Hlavní obsah

Vláda udělala další krok: Co se změní od 10. května a co hned

Foto: Getty Images

V dalších krajích se vrátí děti do škol.

Reklama

Kabinet premiéra Andreje Babiše udělal několik změn v opatřeních proti covidu-19. Část začne platit od úterý, další pak od příštího týdne.

Článek

Vláda představila další balík změn. Část z nich začne platit už od zítra – 4. května –, další pak příští týden od 10. května. Nejenže se například otevřou některé obchody, v dalších krajích se vrátí děti do škol.

Mění se také pravidla pro nošení roušek, pořádání svateb nebo pohřbů. Na tiskové konferenci po jednání vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) to oznámili ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za hnutí ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za hnutí ANO).

Vláda od 10. května kromě maloobchodu uvolní i podle Havlíčka další služby jako opravny obuvi, autobazary, autosalony, fotografické služby, provoz lanovek, střelnice, ale také provoz solárií.

Fungovat budou znovu smět také hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, pobočky budou moci otevřít cestovní kanceláře a agentury.

Ministr Arenberger pak uvedl, že se otevřou taky trhy a tržiště pro veškerý sortiment. Upřesnil také, že na svatbě nebo pohřbu bude moci být maximálně třicet osob.

V pondělí 10. května se také otevřou školky v plném rozsahu bez roušek a testů a druhé stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě v dalších krajích – v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském.

Ve stejný den bude na vysokých školách v celém Česku, s výjimkou Zlínského a Jihočeského kraje a Vysočiny, o kterých vláda rozhodne ve čtvrtek, umožněna výuka včetně praxí studentů všech ročníků.

Vláda změnila pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů na veřejnosti. Už nebude nutné je mít na sobě v případě, že v okolí není nikdo blíže než na dva metry.

Výjimka z toho, že lidé nebudou muset mít na sobě roušky, bude logicky platit i v případě, když budou pít nebo jíst.

„Od 10. května bude nutné nosit ochranu dýchacích cest venku jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než 2 metry – nejedná-li se o členy domácnosti,“ uvedl na svém Twitteru Arenberger.

Třeba když se podle něho lidé přiblíží autobusové zastávce, kde je osob více, tak by si měli vzít roušky – případně respirátor – na sebe.

Do lázní budou moci od pondělí jako samoplátci přijíždět na zdravotní pobyty také lidé po očkování proti covidu-19. „Stále ale platí, že nejde o žádný wellnessový pobyt, ale o pobyt zdravotní jako samoplátce,“ řekl ministr Arenberger.

Některé další změny začnou platit už od úterý 4. května. Ten, kdo bude alespoň čtrnáct dní po druhém očkování proti covidu-19, již po návratu z takzvaných „červených“ a „oranžových“ zemí nebude muset jít na test nebo do karantény.

„Je to první krok k obnovení běžného cestování,“ uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Ministr školství Robert Plaga (za hnutí ANO) pak na Twitteru napsal, že od 4. května bude v sedmi krajích umožněno také vzdělávání pro tři osoby v základních uměleckých školách a střediscích volného času.

„Venkovní vzdělávání pak pro maximálně dvacet osob (pro jednu osobu na patnáct metrů čtverečních). Podmínkou je doložení negativního antigenního či PCR testu,“ dodal Plaga.

V sedmi krajích se uvolní také volnočasové aktivity pro děti. Uvnitř budou moci sportovat čtyři lidé a venku nejvýše dvacet osob. Podmínkou je opět doložení negativního antigenního či PCR testu. Nebude však možné využít šatny.

Reklama

Doporučované