Hlavní obsah

Blovice začnou revitalizovat jedenáctihektarový areál bývalé cihelny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čtyřtisícové Blovice začnou letos revitalizovat 11hektarový areál bývalé cihelny u nádraží.

Článek

„Do pěti let ho chtějí za desítky milionů přeměnit na plochy a zázemí pro volný čas a sport. Zchátralé objekty zboří. Blovice koupily přes 20 let nevyužívaný brownfield na příjezdu od Plzně minulý rok,“ řekl starosta Robert Zelenka.

Město tam chce vytvořit park s naučnými stezkami, aktivity pro cyklisty, návštěvnické centrum a sociální zázemí, prostor na koupání a možná i paintballovou hernu. „Teď pracujeme na projektu a v polovině roku začnou demolice (dvou velkých) objektů. A chceme vytipovat místo, kam půjde ukládat výkopová zemina,“ řekl. Město, které má letos v rozpočtu asi šest milionů korun, už by chtělo park částečně zpřístupnit. Má v plánu vykácet náletové stromy a keře a vyčistit část stezek.

Stavět hodlá jen na plochách po demolovaných budovách, většina území bude pro městský park, volnočasové a sportovní aktivity; jsou tam čtyři vodní nádrže a v největší se i dnes koupe. Více než polovina z 11 hektarů je v Natuře 2000 (chráněné území s vzácnými živočichy a rostlinami). Město by na projekt chtělo získat dotace EU, státu i kraje na životní prostředí. „Ale jdeme do toho i bez nich, je to priorita,“ řekl Zelenka.

Město bude projekt koordinovat s přípravou stavby druhé vlakové koleje trati Plzeň - České Budějovice, která sousedí s areálem, hlavně napojení na dopravní a technickou infrastrukturu. Podle Zelenky teď Správa železnic dokončuje dokumentaci pro územní rozhodnutí a má se začít stavět už v roce 2024. „Můžeme na jejich aktivity navázat. To je také důvod, proč na to chvátáme a šli jsme do toho,“ dodal. Část peněz by mohlo město získat třeba z ukládání výkopové zeminy z velké stavby.

Město už zvelebilo prostor okolo nádraží, loni tam dokončilo terminál dopravního uzlu. Správa železnic opravuje výpravní budovu. Bývalá cihelna je ostudou města, a navíc čtyři minuty od školského komplexu. Pod budoucí dvojkolejkou budou podchody, řekl starosta.

Cihelna Blovice byla postavena v roce 1921 a fungovala až do začátku 90. let minulého století, kdy tam byla výroba zastavena. Objekt chátrá bez využití a postupně se rozpadá. Součástí je 40metrový zachovalý komín. Do areálu vede z nádraží vlečka.

Reklama

Doporučované