Hlavní obsah

Boj o Mosul: Kurdové postupují, Islámský stát pálí ropná pole

 

Reklama

Dlouho připravovanou ofenzivu proti Islámskému státu oznámil v televizi irácký premiér Hajdar Abádí.

Článek

První den útoku na baštu Islámského státu Mosul se nejvíce daří kurdským pešmergům. Ti obsadili několik vesnic zhruba tři desítky kilometrů východně od Mosulu. Počítá se ale s tím, že boj bude trvat mnoho týdnů a že IS je připraven se bránit. Obavy vyvolává osud civilistů, jichž je podle odhadů OSN ve městě asi 1,5 milionu.

IS poslal proti Kurdům sebevražedné atentátníky: Jeden zaútočil také v Júsufíji jižně od Bagdádu, kde zabil deset lidí. Podle CNN radikálové rovněž zapálili ropné vrty, zřejmě aby hustý kouř ztížil práci letecké koalici, která irácké vojáky podporuje.

Kurdský plukovník Amozhgar Táhir řekl, že jeho oddíly budou osvobozovat vesnice obývané křesťany a příslušníky kurdské sekty šabak, která je odnoží šíitského islámu; Táhirovu informaci potvrdil podplukovník iráckých speciálních sil Alí Husajn. Podle něj se vláda v Bagdádu dohodla s Kurdy, že budou postupovat jako první a získají vesnice. Husajnovy jednotky naopak vyčkají „den nebo dva" v oblasti Chazár.

Počítá se s tím, že oddíly irácké armády obsadí základny v okolí Mosulu a postupně budou zužovat obklíčení. Do závěrečných bojů pak mají být nasazeny oddíly vycvičené americkými specialisty. Irácký generál Tálib Šaghatí řekl, že operace se zatím vyvíjí „velmi dobře".

Kurdské oddíly začaly postupovat od východu směrem k městu a na silnicích byly vidět kolony jejich aut. Podplukovník oddílů pešmergů Muhammad Darvíš ale řekl, že postup je velmi obtížný, protože hlavní silnice a jejich okolí jsou pokryty podomácku vyrobenými bombami a IS nasadil sebevražedné útočníky.

IS ohlásil, že jeho lidé dnes spáchali sebevražedných útoků proti pešmergům osm. Další z kurdských velitelů řekl agentuře AP, že pešmergové sice vjeli do několika vesnic, ale „neudělali nic, nevyšli ani ven na ulici" a zůstali v autech. Čekají prý na pyrotechniky, kteří budou odklízet výbušniny.

Turecko oznámilo, že bojů se zúčastní také 3000 Iráčanů, které vycvičili na irácké základně Bašika turečtí vojáci. Prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko je odhodláno zúčastnit se mosulské operace stejně jako rozhodování o budoucím osudu města. Do Bagdádu odjel jednat o přítomnosti Turků v Bašiku náměstek tureckého ministra zahraničí Ümit Yalçin. Bagdád protestuje proti přítomnosti Turků na iráckém území.

Útok na Mosul na mapě.

Reklama

Související témata:

Doporučované