Hlavní obsah

Bohatí tátové si dali sraz v Praze. Jedou Kellnerová, Springsteenová, Onassisová a další

Řecká miliardářka a poslední potomek a dědic slavného řeckého rejdařského rodu Athina Onassisová se objeví na startu parkurové show v Praze. Kdo přijede do Prahy a kolik si parkuroví jezdci vydělají? Podívejte se…Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Program historicky největších parkurových závodů odstartuje v Praze dnes odpoledne. Grandiózní finále Global Champions bude nejen přehlídkou toho nejlepšího z jezdeckého sportu, ale i luxusní společenskou událostí. Do VIP lóži zasednou byznysové špičky a celebrity z celého světa.

Článek

Jezdectví odjakživa platilo především za zábavu šlechty a na nejvyšší sportovní úrovni to víceméně platí dodnes. Parkurový sport, to je zábava, která láká pozornost předních byznysových es, celebrit a miliardářů z celého světa. Středem toho všeho bude až do neděle Praha.

Nejbohatší Čech Petr Kellner do své O2 areny pozval absolutní špičku světového jezdectví, nejlepší jezdce a nejdražší koně. Uspořádal pro ně závody, jaké historie tohoto sportu nepamatuje a nutno dodat, že za ně také náležitě zaplatil. V grandiózním finále světové série Global Champions se pojede o odměny dosahující částky téměř dvanácti milionů eur. Vítězný tým si mezi sebe rozdělí výhru 3 miliony eur (cca 78 milionů korun), nejlepší v sobotní soutěži jednotlivců získá 1,25 milionu eur (cca 32,5 milionu korun). To je přibližně dvaapůlkrát tolik, co naposledy vyhrál vítěz Tour de France.

Na startu historického závodu budou v dresu Kellnerova týmu Prague Lions stát i dva čeští závodníci. Aktuálně nejlepší český jezdec Aleš Opatrný a dcera nejbohatšího Čecha Anna Kellnerová.

Je český parkur na vzestupu a dočkají se jezdci konečně i startu na olympiádě? Podívejte se na rozhovor s nejlepším z nich: Alešem Opatrným.Video: Adam Sušovský

Právě česká závodnice budí před závody největší pozornost. Už před několika týdny způsobila poprask zpráva o koupi nového koně. Desetiletou klisnu Catch me if you can jí otec koupil od německých majitelů za čtvrt miliardy korun. Svou nabídkou měl údajně překonat i dalšího ze zájemců, Billa Gatese.

Transakce, nad kterou lidé mimo jezdeckou branži kroutí hlavou, patrně nejlépe vykresluje pozadí tohoto sportu. Ceny špičkových koní rostou, a proto tento sport láká k investicím světové miliardáře.

Vedle toho nejlepšího, co parkur nabídne po sportovní stránce, tak bude v Praze velice zajímavý i pohled do hlediště haly. Kromě Petra Kellnera by měly z VIP prostor sledovat závody i další osobnosti byznysu.

Do série Global Champions League nastupuje také dcera druhého nejbohatšího muže planety Billa Gatese, nebo dcera někdejšího starosty New Yorku Michaela Bloomberga. Oba se závodů během sezony pravidelně účastnili i osobně, o jejich případné účasti i v Praze ale nechtěli pořadatelé příliš mluvit. Faktem nicméně je, že jména Jennifer Gatesové ani Georginy Bloombergové ještě ve čtvrtek večer v nominacích jednotlivých týmů nefigurovala.

Přímo do kolbiště O2 areny ale se svým koněm vstoupí i další ve světě hodně sledovaná osobnost – řecká miliardářka, poslední žijící potomek a dědička rejdařského impéria Aristotela Onassise, Athina Onassisová. Ta závodí za tým St. Tropez Pirates.

Program Prague Play offs a systém závodu

Do historicky prvního finálového závodu v Praze se kvalifikovalo šestnáct nejlepších týmů letošní sezony. Čtyři z nich postoupily přímo do pátečního semifinále, zbylých dvanáct se hned v úvodní den podniku porve ve čtvrtfinále o zbylých osm postupových míst. Do akce tak hned ve čtvrtek ve 21:00 půjde i český tým Prague Lions, který v celkovém bodování sezony obsadil deváté místo.

Český tým v Praze reprezentuje Aleš Opatrný, Anna Kellnerová, dvojnásobný stříbrný medailista z olympijských her Peder Fredricson a belgický jezdec Niels Bruynseels.

Nastoupit ve čtvrtek mohou jen tři z nich, o nominaci do každého jednotlivého dnu závodu rozhoduje trenér. Jména jezdců se mohou měnit. Do čtvrtfinále nezasáhne Aleš Opatrný, ten bude svému týmu fandit z pozice náhradníka. V jeho případě se očekává, že do závodů zasáhne až v případě, že Češi hned první den turnaje postoupí.

Jezdci musejí parkur s překážkami vysokými až 160 centimetrů překonat co nejrychleji a zároveň bez chyb. Za každou shozenou překážku získávají trestné body. Časy a trestné body se jezdcům z jednotlivého týmu sčítají.

Týmový závod pokračuje hned v pátek. Dvanáct nejlepších týmů se v něm porve o šest míst v nedělním velkém finále.

V sobotu je na programu i soutěž jednotlivců. Do ní zasáhne šestnáct nejlepších jezdců letošní sezony. Češi mezi nimi chybí.

Program Global Champions Prague Playoffs doplňuje bohatý doprovodný program i parkurové soutěže nižší kategorie. Závodníci sebou do Prahy přivezli 169 sportovních koní, jejichž hodnota přesahuje částku několika miliard korun.

Sluší se ještě dodat, že čtvrtmiliardového koně Catch me if you can Anny Kellnerové diváci v Praze neuvidí. Česká závodnice bude závodit s valachem Silverstone G, se špičkovou klisnou bude soutěžit až v příští sezoně.

Český parkur věří, že nová sezona bude z jeho pohledu i díky tomu zlomová. Hned z kraje roku bude na programu kvalifikace na olympiádu, která se Čechům dlouhá desetiletí vyhýbá. Olympijský závod naposledy český jezdec dokončil v roce 1936. Investice do špičkového koně i prestižní závod pořádaný v Praze má být důkaz, že se tuzemský parkur i s podporou nejbohatšího Čecha dere zpět mezi světovou elitu. To ostatně potvrdili i pořadatelé Prague Play-Off, když ve středu oznámili, že závěrečný závod série Global Champions bude Praha hostit i příští rok.

Reklama

Doporučované