Hlavní obsah

Boj o krachující Karu se vyostřuje. Zaměstnanci zůstanou bez výplat

Foto: Seznam Zprávy

Prázdný obchod Kara v nákupním centru.

Reklama

Situace kolem zbankrotovaného kožešnického podniku Kara Trutnov se nečekaně zdramatizovala. Bývalý majitel firmy Zdeněk Rinth, který se do Kary vrátil v roli krizového manažera, byl odvolán. Jeho plán na výplatu mezd padl.

Článek

Příběh české oděvní společnosti Kara se dramatizuje. Firma je už dva měsíce v insolvenci a nyní se její situace zkomplikovala, protože její majitel Michal Mička odvolal krizového manažera a bývalého majitele firmy Zdeňka Rintha poté, co poukázal na nejasné finanční toky.

Rintha přitom místo sebe do čela představenstva jmenoval Mička na konci března, a to na základě dohod o záchraně Kary.

Rinth ve spolupráci s investiční skupinou Natland slíbil poskytnout financování provozu Kary. Zároveň Rinth koupil od České spořitelny zajištěnou pohledávku vůči Kaře ve výši 167 milionů korun. Tím se stal klíčovým věřitelem podniku.

„Mička se bez varování rozhodl, že mě odvolá z představenstva. Na to má samozřejmě plné právo. Důvody mi nesdělil. Napsal mi je pak jen dodatečně a podle mě jsou zástupné,“ řekl Rinth.

Firma je v insolvenci od letošního února. Na jednání prozatímního věřitelského výboru těsně po svém odvolání Rinth podle zápisu zveřejněného v insolvenčním rejstříku poukázal na to, že z Kary ještě před vyhlášením insolvence odtekly desítky milionů korun, k nimž nenašel dokumentaci.

Jmenování Rintha do čela Kary na konci března označil Mička za nestandardní a vstřícný krok v zájmu záchrany podniku. „K odvolání pana Rintha jsem měl z pozice jediného vlastníka společnosti právo. Zatím jsem neměl dostatek informací k tomu, abych si vyhodnotil, že financování, které si podmiňoval mým odstoupením z představenstva, je zajímavé pro všechny skupiny věřitelů. To je důvod jeho odvolání,“ uvedl Mička.

Rinth je stále ve hře

Navzdory překotnému vývoji Rinth boj o Karu nevzdává. „Jsem stále rozhodnutý Karu zachránit.“ Podobnou pozici zastává i investiční skupina Natland. „Do projektu záchrany Kary jsme vstupovali jako partner pana Rintha a platí, že jsme připraveni pomoci při záchraně značky s letitou tradicí,“ doplnila mluvčí Natlandu Hana Filipová.

Mička nevylučuje, že se všechny strany ještě mohou dohodnout. „Pan Rinth je stále ve hře. Může poskytnout financování za jiných podmínek nebo jakkoliv jinak. Nebude to pro něj asi úplně jednoduché, ale stále má největší pohledávku a je zajištěný věřitel,“ dodal.

Ještě tento týden měl Rinth odeslat peníze na mzdy 160 zaměstnanců. Ti ještě nedostali ani peníze za únor. Po odvolání z představenstva ale tento plán padl.

„Nepřichází do úvahy, abych půjčil peníze do firmy, kterou ovládají lidé, kteří ji přivedli ke krachu,“ poznamenal odvolaný šéf představenstva. Peníze firma nemá ani na březnové výplaty.

Insolvenční správce Kary Lukáš Vlašaný vyzval kvůli překotnému vývoji Krajský soud v Hradci Králové k vydání předběžného opatření, kterým by omezil dispoziční práva dosavadního majitele Mičky s podnikem. Prozatímní věřitelský výbor ovládaný Rinthem a Natlandem dal současně podnět královéhradeckému státnímu zastupitelství ke vstupu do řízení.

Rinth v Kaře působil celý svůj profesní život už v období před rokem 1989. V 90. letech začal samostatně podnikat. Na začátku milénia Karu, která se mezitím rozpadla, obnovil a značku zachránil. V roce 2018 firmu prodal Mičkovi. Ten Karu začlenil do své skupiny C2H.

Kromě Kary Trutnov patřila do Mičkovy C2H ještě například síť prodejen s oblečením Pietro Filipi. Na začátku února zbankrotovala také tato společnost. Nedávno Mička poslal do insolvence též firmy, které pro skupinu vydávaly dluhopisy. Celkové dluhy holdingu se šplhají do vyšších stovek milionů korun.

Reklama

Doporučované