Hlavní obsah

Boj o Klokánky. Zakladatelka Vodičková přišla o střechu nad hlavou

 

Reklama

Fond ohrožených dětí chce původní kbelský Klokánek oživit. Totéž by chtěla jeho někdejší obyvatelka Marie Vodičková.

Článek

Svůj život Marie Vodičková zasvětila dětem bez domova, sama teď skončila bez vlastní střechy nad hlavou. Bývalá šéfka Fondu ohrožených dětí totiž musela opustit byt v původním Klokánku v pražských Kbelích. Je to výsledek jejího souboje s novým vedením fondu, kterému po Vodičkové zbyly dluhy v desítkách milionů korun.

V kbelském Klokánku, který byl určen pro výchovu asi dvanácti dětí, měla Vodičková i byt. Když se nové vedení fondu v čele s Janem Vaňkem rozhodlo budovu odprodat kvůli nahromaděným dluhům, dala zakladatelka Vodičková návrh na předběžné opatření, aby nemohla být vystěhována a nový majitel couvl.

Vedení fondu ale prozatím dosáhlo svého a Vodičková se musela odstěhovat.

„Zamezili mi přístup, vyměnili i zámky. Naštěstí mohu bydlet u známých,“ potvrdila Vodičková redakci Seznam Zprávy.

Zda to tak zůstane, rozhodne soud, který její návrh nepravomocně odmítl. Vodičková prozatím byt nevyklidila.

Foto: Google Maps

Původní Klokánek v pražských Kbelích

„Chtěli bychom ten Klokánek obnovit,“ říká Vaněk s tím, že plán prodeje už padnul. Mezitím se totiž fond zbavil řady jiných zařízení a podařilo se mu dluhy dostat pod kontrolu. Významnou roli v tom sehrála i mimořádná dvacetimilionová dotace, kterou fondu letos na jaře přiklepla vláda.

Vloni v červnu, když Vodičková nuceně opustila vedení, měl fond dluhy ve výši 127 milionů korun. Nejpalčivější byl dluh na sociálním pojištění, který znemožňoval žádat o nové dotace.

„Dluh na sociálním pojištění byl 25 milionů korun, včetně penále. Sedmnáct se nám již podařilo splatit. Až splatíme celou jistinu, pokusíme se dosáhnout odpuštění penále,“ popsal Seznamu Vaněk.

Nyní fond provozuje 17 Klokánků s asi 350 místy, loni na začátku roku jich měl 28 s více než pětistovkou míst. Fond zrušil také pobočky po republice a jiným provozovatelům předal své azylové domy.

Vodičková si založila „konkurenční“ projekt. Konkrétně Sdružení na ochranu ohrožených dětí.

Aktuálně má pobočky v Praze, Dubí a Ostravě. „Pokud bychom díky dárcům a dotacím měli na příští rok dostatek prostředků, rádi bychom se rozšířili alespoň do několika dalších krajských měst,“ plánuje Vodičková.

Prozatím se zaměřuje především na terénní práci v potřebných rodinách. „Chceme obnovit a provozovat činnosti, které Fond ohrožených dětí momentálně neprovozuje. Pokud by musel zavřít další Klokánky, jsme připraveni tato zařízení převzít. Zrušené služby budou chybět, proto jsme se rozhodli naše sdružení založit,“ uvedla Vodičková letos v květnu při představování svého projektu.

Zálusk má i na Klokánek v Kbelích. „Našli jsme zájemce, který by to odkoupil a pronajal to našemu sdružení. Jeho zájem nadále trvá,“ uvedla.

Reklama

Doporučované