Hlavní obsah

BMW, Daimler, VW a Ford otevřou u Berouna nejrychlejší nabíječku aut v Česku

IONITY otevře v ČR nejrychlejší rychlodobíječku s výkonem 350 kW.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dodavatel rychlodobíjecích stanic Ionity vstupuje do Česka. V září otevře na čerpací stanici OMV v Berouně nejrychlejší rychlodobíječku pro auta v tuzemsku.

Článek

V Česku zatím jezdí jen dva a půl tisíce aut na elektrický pohon, ale pokud jde o dobíjecí stanice, přípravy na budoucnost propukly naplno.

Firma Ionity, kterou společně založily velké automobilky BMW, Daimler, VW a Ford, oznámila, že v druhé polovině září v Berouně otevře dosud nejrychlejší nabíjecí stanici pro vozy s elektrickým pohonem.

Každá ze čtyř instalovaných jednotek bude schopná dobíjet prostřednictvím standardního konektoru CCS2 elektromobily s využitím výkonu až 350 kW. Stávající rychlodobíječky v Česku většinou disponují výkonem do 50 kW, klasické dobíjecí stanice pak 22 kW.

Reálně bude už nyní možné dosáhnout u mnoha vozů na zmíněné stanice dobití na 80 procent kapacity během přibližně 30 minut. Plný potenciál dobíječek ale využije až chystaná nová generace elektromobilů.

V Česku jsou nyní zhruba čtyři stovky dobíjecích stanic, ale jen menší část veřejných. Nejvíc jich postavil ČEZ, jako první mimo velké energetické společnosti se přihlásil bývalé šéf Českých drah Petr Žaluda, jehož firma Olife Energy postaví první stovku dobíjecích stanic také díky státním dotacím.

ČEZ připravuje výstavbu vysoce výkonných dobíjecích stanic s výkonem 150 kW. Jedná se o stanice, které budou postupně přebírat roli infrastruktury pro rychlé okamžité dobití na hlavních silničních tazích a ve městech a pro které nebude problém zajistit dobití během 15 až 20 minut i u vozidel s větším objemem akumulátorů pracujících s napětím jak 400 V, tak 800 V, které budou postupně přicházet na trh. První dobíjecí stanice tohoto typu v síti ČEZ bude již brzy instalována v pilotním režimu v Duhové ulici v Praze poblíž vyústění magistrály na dálnici D1.

Reklama

Doporučované