Hlavní obsah

Bohemian Rhapsody si brousí zuby na Oscara. „Je to dobrý film,“ chválí bývalí členové Queen

Bohemian Rhapsody míří do českých kin. Snímek o skupině Queen aspiruje na film roku.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Sláva Freddieho Mercuryho znovu ožívá. Do českých kin míří snímek Bohemian Rhapsody, který popisuje hudební dráhu i nekontrolovatelnou životní spirálu tohoto hudebního velikána. Jak se k filmu vyjádřili žijící členové Brian May a Roger Taylor? A proč je ve vzduchu cítit vůně Oscara?

Článek

Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejích ikonických písní, jako jsou We Will Rock You, We Are the Champions nebo právě Bohemian Rhapsody. Filmaři použili kombinaci originálního Mercuryho hlasu, hlasu herce Rami Maleka a ještě dalšího zpěváka do originálních nahrávek kapely, aby zachytili širokou škálu hitů Queen. Rozhodně to nebyla jednoduchá a záviděníhodná práce. Bylo od počátku jasné, že právě zvuk bude pod lupou kritiků nejvíce.

Film kromě jedinečnosti celého příběhu vyzdvihuje i Freddieho osobní bitvy, ať už jeho sexualitu, boj s alkoholem nebo drogami. Věnuje se i momentu, kdy byl Mercury v roce 1991 jednou z prvních britských celebrit, které zemřely na AIDS – a to v pouhých 45 letech.

„Myslím, že ten film se musí brát jako celek. Nelze ho definovat jednou určitou věcí, nejde to rozkouskovat. Prostě ať je Freddie takový, jakého si přejete,“ prozradil při premiéře hlavní představitel Freddieho Rami Malek.

Obsazení je stejně nekonvenční, jako byl zpěvák sám. Tvůrci vsadili na divokou kartu a Ramimu Malekovi roli svěřili, i když se zatím v žádné velké neukázal. Zahrál si vedlejší party třeba ve filmu Noc v muzeu, v Twilight sáze nebo v Need for Speed.

„Rami (Malek) je fenomenální, opravdu fenomenální. Myslím, že je jasné, že od tohoto filmu bude uznáván za skvělého herce. Odvedl opravdu úžasnou práci, skvělou,“ vyzdvihuje výkon kytarista Queen Brian May.

Stejně jako Freddie i Malek si svoje místo na slunci museli vybojovat. Mercuryho měl původně hrát Johnny Depp nebo Sacha Baron Cohen.

„Opravdu byl ve finálním výběru Sacha Baron Cohen, ale necítil jsem, že by plně porozuměl muzikální stránce Freddieho a prostě se to tak asi nemělo stát. Našli jsme v Ramim Malekovi perfektního Freddieho. Je senzační,“ přidává pochvalu i bubeník Roger Taylor.

Oba členové Queen film nejen podpořili, ale chválí ho, kde jen mohou. Spokojení jsou i se ztvárněním jejich vlastní osoby.

Zajímá vás, co na výkon herců řekli? Podívejte se na úvodní video.

Více reportáží najdete v magazínu Slavní, který můžete sledovat každou neděli od 21 hodin na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované