Hlavní obsah

Boeing vs. Airbus: 77 miliard dolarů v nových zakázkách

Dvě největší letecké společnosti získaly každá obří zakázku na nové strojeVideo: AP

 

Reklama

Bitva dvou výrobců letadel se tento týden přiostřila. Evropský výrobce letecké techniky Airbus včera odtajnil, že od americké investiční společnosti získal svou rekordní zakázku na 430 letadel. Jeho americký rival Boeing krátce poté oznámil objednávku 175 letadel od letecké společnosti z Blízkého východu.

Článek

Airbus oznámil rekordní zakázku od americké investiční společnosti Indigo Partners na 430 letadel za 50 miliard dolarů (více než 1 bilion Kč). Objednávka zahrnuje 273 letadel A320neo a 157 letadel A32neo. Konečná hodnota zakázky bude zřejmě výrazně nižší než katalogová, protože výrobci letadel svým zákazníkům poskytují při větších objednávkách slevy. Většinou se jedná o 40 až 60 procent, ale při velkých zakázkách mohou slevy vystoupat i na více procent.

Kontrakt byl oznámen na aerosalonu v Dubaji a patří mezi největší zakázky v leteckém průmyslu. Indigo Partners vlastní několik nízkonákladových aerolinek po celém světě. Letadla, která společnost Indigo kupuje, by měly používat letecké společnosti Frontier Airlines, Volaris, JetSmart z Chile a maďarská Wizz Air. Aeroliky Wizz Air v samostatném prohlášení zaslaném ČTK oznámily, že získají celkem 146 letadel. Dodávka letadel se má uskutečnit v letech 2022 až 2026.

Jen o dvě hodiny později přišla zpráva, že dubajská nízkonákladová letecká společnost Flydubai si od firmy Boeing objednala 175 proudových dopravních letadel 737 Max. Objednávka zahrnuje také opci na koupi dalších 50 letounů a její hodnota činí 27 miliard USD (585,1 miliardy Kč). Boeing uvedl, že se jedná o největší objednávku úzkotrupých letounů ze Středního východu.

Pro Airbus se jedná o špatnou zprávu. Očekávalo se, že Flydubai svou zakázku rozdělí mezi Airbus a Boeing. Flydubai spolupracuje u dálkových tras s dalšími dubajskými aerolinkami, společností Emirates. Obě firmy vlastní dubajská vláda. Aerolinky Emirates na nedělní tiskové konferenci však oznámily jen zakázku pro Boeing. Celkem si objednaly 40 letadel 787 za 15 miliard USD (téměř 326 miliard Kč).

Reklama

Doporučované