Hlavní obsah

Bohorovní, unavení i naštvaní. Jak si lídři kandidátek vedli v závěrečné debatě

Zvládli byste podnikat bez evropských dotací? Podívejte se na odpovědi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

TV Seznam uspořádala ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM závěrečnou debatu s lídry kandidátek do evropských voleb. Jak si v ní vedli?

Článek

O europoslancích se říká, že na nich do jedné minuty poznáte, kolikáté funkční období už „kroutí“ v Bruselu a Štrasburku. A potvrdila to i čtvrteční závěrečná debata kandidátů v TV Seznam.

V ní se střetli lídři kandidátek hnutí ANO Dita Charanzová (pět let v Evropském parlamentu), Pavel Poc z ČSSD (deset let) Evžen Tošenovský z ODS (deset let) a úplný nováček Marcel Kolaja z Pirátů.

„Jestli si někdo myslí, že z Ostravy jezdit ve čtyři hodiny ráno každé pondělí… skutečně si nedovedu představit, že by tam někdo byl za odměnu,“ řekl o práci s výdělkem 205 tisíc korun měsíčně Tošenovský.

Právě Tošenovský spolu se sociálním demokratem Pocem působili v debatě místy až bohorovně. Jako by po dvou pětiletých funkčních obdobích propadli mylnému dojmu, že už přece všechno řekli a všichni jejich názory dokonale znají. Působili skoro až otráveně, ale možná byli jen unaveni z probíhající kampaně a série rozhovorů a podobných debat.

Hlavně Pavel Poc místy poučoval, jakže to funguje v sídle Unie, a stěžoval si na nezájem médií o bruselské dění. Například své představy, jak chce změnit EU, složitě vysvětloval tím, že z jednotného unijního trhu mají více těžit hlavně spotřebitelé a nikoliv jen byznys jako doposud – místo toho, aby se spíše pochlubil konkrétním činem své stranické kolegyně, europoslankyně Olgy Sehnalové, která v Bruselu rozhýbala problém s dvojí kvalitou potravin, jímž se zabývá už od roku 2011. Poc tak téma ponechal Babišovu hnutí ANO, které přitom o něm začalo mluvit až teď, těsně před volbami.

Podobně svou příležitost propásl Evžen Tošenovský, dvojka na kandidátce ODS, když přišla řeč na reformu Evropské unie. Vůbec nedokázal zformulovat program ODS – tedy, že Česko má zůstat v EU, ale musí se snažit ji změnit a odbourat zbytečnou byrokracii.

Došlo i na emoce. Jedničku kandidátky hnutí ANO Ditu Charanzovou naštvaly otázky na to, jak upřímně své sliby míní, když velmi často jdou přímo proti zájmům Babišova Agrofertu. „Ochráníte Česko tvrdě a nekompromisně, jak zní vaše heslo, také před Agrofertem?“ zazněl konkrétní dotaz.

Na celou diskusi lídrů kandidátek do Evropského parlamentu se můžete podívat v následujícím videu:

Záznam diskuse kandidátů do europarlamentu.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

„To ale není otázka, co budeme dělat v Evropě. To se na mě nezlobte,“ odvětila nespokojená Charanzová. Vůbec se nedostala k vysvětlení, jak chce bojovat se suchem, když ANO v Bruselu zároveň hájí dotace pro velké zemědělské firmy na úkor malých farmářů, kteří podle odborníků hospodaří lépe a šetrněji s půdou i krajinou. „Já hlavně chci, aby naši spotřebitelé měli rovné podmínky v Evropě. Tohle je pro mě problém,“ opakovala stranickou mantru.

Marcel Kolaja z Pirátské strany, jediný nováček mezi kandidáty, v diskusi působil nejvíc uvolněně, ale ani on nedokázal elektrizovat publikum v sále Vnitroblocku v pražských Holešovicích, kde se debata konala. Naopak, Kolaja vyvolal úsměvy diváků, když nedokázal jednoznačně odpovědět na dotaz, zda by jako podnikatel využíval evropské dotace.

„Já bych doufal v to, že ten dotační systém bude natolik jednoduchý, že i já jako malopodnikatel bych to zvládl,“ odvětil Kolaja, jako by nevěděl o hlavní slabině dotací – jsou tak složité a byrokratické, že mnozí potřebují zprostředkovatelskou firmu už jen za obyčejné sepsání žádosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované