Hlavní obsah

Nejlepším ředitelem Národní galerie jsem byl já, Fajt je neschopný a nemorální, řekl v Duelu Milan Knížák

Odvolání Fajta. Duel exředitele NG Milana Knížáka a kurátorky Kariny Kottové.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Akcentuje jen svoji osobu, svoje peníze. A způsoby, kterými to dělá, jsou tak nehorázné, že tam nemá co dělat. Má obrovskou schopnost zneužít všechno,“ pustil se v Duelu tvrdě do odvolaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. „Je to nepřípustné, jde o širší politický tah,“ zastala se Fajta naopak kurátorka Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Článek

Fajt ve funkci končí po pěti letech. Odborníka s mezinárodním renomé odvolal ministr kultury Antonín Staněk a podal na něj dvě trestní oznámení. Fajt totiž sám se sebou uzavřel milionovou smlouvu za služby kurátora.

Na podporu Jiřího Fajta a též odvolaného ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa vznikly hned dvě petice. Ta první zpochybňuje způsob odvolání obou mužů a žádá konec ministra kultury. Aktuálně je pod ní přes 5 000 podpisů, včetně výrazných soudobých umělců Davida Černého, Aleše Najbrta či Jaroslava Róny. Tu druhou podpořil například výtvarník Krištof Kintera.

Sporný audit?

K odvolání Fajta ministr kultury Antonín Staněk přistoupil na základě auditu v Národní galerii. Vadí mu například autorská smlouva pro Fajta na částku 1 120 000 Kč za umělecké služby. Pro galerii chystal podle svých slov mimo pracovní dobu několik výstav, například hojně navštěvovaného Císaře Karla IV.

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vidí za odvoláním generálního ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta vliv Pražského hradu. Tvrdí, že prezident Miloš Zeman ho před pěti lety žádal, aby Fajta neuváděl do funkce.

Knížák takové tlaky odmítá. „Pan ministr to udělal až poté, co měl výsledky kontrol. Pan bývalý ministr Herman není podle mě zcela v pořádku, poněvadž je to člověk, který také sleduje svoji osobní dráhu velmi usilovně, a myslím si, že on je spoluviníkem Jiřího Fajta v tom způsobu hospodaření, který byl nastolen,“ řekl v Duelu Milan Knížák.

Knížák také popřel, že by se na odvolání Fajta podílel s Václavem Klausem a Milošem Zemanem, jak ho podezírají někteří umělci. „To jsou všechno absurdity. Představa, že Knížák, Klaus, Zeman vyhodili Fajta z Národní galerie, je hezká pohádka,“ dodal.

Přiznal ale, že sám za sebe zveřejňoval kritické texty na adresu odvolaného šéfa galerie. „Já jsem bojoval za sebe, za Milana Knížáka, bez Klause, bez Zemana,“ řekl Knížák.

Politické motivy za odvoláním Fajta naopak vidí Karina Kottová. „Jde o peníze, o moc, o velké toky peněz, velké mocenské tlaky,“ říká v Duelu. Narážela tak na to, že budova galerie má projít rekonstrukcí a Fajt měl svoji představu, jak s budovou naložit. „Myslím si, že se ty představy nelíbili ministrovi, respektive prezidentovi,“ naznačuje Kottová.

Knížák také v Duelu řekl, že ministr nepotřebuje žádný důvod k tomu, aby ředitele Národní galerie odvolal. „A to bych právě považovala za ten závažný problém, že ministr nemusí s nikým konzultovat, jestli odvolá ředitele instituce,“ oponovala mu Kottová.

Anketa

Jak hodnotíte odvolání Jiřího Fajta z čela Národní galerie?
Souhlasím, sám sobě podepsal vysoký honorář
56,6 %
Nesouhlasím, galerii vedl dobře
35,2 %
Národní galerii nesleduju
8,2 %
Celkem hlasovalo 3424 čtenářů.

Je pověřený ředitel mužem na svém místě?

Na bienále v Benátkách, tedy na jedné z nejprestižnějších akcí ve světě výtvarníků, bude Česko už 11. května zastupovat dočasně pověřený ředitel Ivan Morávek. Bývalý ředitel pekárenské pobočky Penam Slovakia nemá v oboru žádné zkušenosti. Nový ředitel vzejde z výběrového řízení.

Knížák v novém vedení nevidí problém. „Tam je hotová expozice, on je krizový manažer, hlídač, který tam bude do té doby, než bude vybrán nový ředitel,“ říká bývalý ředitel galerie.

Kottová je proti takovému argumentu. „To není jen role hlídače, ten člověk tam tu zemi nějak reprezentuje, vede další dialogy o dalších možných spolupracích a tato osoba je k tomu naprosto nekompetentní. Už teď to má dopad, už se ruší velká výstava indického umění, Národní galerie tímto ztrácí důvěru významných partnerů ze zahraničí,“ řekla Kottová.

Reklama

Doporučované