Hlavní obsah

Boj o titul nejdražší boty historie. Air Jordan jsou na prodej

Foto: Wallpaper flare

Barvy bot jsou založeny na dresech Chicago Bulls, za které Michael Jordan hrál. (Ilustrační foto)

Reklama

Aukční síň Sotheby’s spustila nevšední dražbu. Předmětem zájmu jsou tenisky legendárního basketbalisty Michaela Jordana. Prozatím jejich cena vysoko překročila čtyři miliony korun.

Článek

Červenobílá kombinace, červené proplétané tkaničky, sedřená podrážka, černý znak Nike. Neznalému člověku by se tyto boty mohly zdát jako vcelku nezajímavý pár, ale opak je pravdou. Při bližším ohledání se na pravé botě objevuje podpis lihovou fixou a signatářem není nikdo jiný než legendární basketbalista Michael Jordan.

Drahé, ale ne nejdražší

Speciální boty nesoucí název Air Jordan od minulého pátku nabízí ke koupi aukční síň Sotheby’s. Společnost uspořádala exkluzivně samostatnou online aukci obuvi, od které si slibovala 100 až 150 tisíc dolarů. Ve čtvrtek se však cena vyšplhala na 190 tisíc (4,789 milionu korun). Jen během psaní tohoto článku se celková cena navýšila o třicet tisíc dolarů, tudíž lze očekávat, že výsledná cena zdaleka přesáhne prvotní očekávání.

Aukce totiž bude pokračovat do neděle 17. května, kdy se rozhodne o novém vlastníkovi. Mohlo by se jednat o jedny z nejdražších bot v historii, byť na úplnou špici se nejspíše nepodívají. Prvenství si pravděpodobně udrží boty Nike Moon Shoe, které vydražila Sotheby’s minulý rok za 437 500 dolarů. Jejich počáteční cena ovšem byla na 80 tisících dolarů.

Druhou příčku drží boty Converse, rovněž Michaela Jordana, z finále olympiády v roce 1984.

Foto: Sotheby's

Fotografie originálních bot z aukční síně Sotheby's.

Vysoká cena Air Jordan také není jen tak pro nic za nic. Pocházejí z roku 1985 a dalo by se říci, že odstartovaly éru basketbalových modelů bot, které se spojují s některým z hvězdných hráčů americké NBA, jako jsou například Charles Barkley, Kobe Bryant či LeBron James.

V roce 1984 se společnost Nike dohodla s Michaelem Jordanem na vytvoření speciálního modelu bot pouze pro něj. Jednalo se o naprosto nový a bezprecedentní marketingový tah, který se později ukázal jako velmi úspěšný. Air Jordan napomohla i kontroverze okolo jiných Jordanových bot, které NBA zakázala, protože svým vzhledem porušovaly pravidla soutěže. Nike pak přišla s marketingovým sloganem: „NBA je vyhodila ze hry, ale naštěstí je NBA nemůže zakázat vám.“ Air Jordan byly poté vytvořeny na vlně této reklamní kampaně.

Čím zpocenější, tím lepší

Cenu samozřejmě zvyšuje podpis Michaela Jordana. Cenné jsou však také tím, čím je Jordan podepsal. Lihovou permanentní fixou. Později ji totiž vyměnil za normální fixu, která se časem opotřebovává. I takový detail hraje ve sběratelských kruzích roli.

Paradoxně cena v tomto případě roste i díky opotřebování bot. Zatímco tyto tenisky legendární basketbalista nosil několik zápasů, později měl na každý zápas zvláštní boty, které po zápase již znovu nepoužil. Zajímavostí také je, že každá bota má jinou velikost. Levá je velikost 13, zatímco pravá je o půl čísla větší. Michael Jordan hrál většinu své kariéry v botách jiných velikostí.

Čas aukce není náhodný. Na počátek dražby v pátek připadalo 35. výročí prvního představení Air Jordan na basketbalovém hřišti. Prodejce Jordan Geller se také snaží vydělat na nové vlně popularity Michaela Jordana, kterou spustil dokumentární seriál o basketbalistově životě Poslední představení (v originále The Last Dance).

Proč sbírat známky...

Tenisky se stávají stále hodnotnějším předmětem k investicím. Za poslední dekádu ve společnosti vyrostl trend tzv. „sneakerheads“, sběratelů extrémně drahých tenisek. Za boty jsou ochotni dávat desetitíce a někdy i stovky tisíc korun. V krajních případech, jako je tento, se ceny přehoupnou i k šesti nulám.

Foto: Sotheby's

Důležitý podpis lihovou fixou.

Reklama

Doporučované