Hlavní obsah

Otázky a odpovědi: Jak to bude s přeplatky u Bohemia Energy?

Foto: ČTK

Bohemia Energy oznámila ukončení dodávek elektřiny a plynu na českém energetickém trhu.

Reklama

aktualizováno •

Ocitnu se na zimu bez energií? Kdy mám přestat platit původní zálohy? A jak to bude s vrácením přeplatků? SZ Byznys přináší druhý díl odpovědí na otázky pro klienty společnosti Bohemia Energy, která ukončila dodávky.

Článek

Co se bude dít, co dělat?

I přesto, že Bohemia Energy oznámila ukončení dodávek elektřiny a plynu, energie vám budou fungovat dál. Změna dodavatele se neprojeví přerušením dodávek, ty poběží nepřetržitě automaticky.

Sám se vám ozve takzvaný dodavatel poslední instance, který dodávky za Bohemia Energy převezme. V případě dodávek elektřiny zákazníky dočasně převezmou společnosti E.ON, Pražská energetika a ČEZ. Dodávky plynu zajistí rovněž E.ON, dále pak Pražská plynárenská a Innogy.

Dodavatel poslední instance je daný, není možné si ho vybrat. Dodavatelé budou zákazníky Bohemia Energy sami kontaktovat, není nutné nikam volat.

Naopak všichni dodavatelé vyzývají na svých webových stránkách, aby jim klienti Bohemia Energy nevolali. Sami je podle svých vyjádření budou co nejrychleji kontaktovat.

Kdy přestat platit zálohy?

Pokud máte v následujících dnech odeslat platbu pro Bohemia Energy, tak byste ji podle prohlášení Ministerstva průmyslu a obchodu měli zastavit.

„Od 14. října 2021 doporučujeme nehradit už žádné další zálohové platby za elektřinu společnostem ze skupiny Bohemia Energy, od 17. října 2021 doporučujeme nehradit už žádné další zálohové platby za plyn společnostem ze skupiny Bohemia Energy,“ doporučilo ministerstvo společně s Energetickým regulačním úřadem v tiskové zprávě všem zákazníkům skupiny Bohemia Energy. Vyzvaly také, aby lidé zrušili trvalé příkazy, SIPO či souhlasy s inkasem.

Zároveň apelovaly na firmy ze skupiny Bohemia Energy, aby zajistily včasné mimořádné vyúčtování za dodávky elektřiny a plynu u všech svých zákazníků.

„Všechny zaplacené zálohy zákazníků budou řádně zúčtovány v konečném vyúčtování, a to na základě podkladů od příslušného distributora. Přeplatky, které v souvislosti s konečným vyúčtováním vzniknou, budeme rovněž vypořádávat dle smlouvy a příslušných právních předpisů,“ upřesňuje pro SZ Byznys mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Podle ní by měli lidé uhradit i říjnové zálohy, neboť ještě probíhala dodávka energií. „Záloha za říjen bude rovněž předmětem konečného vyúčtování plateb, respektive v konečné faktuře bude zohledněna,“ tvrdí mluvčí.

Přeplatky vrátíme

Dodavatelé poslední instance dočasně přebírají všechny dodávky energií. Nepřebírají ale povinnost vyplatit přeplatky, které vznikly u předchozího dodavatele.

„Žádné závazky se do vztahu s dodavatelem poslední instance nepřevádějí. Nedoplatky či přeplatky musíte vyřešit s původním dodavatelem na základě s ním uzavřené smlouvy,“ uvádí například na svém webu ČEZ.

Bohemia Energy se kvůli svému konci stala terčem kritiky premiéra Andreje Babiše (ANO), podle kterého měla firma „šmejdovské praktiky“. Společnost se proti slovům premiéra ohradila a přislíbila vyrovnání všech závazků vůči dodavatelům i zákazníkům.

„Společnosti skupiny Bohemia Energy ukončily činnost dobrovolně, nejsou v platební neschopnosti. Přeplatky budeme vracet dle podmínek smlouvy a příslušných právních předpisů,“ říká pro SZ Byznys mluvčí Hana Novotná.

Bohemia Energy a další firmy z její skupiny měly podle zveřejněných výročních zpráv na konci minulého roku od klientů vybrané zálohy za téměř sedm miliard korun.

Jak to bude s poplatky u nového poskytovatele?

Dodavatel poslední instance převezme dodávky energií na šest měsíců. Do té doby je nutné buď se stejnou společností uzavřít novou smlouvu, nebo přejít ke konkurenci.

Dodavatel poslední instance funguje ve standardním režimu, účtuje ceny podle svých ceníků. Na zdražení se musí připravit hlavně lidé, kteří měli starší smlouvu o dodávce energií s nižší cenou. Ceny vám dodavatel oznámí poštou.

O cenách u dodavatelů poslední instance jsme psali zde:

Kdy přijde poslední vyúčtování od Bohemia Energy?

Konečné vyúčtování Vám naše společnost vystaví nejpozději do čtyř týdnů ode dne dodání potřebných dat od příslušného provozovatele distribuční soustavy.

Zdroj: bohemiaenergy.cz

Co musím dál zařídit?

Jak už bylo řečeno, na následujících šest měsíců převezme klienty Bohemia Energy dodavatel poslední instance (samotný přechod je zdarma). Do té doby je nutné uzavřít novou smlouvu.

Buď je možné zůstat u stejné společnosti, nebo přejít jinam. Takový přechod je také zdarma. Vyplatí se nicméně jednat rychle. Ceny u dodavatele poslední instance budou vyšší než v případě, že máte uzavřenou klasickou smlouvu.

Pozn.: V textu jsme upravili pasáž týkající se platby záloh a doplnili jsme reakci Ministerstva průmyslu a obchodu a ERÚ.

Reklama

Doporučované