Hlavní obsah

Bod zlomu? Až bude pod 3 000 hospitalizovaných, řekl Blatný

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Možné uvolnění pohybu po republice mohou lidé očekávat, pokud do 21. března epidemie poleví. Na velké rozvolňování – otevřené obchody a restaurace – si však podle ministra počkají. Bodem zlomu má být počet 3 000 hospitalizovaných.

Článek

Pokud současná opatření, která už platí skoro týden, zaberou, Česko by se mohlo dočkat lehkého rozvolnění. Naznačil to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zákaz pohybu mezi okresy a možnost se procházet či sportovat jen v katastru své obce však skončí jen v případě, že se počty hospitalizovaných a nově nakažených sníží.

Pokud by čísla stagnovala nebo ještě rostla, Česko zůstane v uzávěře dál a ministerstvo zdravotnictví bude uvažovat o nastavení dalších opatření. Současná přísná opatření platí do neděle 21. března.

S tím však ministr Blatný nepočítá, věří, že nynější opatření zaberou. „Zdá se, že začínají působit. Vývoj populační zátěže přestal eskalovat a začíná se stabilizovat, s časovým odstupem se dá předpokládat, že následně začne epidemie brzdit,“ uvedl.

Rozvolnění, které by od 22. března mohlo nastat, však podle Blatného nebude nijak razantní. „Mohou být uvolněna ta nejstriktnější opatření, pohyb v katastru obce a podobně. Ale určitě se nebude jednat o masivní okamžité rozvolňování,“ upozornil. Většina obchodů, služeb a restaurací by tak i nadále nejspíš zůstala pro zákazníky uzavřena. Zda by se rozvolnění po 21. březnu mohlo týkat i povinného nošení roušek venku v zastavěných lokalitách, neuvedl.

Nic nového nepadlo ani ohledně možného návratu dětí do škol.

Blatný zopakoval, že masivnější rozvolnění Česko čeká ve chvíli, kdy na lůžkách v nemocnicích bude méně než 3 000 lidí. „Nyní jich tam je přes šest tisíc, někdy i sedm,“ uvedl.

Zátěž nemocnic a zejména jednotek intenzivní péče podle něj však stále narůstá, Ministerstvo odhaduje, že i nadále bude do nemocnic denně proudit 600 až 700 nových pacientů.

I proto dnes vláda projedná pracovní povinnost pro studenty vysokých a středních škol. Formu povolávání studentů odsouhlasí kabinet, nemělo by se však u vysokých škol jednat o studenty 1. a 6. ročníků. Způsob, jakým budou na pomoc nemocnicím povoláni studenti středoškolských zdravotnických oborů, resort zdravotnictví projednává s ministerstvem školství. „Finální text očekávám v řádu minut,“ uvedl ministr na tiskové konferenci.

Příští týden vláda rovněž projedná odměny pro zdravotníky v nemocnicích i mimo ně. Nemocniční zdravotníci by měli odměny 75 tisíc korun získat v květnové výplatě. Pro ty mimo nemocnice budou odměny řešeny novelou kompenzační vyhlášky, kterou chce Blatný provést v průběhu března. „Vyplaceno bude téměř dvakrát tolik, než v minulém roce,“ uvedl. Loni stát vyplatil na odměnách přes 11 miliard korun.

Novinářům představil také plán očkování v nadcházejících měsících, kdy by do Česka měly proudit statisíce až milion dávek vakcín. „Příští týden přijde o 100 tisíc dávek Pfizeru navíc a 15 tisíc dávek AstraZeneky, kterou darovala Francie. V březnu dorazí přes jeden milion dávek, z nichž 700 tisíc bude Pfizer. V dubnu očekáváme přes 2 miliony dávek vakcín, z toho 1,1 milionu bude Pfizer,“ představil Blatný očekávané zásobování Česka očkovacími látkami.

Reklama

Doporučované