Hlavní obsah

Bloomberg se po perné první debatě brání zmanipulovaným videem

Foto: Profimedia.cz

Kandidát na demokratickou nominaci do letošních amerických prezidentských voleb Michael Bloomberg (ilustrační fotografie).

Reklama

S tvrdými útoky se musel vypořádat americký miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg, který se ve středu poprvé zúčastnil televizní debaty se soupeři o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb. Do klání ve státu Nevada se kvalifikoval díky rostoucí podpoře v průzkumech veřejného mínění.

Článek

Podle listu The New York Times čelil Bloomberg od začátku debaty značným potížím při obraně proti útokům svých soupeřů. Ty se týkaly údajně rasistických policejních taktik z dob, kdy byl starostou New Yorku, jeho chování k ženám i jeho majetku.

„Kandidujeme proti miliardáři, který mluví o ženách jako o tlustých babách a lesbách s koňským obličejem. A nemluvím o Donaldu Trumpovi, mluvím o starostovi Bloombergovi,“ řekla senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová, která podle amerického tisku předvedla velice výrazný výkon.

Na čtvrtečním setkání s voliči v Utahu Bloomberg debatu takřka nezmínil. Podle CNN se Bloomberg ve svém standardním projevu zaměřil na Trumpa.

Řekl, že „se Trumpa nebojí“, a pochválil senátora Mitta Romneyho za to, že se Trumpovi vzepřel, co se týče impeachmentu. Nakonec poznamenal, „že opravdovým vítězem středeční debaty byl Donald Trump“. Donald Trump na Twitteru okamžitě přitakal.

Miliardář a bývalý starosta New Yorku se totiž dosud nezúčastnil žádného volebního střetu. Místo toho vede velice nákladnou televizní a internetovou kampaň financovanou z vlastních prostředků, v níž má svůj veřejný obraz dokonale pod kontrolou.

Reakce Bloombergovy kampaně na sebe nenechala dlouho čekat. Na jeho Twitteru bylo zveřejněno video, v němž se Bloomberg zeptá, „jestli je fér, že je na pódiu jediný, kdo kdy založil nějakou firmu“, a následuje zhruba 25 sekund záběrů na zbytek kandidátů neschopných odpovědi. Video však bylo zmanipulováno, ve skutečnosti mezi jeho začátkem a koncem uběhly sekundy asi dvě.

V prohlášení manažer kampaně Kevin Sheekey uvedl, že Bloomberg se teprve rozehřívá a v následujících týdnech se budou jeho výkony zlepšovat.

„Víš, že jsi vítěz, když na tebe útočí všichni kandidáti. Všichni chtěli Mikea zničit. To se nestalo. Všichni ho chtěli rozhodit. (Bloomberg) byl v místnosti tím dospělým,“ napsal v prohlášení manažer Bloombergovy kampaně Kevin Sheekey.

„Mike Bloomberg se dnes večer předvedl jako hlavní alternativa Berniemu Sandersovi. Všichni se chtěli dostat Mikeovi pod kůži, ale on se místo toho dostal pod kůži Berniemu. Mikeovi patří hláška večera: ‚Jakou to máme krásnou zemi. Nejznámější socialista v zemi je náhodou miliardář se třemi domy‘,“ stálo dále v prohlášení.

Ani další uchazeč o demokratickou nominaci, bývalý starosta města South Bend ve státě Indiana Pete Buttigieg, při svých slovních výpadech nevynechal vermontského senátora Bernieho Sanderse, který patří k levicovějšímu křídlu strany.

„Většina Američanů neuvidí, kam patří, když se bude muset rozhodovat mezi socialistou, který si myslí, že peníze jsou zdrojem všeho zla, a miliardářem, jenž si myslí, že peníze by měly být zdrojem veškeré moci,“ řekl Buttigieg, který se prezentuje jako kandidát středního proudu.

Napětí však rostlo také mezi Buttigiegem a senátorku za Minnesotu Amy Klobucharovou, kteří zastupují centristické křídlo Demokratické strany. Buttigieg senátorku kritizoval mimo jiné kvůli tomu, že nedávno v televizním rozhovoru nedokázala reportérovi sdělit jméno mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora.

Středeční televizní debata uchazečů o nominaci amerických demokratů pro prezidentské volby přitáhla k obrazovkám velký počet diváků. Oznámila to agentura Reuters. Na stanicích NBC a MSNBC vystoupení šestice politiků sledovalo 20 milionů lidí a dalších 13,5 milionu na internetu.

Podle obou televizních stanic získala středeční výměna názorů před kamerami zatím nejvyšší ohodnocení ze všech dosavadních debat mezi lidmi ve věku 25 až 54 let. Dosud nepřekonaný rekord ve sledovanosti drží stanice Fox News, kde v roce 2015 první televizní debata republikánů k volbám v následujícím roce k obrazovkám přitáhla 24 milionů lidí.

Reklama

Doporučované