Hlavní obsah

BMW získalo pozemky pro testovací okruhy. Vznikne i simulované město

Foto: BMW

Takto má vypadat polygon BMW u Sokolova.

Reklama

Společnost BMW Group Mobility Development Center a Sokolovská uhelná podepsaly smlouvu o budoucím prodeji pozemků těžařské firmy pro stavbu vývojového centra na bývalé výsypce nedaleko Sokolova.

Článek

Pozemky bude mít BMW až do zprovoznění testovacího polygonu pronajaté. Společnost BMW Group o tom dnes informovala na svých webových stránkách.

Nové vývojové centrum poskytne práci několika stovkám zaměstnanců a má přispět také k podstatnému zvýšení prestiže regionu. Nové vývojové místo bude sestávat z komplexu testovacích okruhů, které budou použity pro vývoj a testování budoucích technologií.

Hlavními částmi budou různé dráhy, venkovské silnice a simulace města. K dispozici bude 16 zkušebních drah o celkové délce přes 100 kilometrů. Na území s rozlohou přibližně 650 hektarů vzniknou také administrativní a provozní budovy, dílny, sklady a další infrastruktura potřebná pro provoz centra a provádění testů a zkoušek.

Úspěšná trojková řada.

„BMW Group vývojové centrum hraje důležitou roli při transformaci BMW Group na technologickou společnost. Podpis je dalším krokem k budoucí mobilitě, která bude vyvinuta a odzkoušena v nové lokalitě poblíž Sokolova,“ řekl Helwig Lehmann, který je v BMW zodpovědný za výstavbu projektu.

Podle mluvčího BMW Group v České republice Davida Haidingera by BMW chtělo začít stavět co nejdříve, ale bude záležet na mnoha okolnostech. „Byli bychom rádi, kdyby se začalo už letos,“ řekl ve čtvrtek.

Podpis smlouvy o prodeji pozemků je poslední nezbytný přípravný krok před chystaným zahájením stavby, který navazuje na již provedené přípravné práce. Obě strany se domluvily i na spolupráci v dalších oblastech.

Využití pozemků je také významný krok nejen pro revitalizaci rozsáhlé oblasti mezi obcemi Dolní Nivy, Lomnice a Vintířov, kde vývojové centrum vznikne, ale také pro celý Karlovarský kraj. BMW Group má za cíl být v regionu dobrým sousedem a být aktivní v oblastech sportu, kulturních a společenských akcí, stejně tak jako ve vzdělávání.

„Podepsání smlouvy s BMW Group, na jejímž základě se začne budovat centrum pro vývoj a testování budoucích technologií, je důležitým krokem pro naši společnost a současně i pro budoucnost našeho regionu,“ shrnul předseda představenstva Sokolovská uhelná Zbyšek Klapka.

Reklama

Doporučované