Hlavní obsah

Boeing významně investoval do vývojáře nadzvukového letounu

Boeing významně investoval do vývojáře nadzvukového letounu.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Detaily transakce firma Aerion sídlící v americkém státě Nevada ani největší výrobce letadel na světě nezveřejnili. Boeing doufá, že mu moderní špičková letadla umožní zkrátit dobu letu. Vyvíjený typ supersonicu dosahuje až o 70 procent vyšší rychlosti než dosud vyráběné stroje.

Článek

Boeing významně investoval do firmy, která vyvíjí nadzvukový obchodní letoun. Na zprávu zareagovaly akcie společnosti. Poté, co obchodování otevřely poprvé nad 400 dolary, ještě přidaly a po 19:00 SEČ vystoupaly až na 407,78 dolaru za akcii.

Boeing poskytne supersonicu vyvíjenému Aerionem, jenž má být uveden do provozu v roce 2023 a stojí 120 milionů dolarů (2,7 miliardy Kč), inženýrské, výrobní a letecké testovací služby.

Vyvíjený typ Aerion AS2 uletí až 1000 mil (1609 kilometrů) za hodinu, a je tak až o 70 procent rychlejší než konvenční obchodní letadla.

Nové americké firmy Aerion, Boom Supersonic a Spike Aerospace obnovují snahy o zavedení nadzvukové osobní letecké dopravy. Ta dosud kvůli omezením daným motory bojovala s podzvukovými hlukovými standardy. Aerion ale v říjnu podle agentury Reuters oznámil, že jeho letoun bude schopen vzlétat a přistávat, aniž by se musely měnit americké předpisy.

Reklama

Doporučované