Hlavní obsah

Bohatí zase volají po vyšších daních. Tentokrát kvůli koronaviru

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky milionářů ze Spojených států a šesti dalších zemí vyzvaly vlády, aby zvýšily zdanění bohatých a získané peníze využily k financování programů, které si vyžádala pandemie nemoci covid-19.

Článek

Výzvy bohatých až velmi bohatých lidí, aby jim politici schválili vyšší daně, se zejména v USA objevují vcelku pravidelně. Tentokrát se sdružilo 80 bohatých lidí, včetně dědičky společnosti Walt Disney Abigail Disneyové či bývalého šéfa investiční společnosti BlackRock Morrise Pearla, a svou skupinu nazvali „Milionáři pro humanitu“.

„My, níže podepsaní milionáři a miliardáři, žádáme své vlády, aby zvýšily zdanění lidí, jako jsme my. Okamžitě. Výrazně. Trvale,“ uvedla skupina v otevřeném dopise. „Nedoplňujeme zboží na pulty v obchodech s potravinami ani nedodáváme potraviny od dveří ke dveřím. Ale máme peníze, spoustu peněz. Peníze, které jsou teď naléhavě zapotřebí.“

Jejich dopis není první podobnou výzvou. Už před pandemií způsobenou šířením koronaviru skupina zhruba dvou stovek boháčů, kteří se označují jako „Vlastenečtí milionáři“ a zahrnující Disneyovou i Pearla, naléhala na vytvoření progresivnějšího daňového systému.

Kromě současného tažení se k vyšším daním v minulosti vyjadřovali například i Warren Buffett či Bill Gates.

Reklama

Doporučované