Hlavní obsah

Boj Babišovy vlády se šizenými potravinami? Dohledali jsme, jak ve skutečnosti nebojovala

Dvojí kvalita potravin: Jak doposud reálně bojoval kabinet Andreje Babiše?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nyní již exministryně průmyslu a obchodu za ANO Marta Nováková nikdy ani nechtěla prosadit úplný zákaz dvojí kvality potravin. Považovala to za zbytečnou regulaci.

Článek

Premiér Andrej Babiš se tento týden vytočil kvůli zmrzlině Magnum: „Jen na to pomyslím, stoupá mi tlak. Proč si naše děti nemohou koupit v obchodě originál zmrzlinu Magnum? Tu pravou. Tu s lepší polevou. S lepší čokoládovou chutí. Takovou si u nás děti dopřát nemohou. A to nemluvím o Nutelle.“

Volební kampaň pro květnové evropské volby je v plném proudu a Babišovo hnutí ANO vsadilo na ústřední téma: Boj s dvojí kvalitou potravin.

Premiér přitom do této chvíle o známém problému, že některé potraviny pro východoevropské země mají horší kvalitu než tentýž výrobek určený pro západní státy, nikdy nemluvil.

Nyní se – minimálně podle opozice, ale dokonce i vládní ČSSD – Babiš falešně staví do role ochránce českých spotřebitelů. Upozorňují na to, co udělaly dvě političky za hnutí ANO, které mohly s dvojí kvalitou potravin leccos udělat. Jde o eurokomisařku Věru Jourovou, kterou do Bruselu ANO vyslalo. V Evropské komisi má na starosti ochranu spotřebitelů. Druhou postavou je bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Obě letos v březnu přistoupily v Bruselu na kompromis, který nekalou obchodní praktiku v EU zcela nezakázal.

„To nebylo chybou, protože my jsme udělali maximum. Zkrátka tady převážila váha jiných zemí, odkud jsou ti velcí producenti potravin,“ odpověděl Babiš na dotaz Seznamu. „Budeme to zkoušet znovu. Ale myslím, že paní komisařka Jourová i naši poslanci se snažili, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Původní představa řešit to na celoevropské úrovni byla bohužel převálcována vlivem velkých západních států.“

„Původní představou“ myslí návrh europoslankyně ČSSD Olgy Sehnalové, která na problém dvojí kvality upozorňuje už od roku 2011. Letos v lednu se jí konečně podařilo zařadit do programu Evropského parlamentu návrh na zákaz rozdílného složení značkových výrobků, které se tváří stejně, ale ve skutečnosti se liší.

Jenže pak v březnu – na klíčové schůzi ministrů průmyslu a obchodu zemí EU, kde Česko zastupovala právě Marta Nováková – se schválil kompromis. Dvojí kvalita se sice zakázala, ale výrobcům ve skutečnosti dala volné ruce k tomu, aby si rozdílné složení snadno obhájili – s ohledem na rozdílné specifické chutě v různých státech.

Tento kompromis nakonec podpořila i komisařka Věra Jourová.

„Snažili se výsledek prodat jako sladkou tečku, já mám v ústech pěkně hořko. I toto sousto tak chutná na Západě a Východě jinak,“ zlobila se poražená Olga Sehnalová z ČSSD.

Hlavní chybou bylo, že čeští vyjednávači nedokázali pro úplný zákaz dvojí kvality přesvědčit dvě, tři velké západní země, aby návrh prošel. Samozřejmě že čelili ohromnému tlaku potravinářské lobby, a proto si eurokomisařka Jourová nakonec řekla – alespoň měkký kompromis než nic.

Spojence tehdy měla (kromě Jourové) hledat dnes již odvolaná ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková za hnutí ANO. Jenže ta nikdy s dvojí kvalitou vlastně bojovat nechtěla. Před nástupem do vlády byla Nováková dlouhé roky prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu a vždy nápad Sehnalové kritizovala jako nadbytečnou regulaci.

„To je sice moc hezké, že chráníme spotřebitele, ale my ho mnohdy chráníme, jako bychom z něj dělali nesvéprávného jedince. Měli bychom předpokládat, že je svéprávný a podívá se na obal, z čeho se výrobek skládá. Já mám prostě problém s pojmem dvojí kvalita. Bylo období, kdy kvalitou byly rostlinné tuky, teď je to zase nekvalita, které se máme vyhýbat,“ prohlašovala Nováková už před pěti lety.

Mohla pak s tímto názorem vůbec jako ministryně opravdu bojovat za zákaz? „Moje stanovisko v tomto směru je konzistentní. Nicméně pokud jsem byla na ministerstvu, tak jsem v této problematice těsně spolupracovala s eurokomisařkou Jourovou. A nutno říci, navzdory českému politikaření, že jsem přesvědčena, že na evropské úrovni bylo dosaženo maxima možného,“ odpovídá dnes Nováková. „To, že naše politická scéna napříč spektrem nemá do evropských voleb moc témat a přijatá regulace se jim zdá nedostatečná, je pochopitelné,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované