Hlavní obsah

Babišovi věřím. Zemědělský fond nemá důvod zastavit proplácení dotací, tvrdí ministr zemědělství

Výzva s ministrem Miroslavem Tomanem: O auditu Evropské komise ke střetu zájmů politiků v Česku.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zprávu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra vnímám jako předběžnou, říká ve Výzvě ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Zároveň je přesvědčený, že systém rozdělování dotací na Ministerstvu zemědělství je dobře nastavený, a Česku tak nehrozí, že by další audit komise byl stejně kritický, jako ten ke střetu zájmů Andreje Babiše.

Článek

„Auditní zprávu (Evropské komise) jsem dopodrobna nečetl, protože se nevztahuje k našemu ministerstvu. Vyslechl jsem si argumenty pana premiéra i kolegy Brabce (ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO) a ministra Havlíčka (ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, za ANO) a vnímám to jako předběžnou zprávu. Bude mě zajímat ta oficiální. Věřím panu ministru Brabcovi i ostatním, že argumenty, které dávali při auditu, nebyly brány v potaz. Nemám důvod nevěřit panu premiérovi a svým kolegům,“ říká šéf resortu zemědělství k předběžnému auditu EK.

Podle něj Babiš ve střetu zájmů je a Česko by mělo vracet možná až 450 milionů dotací pro firmy Agrofertu.

Ve hře je ale ještě podle médií i české pobočky Transparency International další audit, který má přímo cílit na dotace do zemědělství, jež nebyly součástí v médiích zveřejněné auditní zprávy. Podle serveru Neovlivní má Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI) dokument téměř hotový, ještě v červnu by měl dorazit do ČR.

Ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

„Ministerstvo zemědělství má platební agenturu (Státní zemědělský intervenční fond – SZIF), která je akreditovaná. Každý program je schválen napřed v Bruselu. SZIF plně důvěřuji. Mohlo dojít k nějakým drobnostem, ale nemyslím, že by tam bylo systémové pochybení,“ je přesvědčený Toman. SZIF podle něj nemá v současné době právní důvod zastavit vyplácení dotací, pokud žadatelé o ně splnili všechny požadavky podle platných pravidel.

„Žádný střet zájmů nemám”

Auditní zpráva DG AGRI by se měla týkat nejen Babiše, ale do hledáčku by se mohl dostat i ministr Toman.

„Čekám na to, co přijde a jsem připravený reagovat. Jsem přesvědčený, že ministr zemědělství Miroslav Toman nemá střet zájmů,“ říká.

Téměř šest milionů totiž dostal například producent kuřat, firma Xaverov, jež spadá pod firmu Agrotrade, kterou ovládají otec i bratr ministra zemědělství Tomana. Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan minulý rok naznačil, že by se šetření ohledně střetu zájmů mohlo týkat právě i ministra.

„V té firmě jsem nikdy nepracoval, nikde jsem ji nezaparkoval, nikdy jsem nebyl ve statutárních orgánech, nikdy jsem z toho neměl finanční prospěch a všechny žádosti (o dotace) byly zaregistrovány v roce 2017 za pana ministra zemědělství Mariana Jurečky,“ vysvětluje Toman.

Ve Výzvě přiznává, že má připravený i plán B pro případ, že by auditní zpráva shledala, že ve střetu zájmů je. Odmítl ale říct, jaké by v takovém případě byly jeho další kroky.

Konec dvojí kvality příští rok

Ministr zemědělství ve Výzvě mluví i o postupu v případu dvojí kvality potravin. Vláda v květnu schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, podle které bude zboží pod stejným obalem muset mít v Česku stejné složení jako v jiných evropských státech. Podle Tomana by zákon mohl začít platit začátkem příštího roku.

„Jde o to, aby to zboží bylo na první pohled odlišné. Musí tam být jasně deklarované složení, aby spotřebitel věděl, co si kupuje,“ říká ministr.

Nově zakázaná praxe bude považována za nekalou obchodní praktiku a mohla by za ni být pokuta až 50 milionů. Toman připouští, že výrobci se můžou snažit nařízení obejít třeba tím, že jen drobně pozmění obal. České kontrolní orgány ale podle něj budou schopné takové případy vyhodnotit.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) mě ubezpečila, že na to má své postupy. Bude to dělat s veterinární správou, takže věřím, že si nastaví parametry tak, aby to odhalovali,“ věří Toman.

Ve Výzvě také komentuje opatření k nekvalitním potravinám z Polska. Vysvětluje také, proč Ministerstvo zemědělství nesouhlasí s návrhem na zastropování dotací pro velké podniky.

Podívejte se na celý rozhovor s ministrem Miroslavem Tomanem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované