Hlavní obsah

Boj o domácí úkoly. Mají je učitelé právo zadávat a žáci povinnost odevzdávat?

Duel: Domácí úkoly ano, nebo ne?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Povinné, nebo nepovinné? Řada rodičů i učitelů v posledních dnech řeší, jak je to vlastně s domácími úkoly. Spor odstartoval bloger s přezdívkou „Táta parťák”, který se domohl u ředitele školy toho, aby jeho dítě psalo domácí úkoly jen dobrovolně, a pochlubil se tím na svém facebookovém profilu. Česká školní inspekce ale tvrdí, že pokud jsou ve školním řádu úkoly zakotvené, žáci se jejich plnění vyhnout prostě nemohou.

Článek

Jak je to tedy s domácími úkoly? Máme je brát jako zbytečnost, protože děti se mají učit ve škole, nebo jako naopak potřebnou součást výuky?

O tom v dnešním Duelu diskutovali novinářka a matka Saša Uhlová a ředitel školy EDUCAnet Praha Jakub Pour.

Novinářka Saša Uhlová je k zadávání domácích úkolů kritická. „Na domácích úkolech není nejhorší to, kolik času jimi trávím, ale to, že často musím dětem vysvětlovat něco, co si musím sama předtím nastudovat. Ne každý rodič to může pro své děti dělat a jen se tím prohlubují sociální rozdíly. Škola by je měla naopak co nejvíc stírat,“ napsala Uhlová na svém facebookovém profilu.

Ředitel školy EDUCAnet Praha Jakub Pour tvrdí, že vztah škola a rodič by měl být především o důvěře, a nemyslí si, že by školy žáky zadáním úkolů zbytečně zatěžovaly. Podle něj by se měli občas rodiče zamyslet nad svým přístupem a požadavky, které na školu mají.

Reklama

Související témata:

Doporučované