Hlavní obsah

Bohumín začne v dubnu s výstavbou kolumbárií

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bohumín na Karvinsku začne v dubnu s výstavbou kolumbárií na tamních hřbitovech. Schránek ve výklencích, do nichž se ukládá popel zemřelých, přibude ve městě přes 300. S jejich pronájmem se počítá od podzimu.

Článek

Současně s kolumbárii bude dokončena i rozptylová loučka, která začala vznikat loni. „V posledních letech jsme zaznamenali zvýšenou poptávku našich obyvatel po možnosti uložit popel zemřelých příbuzných v kolumbáriu. Rozhodli jsme se lidem vyjít vstříc a připravili jsme projekt na jejich výstavbu. Hned po zveřejnění záměru se nám začali ozývat zájemci o pronájem,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Kolumbária budou na hřbitovech v Novém a Starém Bohumíně. Za jednu schránku v kolumbáriu, která pojme až čtyři urny, zaplatí pozůstalí ročně 350 korun. Každá ze schránek bude uzavřena žulovou deskou, která má zabránit krádežím uren a vandalismu. Na desku bude možné nalepit štítek s mosazným písmem se jmény zemřelých. Součástí schránky bude prostor na květiny, fotografie či svíčky. Vybudování kolumbárií bude město stát přes milion korun.

„Stěny s výklenky budou zhotoveny z červených cihel a umělého kamene tak, aby vzhledově korespondovaly s historickými červenými stavbami, které jsou pro naše město charakteristické,“ doplnil Vícha. Vše by mělo být hotovo v létě.

Současně s kolumbárii město letos dokončí i rozptylovou loučku na hřbitově ve Starém Bohumíně. Už loni do jejího vzniku vložilo přes čtvrt milionu korun. „Veškeré sadbové práce už proběhly, zbývá jen upravit trávník a instalovat mobiliář, který má lidem umožnit položit u loučky květiny a zapálit svíčky,“ řekla Eva Liszoková z odboru životního prostředí a služeb.

Bohumín spravuje pět hřbitovů, a to v Novém Bohumíně, Skřečoni, Vrbici, Záblatí a ve Starém Bohumíně. Jejich údržba loni stála městskou pokladnu 1,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované