Hlavní obsah

Bohatství z vesmíru by z každého z nás udělalo šéfem Amazonu

Kdy a za kolik poletí první turisté do vesmíru?Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Závody v letech do kosmu mají jeden méně známý cíl. Multimiliardové bohatství ukryté v asteroidech.

Článek

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa letos na přelomu března a dubna ohlásila, že noha amerického astronauta se bezpodmínečně musí dotknout znovu Měsíce roku 2024. A pak se tam začnou budovat základny pro lety na Mars.

Výzkum je přitom jen jedním z cílů. Ten byznysově mnohem zajímavější leží v pásu asteroidů za Marsem. Podle odhadů se tam totiž ukrývá bohatství ve výši 700 trilionů dolarů. To kdyby se podělilo mezi všechny lidi na planetě, byl by každý z nás boháč stejný jako Jeff Bezos. Šéf Amazonu a nejbohatší člověk světa bude mít po brzkém rozvodu majetek odhadovaný na o něco málo více než 100 miliard dolarů.

A právě on je jedním z účastníků vesmírných závodů. Patří k šestnácti multimiliardářům, kteří na kosmickém byznysu chtějí vydělat. A dostat ke hvězdám turisty.

Jak blízko jsme komerčním cestám do vesmíru? Kolik miliard se protočí v byznysu spojeným s objevováním hvězdných dálek? A v čem spočívá bohatství asteroidů? Podívejte se ve videu nahoře.

Reportáž je součástí ekonomického magazínu Byznys, který vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den v premiéře od 14:00 a následně v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod ZDE.

Reklama

Doporučované