Hlavní obsah

Teroristický útok v Kábulu nepřežilo 18 lidí. Boj o hotel Intercontinental trval 12 hodin

Osmnáct lidí nepřežilo útok na hotel v KábuluVideo: AP

 

Reklama

Tři ozbrojenci v noci na neděli zaútočili na hotel Intercontinental v afghánském Kábulu. Zabili šest civilistů, včetně jedné cizinky.

Článek

Počet obětí nočního útoku na mezinárodní hotel v Kábulu se zvýšil na 14 cizinců a čtyři Afghánce. S odvoláním na prohlášení afghánského ministerstva vnitra o tom informovala agentura AP. Dalších deset osob utrpělo zranění, mezi nimi šest příslušníků bezpečnostních složek a čtyři civilisté.

K činu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Speciální jednotky zachránily z hotelu přes sto lidí, včetně čtyř desítek cizinců. Afghánská agentura Tolo napsala, že v budově jsou zřejmě ještě další mrtví.

„Operace skončila, všichni útočníci jsou mrtví, zachráněno bylo 153 lidí, včetně 41 cizinců,” uvedl dnes ráno mluvčí afghánského ministerstva vnitra Nadžíb Daníš po více než dvanáctihodinovém zásahu speciálních jednotek. Mluvčí rovněž uvedl, že útočili tři ozbrojenci. Dva z nich bezpečnostní složky zastřelily už v sobotu večer a třetího dnes ráno.

V hotelu se podle agentury Reuters měla v neděli konat konference o informačních technologiích za účasti provinčních představitelů. Podle afghánského ministerstva telekomunikací tak v době útoku v hotelu bylo více než 100 inženýrů a expertů v oblasti IT. Podle jednoho z hotelových zákazníků byli útočníci oblečeni ve vojenských uniformách a křičeli „nenechte nikoho naživu, ať je dobrý či špatný. Zabijte je všechny," uvedl svědek Abdar Rahmán Násirí. Speciální jednotky poté postupovaly patro po patře a zachraňovaly hotelové hosty.

K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. Intercontinental se stal terčem jeho ozbrojenců už v roce 2011, tehdy v hotelu zemřelo 21 lidí, včetně devíti útočníků.

Reklama

Doporučované