Hlavní obsah

Bob Dylan si připravil řeč na předávání Nobelovy ceny, ale nepřijde

 

Reklama

Hudebník a čerstvý nositel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan se sice slavnostního předávání Nobelových cen v sobotu ve Stockholmu osobně nezúčastní, připravil ale řeč, kterou tam za něj přečte člen Švédské akademie.

Článek

Americká zpěvačka a textařka Patti Smithová k tomu zazpívá jednu z nejznámějších Dylanových skladeb. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Twitter Švédské akademie.

Skladbu, kterou Smithová zazpívá, Dylan složil v roce 1962. Jmenuje se A Hard Rain's A-Gonna Fall. Dylanův projev podle švédského listu Local přečte člen Švédské akademie Horace Engdahl.

Švédská akademie, která Dylanovi v říjnu udělila Nobelovu cenu za literaturu, se setkala s rozporuplnými reakcemi. Zatímco někteří nevšední výběr uvítali, jiným připadal absurdní. Dylan letošní prestižní ocenění za literaturu obdržel za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství.

Dylan cenu sice přijal, ale v listopadu s omluvou oznámil, že se slavnostního předávání nezúčastní, protože mu to nedovolují jiné závazky.

Hudebník se minulý týden nesešel ani s dosluhujícím americkým prezidentem Barackem Obamou, který ho společně s ostatními americkými laureáty pozval do Bílého domu.

Slavnostní předávání cen se uskuteční ve Stockholmu 10. prosince.

Reklama

Doporučované