Hlavní obsah

Bloudící v mlze navede do bezpečí světelný maják. Jde o patent z Luční boudy

Turistům, ale i rolbařům, kteří se ztratí v husté krkonošské mlze, pomáhají s orientací na dálku ovládané majáky, které je navedou zpět na cestu. Vynalezli je na nejvýše položené krkonošské chatě, Luční boudě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro turisty ztracené v mlze nebo chumelenici, ale i pro řidiče rolby, kteří si za špatného počasí nejsou jistí, vynalezli na Luční boudě v Krkonoších unikátní na dálku aktivovatelné světelné majáky, které pomohou nalézt cestu nebo si přivolat pomoc. Za špatného počasí a především v zimě je pro ztraceného či poraněného turistu v tamních podmínkách každá minuta drahá.

Článek

Vývoj majáků, které mají tvar vysoké tyče s diodou na bytelném podstavci, trval boudařům několik let. Poprvé je využili v minulé sezoně, která byla testovací. Vývoj trval delší dobu ne kvůli konstrukci, ale kvůli baterii, která musí vydržet extrémní povětrnostní podmínky, především mrazy. „Zkoušeli jsme to několik zim. Museli jsme to vyřešit, aby baterie byla schopná týden vydržet. Po týdnu ji vždy kontrolujeme a dobíjíme,“ říká Stanislav Beneš ze záchranné služby Vrcholky hor, která na Luční boudě sídlí.

Aktivace majáků je jednoduchá. Ve chvíli, kdy se zaměstnanci boudy dozvědí o ztraceném turistovi, aktivují světlo mobilním telefonem. Aktivace je možná odkudkoliv, kde je mobilní signál. Modré světlo, které dokáže dobře prosvítit i hustou mlhu, už bloudícího dovede buď na značenou cestu, nebo poslouží jako bod, u něhož dotyčný počká na záchranu, pokud je třeba zraněný a nemůže pokračovat dál.

Pro ostrou akci, kdy by byl opravdu nahlášený ztracený lyžař či turista, prý zařízení zatím nemuseli použít. Majáky však slouží i jako navigace pro řidiče rolby, který si za špatného počasí nemusí být jistý správnou cestou. „Používáme je hlavně v zimě, ale pouštíme je, když jede náš řidič, který veze lidi nebo zboží a projíždí kolem Modrého dolu, kde je hodně sněhu, aby neztratil orientaci a bezpečně dojel,“ říká spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.

Byli to právě řidiči z Luční, kteří s nápadem na vytvoření takového zařízení přišli. „Oni dlouho přemýšleli, jak si označit některá důležitá místa, aby je to upozornilo a nesjeli mimo cestu,“ dodává Sovová. Luční bouda v 1410 metrech nad mořem je totiž nejvýše položenou chatou v Krkonoších, které mají specifické a drsné klima.

Reklama

Doporučované