Hlavní obsah

Boj o červený palác nedaleko Karlova mostu. Do hry vstoupila banka z Penty

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Z paláce Bellevue (vlevo) naproti Karlovým lázním v Praze 1 plánovala Arca udělat luxusní hotel.

Reklama

Firma ze skupiny Arca Capital vlastnící palác Bellevue v Praze 1 je v insolvenci. Na další osud lukrativní nemovitosti bude mít zásadní vliv slovenská Privatbanka ze skupiny Penta. Banka má palác na Smetanově nábřeží v zástavě.

Článek

Do dění kolem paláce Bellevue na Smetanově nábřeží v Praze 1 vstoupila slovenská Privatbanka ze skupiny Penta. Lukrativní nemovitost patří do skupiny Arca Capital zmítané finančními problémy. Privatbanka v roce 2018 Arce na financování paláce půjčila. Arca ale úvěr nesplatila.

Privatbanka se nyní o své peníze přihlásila. Vstoupila do insolvenčního řízení se společností Francesco, v níž má Arca palác zaparkovaný. V insolvenci bude mít Privatbanka důležité postavení, protože je zajištěný věřitel (tj. má zástavní právo na budovu, pozn. red.). V českých korunách se banka přihlásila o 212 milionů korun.

Banka se rozhodla podat návrh na konkurz s cílem domoci se uspokojení své pohledávky zpeněžením zajištěné nemovitosti.
Iveta Makatura, mluvčí Privatbanky

„Po zvážení všech okolností případu se banka rozhodla podat návrh na konkurz s cílem domoci se uspokojení své pohledávky zpeněžením zajištěné nemovitosti,“ sdělila mluvčí Privatbanky Iveta Makatura.

Privatbanka poskytla v roce 2018 dvěma firmám ze skupiny Arca úvěr ve výši osm milionů eur. V květnu 2020, kdy už Arca začala mít problémy se splácením svých směnek, se s bankou dohodla na prodloužení splatnosti půjčky do letošního ledna. Loni v listopadu Privatbanka kvůli problémům ve skupině Arca úvěr předčasně zesplatnila, vyplývá z informací banky zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Trik s pohledávkou

Penta bude mít kromě Privatbanky v insolvenci s firmou Francesco ještě jednoho koně. Privatbanka totiž letos v dubnu část pohledávky převedla na firmu Aldire Funding. To je další společnost ze skupiny Penta. Tento manévr s rozdělením pohledávky je důležitý pro vytvoření takzvané mnohosti věřitelů, která je jednou z podmínek pro vyhlášení insolvence. Pentě může projít, přestože část pohledávky přesunula na jinou svou firmu.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma dění kolem paláce Bellevue v Praze 1.

„Mnohost věřitelů existuje, i když byla část pohledávky postoupena na Aldire. Stalo se tak před více než šesti měsíci ke dni podání návrhu banky, proto se k Aldire jako dalšímu věřiteli podle insolvenčního zákona přihlíží,“ komentoval advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal.

Insolvenční návrh na firmu vlastnící palác podala firma Geodézie Suchdol. Právní zástupce společnosti Francesco ale pohledávky ještě před vstupem Privatbanky oprávněnost insolvenčního návrhu odmítl a označil ho za „hrubě šikanózní“.

Kokoschka, Trnka a Sověti

„Vstup Privatbanky je pro mne potvrzením správnosti a výhodnosti postupu, který si Geodézie Suchdol zvolila. Proti zajištěnému věřiteli je samozřejmě Geodézie Suchdol v objektivně méně výhodném postavení, ale v naplnění cílů insolvenčního řízení nám nic nebrání,“ reagoval společník Geodézie Suchdol Tomáš Zach.

Palác Bellevue na Smetanově nábřeží byl postaven v devatenáctém století ve stylu nizozemské renesance podle návrhu architekta Konstantina Mráčka. Před válkou měl v domě ateliér malíř Oskar Kokoschka, po němž ateliér převzal výtvarník Jiří Trnka. V měsících po druhé světové válce bylo v budově velitelství Sovětské armády.

Arca koupila Bellevue v roce 2017. Nemovitost plánovala přestavět na luxusní hotel s 69 pokoji. Minulý rok se ale Arca Investments dostala do finančních problémů, ze kterých se vyklubal největší bankrot posledních dekád. Arca si napůjčovala hlavně prostřednictvím směnek, které nakonec nezvládla splatit. Věřitelé do insolvence přihlásili pohledávky za 23 miliard korun.

Reklama

Doporučované