Hlavní obsah

Bohumín buduje první fotovoltaickou elektrárnu ve městě

Ilustrační snímek.

Reklama

Bohumín na Karvinsku začal v těchto dnech budovat na střeše své sportovní haly za parkem Petra Bezruče fotovoltaickou elektrárnu. Elektrickou energii z ní budou moci využívat čtyři objekty najednou.

Článek

Kromě samotné haly má pomoci snížit náklady na provoz zimního stadionu, aquacentra a přilehlého penzionu. V provozu bude letos v létě. „Náš sportovně-rekreační komplex, který se rozkládá na ploše téměř čtyř hektarů, je v regionu unikátní. Každoročně rozšiřujeme jeho vybavení a investujeme do jeho modernizace. Už delší dobu jsme přemýšleli, jak snížit náklady na jeho provoz. Nakonec jsme využili dotací z evropského a státního rozpočtu a pustili jsme se do první stavby fotovoltaické elektrárny ve městě. Nejde nám pouze o úsporu výdajů, byť ta představuje nezanedbatelný přínos, naší motivací byla i snaha o šetrnější přístup k životnímu prostředí, které zvlášť v našem kraji vyžaduje velkou míru pozornosti,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Fotovoltaickou elektrárnu město buduje na střeše sportovní haly, protože její konstrukce je podle statiků vhodná k umístění panelů. Specializovaná firma během několika týdnů osadí střechu 432 panely. „Každý jednotlivý panel je jeden metr široký a zhruba 1,5 metru dlouhý. Montáž probíhá jen na polovině střechy, a to ze slunečné jižní strany od aquacentra. Panely budou uchyceny na lehké hliníkové konstrukci, která bude kopírovat rovinu střechy,“ uvedla Hana Kaspřáková z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Náklady na vybudování fotovoltaické elektrárny jsou 3,9 milionu korun. Část prostředků se městu podařilo získat díky dotaci Evropské unie, konkrétně 1,8 milionu korun. Dalších 600 tisíc korun město využije z peněz, které mu lidé vrátí z půjček ze Státního fondu životního prostředí, které sloužily na výměnu neekologických kotlů. Zbývajícího 1,5 milionu korun doplatí z městského rozpočtu. Podle Jana Reslera, jednatele městské společnosti Bospor, která se stará o městské sportoviště, má Bohumín výhodu v tom, že sportoviště i ubytovací zařízení jsou navzájem propojena. „Provoz celého areálu je energeticky velmi náročný, za odběr elektřiny hradíme přes dva miliony korun ročně. Pokud bude dostatek slunečných dnů, mohli bychom se stát v určitých okamžicích letní sezony soběstační,“ uvedl Resler.

Reklama

Doporučované