vystudovaný elektrotechnik s evropskými židovskými kořeny je devátý nejbohatší Američan. Jeho majetek přibližně sedmnáctkrát převyšuje jmění Donalda Trumpa. Stojí na druhém politickém břehu. Tak tomu ale nebylo vždy.

„Bloomberg zcela jistě šanci má,” komentuje pro Seznam Zprávy amerikanista Jan Hornát. Bloomberg patří do desítky nejbohatších Američanů. Od sedmdesátých let podnikal v investičním bankovnictví. O pár let později založil agenturu ekonomického zpravodajství. V tu dobu byl členem Demokratické strany.

Demokratický republikán starostou

Bylo to jen pár týdnů po teroristických útocích na newyorská Dvojčata, když Mike Bloomberg nastoupil na místo starosty města. Tehdy už jako republikán. A ve funkci vydržel o jedno volební období navíc, než je v zákoně. V roce 2008 přišla ekonomická krize a Bloomberg dokázal přesvědčit, že právě v takové situaci potřebuje město stabilitu. Starostou byl třikrát za sebou.

„Možná má trochu autoritářské tendence, toho budou využívat jeho protikandidáti,” analyzuje Hornát. Za jeho starostování se ve městě stavělo metro (ovšem Bloomberg sám jím podle zjištění New York Times nejezdil, ačkoliv to sliboval). Nechal si vyplácet jen symbolický jeden dolar ročně. Prosazoval otázky spojené s životním prostředím. Podporoval legalizaci sňatků stejnopohlavních párů a pokračoval ve snižování kriminality ve městě.

Jak je podle témat, která vyzdvihoval během starostování, zřejmé, republikáni mu příliš netleskali. Do prezidentských primárek jde opět v demokratickém kabátu.

A přichází se zajímavou strategií. Jeho tým se bude soustředit zejména na hlavní státy v demokratických primárkách – Colorado, Alabamu a Kalifornii. Nebude se přidávat ke svým soupeřům v aktuálních bojích o hlasy voličů. Co mu dává sebevědomí?

„Ve všeobecném povědomí Američanů je, lidé v Česku také znají politiky z pražského magistrátu, dostává se jim určité mediální pozornosti,” srovnává Hornát, přestože je podle něj současný prezident Trump v myslích běžných Američanů daleko výraznější. Hlavní události se ale budou prozatím dít na demokratické hrací desce.

Nemůžeš si koupit hlasy

Bloomberg může ovlivnit kampaně tří vedoucích koňů demokratického závodu, Elizabeth Warrenovou, Joea Bidena a Bernieho Sanderse. Soupeři už také Bloombergův krok kriticky okomentovali. „Nemůžeš se stát prezidentem tím, že se vyhneš Iowě, New Hapshire, Jižní Karolíně a Nevadě. Nestaneš se prezidentem tím, že utratíš stovky milionů dolarů,” prohlásil podle CNN Bernie Sanders.

„Vystřílejí si navzájem náboje,” komentuje demokratické potyčky amerikanista. Kandidáti se chystají na další televizní debatu, ovšem prozatím bez Bloomberga. Je ale pravděpodobné, že na něj přijde hovor. „Bloomberga osočují z toho, že si chce koupit primárky a že nebude řešit problémy nerovnosti,” upozorňují podle Hornáta hlavně Warrenová se Sandersem.

Zrovna tito dva kandidáti jsou ale podle Bloomberga až příliš „doleva”. I proto se rozhoduje, že do rozjetého vlaku nastoupí a kandidovat bude. Jejich návrhy reformy systému zdravotního pojištění jsou proti přesvědčení centristického bývalého newyorského starosty.

Koho vlastně může Mike Bloomberg oslovit? Například ty, kteří se s ohledem na aktuální krizi spojenou s Joe Bidenem, rozhodnou tohoto kandidáta nevolit. Podobně na tom mohou být ti, kteří jsou přesvědčeni, že Elisabeth Warrenová ani Bernie Sanders nejsou dostatečně silnými kandidáty proti Donaldu Trumpovi.

Komentář amerického magazínu New Yorkeru dodává, že Bloomberg může mít zdánlivě nečekané příznivce z řad minorit, odborů nebo střední třídy. Ti totiž podle nich budou raději volit multimilionáře z Wall Street než průměrné kandidáty, jako je Amy Klobucharová nebo Pete Buttigieg.

Bloomberg versus Trump

Podle všech dosavadních informací se zdá, že Mike Bloomberg bojuje zejména proti Donaldu Trumpovi. „Šanci proti němu opravdu má,” domnívá se amerikanista Hornát. Podle něj je třeba si uvděomit, že ačkoliv stávající prezidenti měli vždy výhodu proti svým soupeřům, situace u Donalda Trumpa je trochu jiná.

„Na své straně má Trump samozřejmě své voliče, není ale moc jasné, koho za ty čtyři roky přesvědčil, spoustu lidí bude proti němu volit kohokoliv,” dodává.

Bloomberg by mohl mít i značnou zahraniční podporu. „Pro Evropu by byl oproti Trumpovi úleva,” říká Hornát. Připomíná, že je Bloomberg daleko menší skeptik ohledně dohod o klimatických změnách. Podporuje také volný obchod.

Nedá se ale předvídat, jaké dosavadní názory si udrží i během kampaně. „To byl případ Hillary Clintonové. Jako ministryně zahraničí stála u spousty dohod, za kterými si poté v kampani kvůli potenciálním voličům nestála,” dodává odborník na americkou politiku.

Reklama

Doporučované