Hlavní obsah

Soud zamítl zablokovat miliony Bohemia Energy. Firma je chce vyplatit klientům

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Soud odmítl zablokovat 160 milionů Bohemia Energy o což žádal insolvenční správce ve prospěch podnikatele Tomáše Bárty. Podle mluvčí končícího dodavatele energií budou peníze vyplaceny klientům za přeplatky na zálohách.

Článek

Městský soud v Praze zamítl další návrh na předběžné opatření, kterým chtěl insolvenční správce Jaroslav Brož zablokovat 160 milionů korun z majetku společnosti Bohemia Energy ve prospěch podnikatele Tomáše Bárty. ČTK o tom informovala PR manažerka Bohemia Energy Hana Novotná. Peníze jsou podle ní určeny na vrácení přeplatků za energie klientům firmy, která v říjnu ukončila činnost. Soud již dříve zamítl Brožův požadavek na zablokování 800 milionů korun.

Jedná se o šikanózní jednání, jehož cílem je poškodit nejen samotnou společnost Bohemia Energy, ale i její bývalé zákazníky.
Hana Novotná, PR manažerka Bohemia Energy

„Účelové jednání v podobě opakovaného podávání neopodstatněných návrhů na zablokování peněz Bohemia Energy potvrzuje to, co naše společnost tvrdí dlouhodobě, tedy že se jedná o šikanózní jednání, jehož cílem je poškodit nejen samotnou společnost Bohemia Energy, ale i její bývalé zákazníky, pro jejichž přeplatky jsou peníze firmy určeny,“ uvedla Novotná.

Soud podle mluvčí další požadavek zamítnul začátkem listopadu jako neodůvodněný. Dodala, že na rozdíl od předchozího návrhu na blokaci 800 milionů korun se tentokrát Brož proti zamítnutí návrhu neodvolal a požádal soud o zpětvzetí návrhu. Předchozí návrh Brož odůvodnil tím, že firma chce peníze použít na vrácení přeplatků klientům, ale podle zákona je povinna dluhy splatit podle jejich splatnosti nebo poměrně mezi všechny věřitele.

Insolvenční správce podle názoru firmy hájí zájmy podnikatele a majitele skupiny Credit One Petra Bujnocha, která se zabývá vymáháním pohledávek. Bárta se v minulosti přel s Bohemia Energy o desetinový podíl ve společnosti.

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu 13. října. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu více než 600 000 zákazníků, plyn téměř 300 000. Klienti ze zákona přešli do tzv. režimu dodavatele poslední instance, stovky tisíc z nich již podle informací energetických firem uzavřely smlouvy s novými dodavateli.

Reklama

Doporučované