Hlavní obsah

Bob Dylan konečně prolomil mlčení: Nobelova cena mi vyrazila dech

 

Reklama

Americký písničkář v pátek ukončil víc než dva týdny spekulací, když zavolal tajemnici švédské akademie: „Zpráva o udělení Nobelovy ceny mi vyrazila dech. Tolik si ocenění vážím a je to pro mě obrovská čest,” řekl.

Článek

Švédská akademie udělila Dylanovi Nobelovu cenu za literaturu 13. října. Ten se ale k ocenění nevyjádřil, a tak nebylo jasné, zda má o cenu vůbec zájem a v prosinci si ji převezme. Členové akademie jeho chování označili za „neslušné a arogantní”.

Akademie prohlásila v reakci na Dylanova páteční slova, že ještě není rozhodnuto o tom, zda si medaili, diplom a peněžitou prémii přijede do Stockholmu osobně převzít. Umělec ale v rozhovoru pro britský The Telegraph řekl: „Stoprocentně se chci zúčastnit, pokud to bude možné.”

Nobelova cena pro Boba Dylana

Ve věku sedmdesáti pěti let cenu získal za utváření „nových poetických výrazů v americké písničkářské tradici”. Není to zdaleka první ocenění, které dostal. Na svém kontě má hned několik cen Grammy, Oscara, Zlatý glóbus nebo Prezidentskou medaili svobody. Získání Nobelovy ceny ale považuje za něco „úžasného a neuvěřitelného”.

Splněný sen

Jméno Bob Dylan bylo v souvislosti s oceněním řadu let zmiňováno, ale oznámení o udělení ceny hudebník neočekával. Britskému The Telegraphu se svěřil se svými pocity: „Je těžké tomu uvěřit, o tom by přeci snil úplně každý.”

Proč tedy před veřejností mlčel tak dlouho? Vypadá to, že zpěvák zkrátka nedokázal vstřebat přehnané reakce okolí, které po oznámení Nobelovy ceny následovaly. Dylan se navíc nikdy netajil tím, že nemá rád média, a jeho chování bývalo často nepředvídatelné.

Cena za literaturu je jednou z pěti Nobelových cen. Jediným Čechem, který ji v roce 1984 obdržel, je Jaroslav Seifert. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu ji za něj převzala jeho dcera. Blahopřání dostával Seifert z celého světa, ale u nás kvůli tehdejšímu režimu o této významné události padla pouhá zmínka.

V minulosti odmítli Nobelovu cenu za literaturu pouze dva laureáti. Boris Pasternak kvůli nátlaku sovětských úřadů a Jean-Paul Sartre, který ignoroval všechna oficiální uznání.

Reklama

Související témata:

Doporučované